Η γενικευμένη βίαιη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την ευαίσθητη αγορά με τα κρυπτονομίσματα, όσο κι αν οι ανώριμοι επενδυτές αυτού του χώρου νομίζουν πως «άλλο τα κρύπτο, άλλο η Wall Street». Πιστεύουμε το γερό χαστούκι που έφαγαν αυτές τις ημέρες να διέλυσε όλες τις αμφιβολίες περί αυτού.
Τα κρύπτο όχι απλώς είναι αλληλένδετα με τον Nasdaq, τα εμπορεύματα, και οτιδήποτε διαπραγματεύεται χρηματιστηριακά, αλλά μάλιστα αποτελούν ΔΕΙΚΤΗ της παγκόσμιας τάσης. Όπως έχουμε εξηγήσει πολλάκις στους διάφορους κρυπτο-οδηγούς επιβίωσης, τα ευμετάβλητα ψηφιακά νομίσματα αποτελούν το πρώτο και καλύτερο σινιάλο για τη γενικότερη τάση των αγορών πλέον. Αν το Bitcoin ανεβαίνει, αμέσως μετά ανεβαίνουν και οι μετοχές.
Αν γκρεμίζεται, να είστε σίγουροι πως η πτώση σα χρηματιστήρια δεν τελείωσε ακόμη.Το σινιάλο της πτώσης το είχε δώσει τον περσινό Μάρτιο, όταν και μέσα από αυτήν εδώ τη στήλη σε αφιέρωμα με τίτλο «Η αγορά λέει πουλήστε» προειδοποιήσαμε πως το Bitcoin έπιασε ταβάνι και έρχεται βίαιη bearmarket. Η καθοδική τάση ξεκίνησε από τότε, άσχετα που οι
περισσότεροι δεν το αντιλαμβάνονταν ή δεν θέλαν να το αντιληφθούν. Το μακελειό που παρατηρούμε τώρα δεν είναι παρά το τελειωτικό χτύπημα σε μια φούσκα που είχε σκάσει προ πολλού.
Αν μη τι άλλο, πλέον είμαστε πιο κοντά στον πάτο, και άρα στην αρχή της επόμενης bullmarket, παρά στο χείλος της καταστροφής. Κι αυτό είναι μια αισιόδοξη σκέψη… Άλλωστε, όπως κάναμε και με τον πληθωρισμό, για τον οποίο πρώτοι στην Ελλάδα προειδοποιήσαμε σχεδόν 2 χρόνια πριν, έτσι θα κάνουμε και με τις αγορές. Όταν οι άλλοι κοιμούνται όρθιοι, εμείς προειδοποιούμε, για να φυλαγόμαστε. Όταν οι άλλοι θα τρέχουν πανικόβλητοι, εμείς θα βρούμε πρώτοι το φως στο τούνελ.
Αυτή η αγορά όπως η κάθε αγορά θα έχει τα πάνω και τα κάτω της. Δεν υπάρχει εύκολο κέρδος. Ας γίνει ένα μάθημα αυτό στη νέα φουρνιά κρυπτο-επενδυτών που έμαθαν με τον δύσκολο τρόπο (τον μοναδικό τρόπο) τι σημαίνει bearmarket, τι σημαίνει το ότι 9 στους 10 επενδυτές χάνουν τα κεφάλαια τους. Τι κουμάσια είναι επιτέλους όλοι εκείνοι οι γκουρού που σας υποσχόνταν χρήμα, «tothemoon» κ.λ.π.
Μιλώντας για φεγγάρια, ένα ακόμη μεγάλο μάθημα από την τωρινή πτώση, μας δίνει το Luna. Το πολυσυζητημένο κρυπτονόμισμα που κατέρρευσε 99%, πυροδοτώντας αμέτρητα liquidations, και πολύ, πολύ κλάμα. Ας γίνει κι αυτό ένα μάθημα σε όσους αδαείς νομίζουν πως ένα καλό project εγγυάται επιτυχία… Υπάρχουν αμέτρητα ελπιδοφόρα κρυπτο-πρότζεκτ με τρομερές τεχνολογίες από πίσω. Και…; Δεν λειτουργεί έτσι ο κόσμος. Ο κόσμος είναι κακός. Λειτουργεί με το ΔΙΚΤΥΟ. Με τους ανθρώπους, με τα ρουσφέτια ακόμη, με τη «μαφία».
Αν η τεχνολογία ήταν η βασική προϋπόθεση, τότε παραδόξως το ήδη πεπαλαιωμένο Bitcoin θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί από ένα ανώτερο κρυπτονομίσμα, ως βασιλιάς του χώρου. Γιατί δεν συμβαίνει; Διότι κάποιοι «αλήτες» στη Wall Street το έχουν ανάγκη. Το χρειάζονται ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της υπέρμετρης ρευστότητας που τύπωσε η Fed. Της ρευστότητας η οποία εν μέρει οδήγησε στο τέρας του πληθωρισμού που βιώνουμε. Το χρειάζονται σα «σκάστρα», όπως έχουμε πολλάκις εξηγήσει, και όπως απεδείχθη περίτρανα στην πτώση που γίναμε μάρτυρες.
Το να είσαι «καλό παιδί» δεν αρκεί. Ο επιχειρηματικός κόσμος χρειάζεται ψυχρό αίμα και δυνατούς ανθρώπους με δίκτυο. Κάτι παιδάκια – ιδιοφυίες τα τρώνε λάχανο εκεί έξω, κι ας γράφουν τρομερούς κώδικες που οδηγούν σε πρότζεκτ όπως το Luna.
Όπως και να έχει, όσοι διαβάζουν αυτές τις γραμμές και μετράνε ζημιές στα χαρτοφυλάκιά τους, ας κρατήσουν το πολυτιμότερο από αυτό το μακελείο: την εμπειρία. Ας χρησιμοποιήσουν τα μαθήματα για να μπορέσουν στο μέλλον να μανουβράρουν στις επικίνδυνες θάλασσες των κρυπτονομισμάτων.
Εκατοντάδες δισ. εξανεμίστηκαν σε λίγες ώρες
Το Bitcoin βούτηξε στα επίπεδα των 25.000 δολαρίων, επίπεδα που η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών ήταν πεπεισμένη πως «ποτέ» δεν θα ξαναδούμε. Μας τα είπαν κι άλλοι αυτά…
Το Ethereum έχασε τη στήριξη των $2.000, το XRP κατρακύλησε στο 0.35, τιμή-στόχο που μάλιστα είχαμε δώσει στην «axianews» όσο και στο radar.gr. Ένα καλό buy εδώ, υπ’ όψιν…
Τι λένε οι αναλυτές: Αιτία για την πτώση φαίνεται πως είναι η εκτίναξη τον πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον μήνα Απρίλιο, στο 8,3%, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το αναμενόμενο, με τους επενδυτές, πλέον, να αναμένουν ακόμα πιο επιθετική νομισματική πολιτική εκ μέρους της Fed, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έχει αυξήσει ήδη δύο φορές τα επιτόκια, κατά 25 μ.β. και 5 μ.β.
Σημειώνεται πως η αγορά προεξοφλεί ακόμα μεγαλύτερες επιτοκιακές αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις της Fed, κατά –τουλάχιστον– 75 μ.β. Τα κρυπτονομίσματα παραμένουν σε υψηλή συσχέτιση με τον S&P 500 και, πιο πρόσφατα, τον Nasdaq Composite, που κατρακυλά…
«Η αγορά κρυπτονομισμάτων βρίσκεται υπό πίεση εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε ο Michael Rinko, partner στο AscendEx.
«Η Fed συνεχίζει τις επιτοκιακές αυξήσεις, έτσι οι μετοχές συνεχίζουν να πέφτουν και τα κρυπτονομίσματα να διολισθαίνουν. Εύλογα η αγορά φοβάται».
Το Bitcoin έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 60% από τα ιστορικά υψηλά στα οποία είχε βρεθεί τον Νοέμβριο με το 40% των κατόχων να είναι πλέον κάτω από τα σημεία εισόδου του, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Glassnode.
Αυτό το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο εάν απομονώσει κανείς τους κατόχους βραχυπρόθεσμης διάρκειας που ενέγραψαν τη ζημία τους ρευστοποιώντας τις θέσεις τους.
Μόνο τον τελευταίο μήνα, το 15,5% όλων των πορτοφολιών bitcoin είχε εγγράψει απώλεια, καθώς το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον κόσμο έπεσε στο επίπεδο των 31.000 δολαρίων, ακολουθώντας τις μετοχές τεχνολογίας.
Μάλιστα, αυτή η στενή συσχέτιση του Bitcoin με τον Nasdaq αμφισβητεί το επιχείρημα ότι το κρυπτονόμισμα λειτουργεί ως αντιστάθμιση πληθωρισμού.
Κατά τη διάρκεια του sell-off την περασμένη εβδομάδα, περισσότερα από 3,15 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία εισήλθαν σε ή εκτός χρηματιστηρίων, το μεγαλύτερο ποσό από τότε που η αγορά έφτασε στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών τον Νοέμβριο του 2021.
Η «βουτιά» στο TerraUSD
Ακραία διολίσθηση σημειώνει το αμφιλεγόμενο αλγοριθμικό stablecoin TerraUSD, με την αγορά των κρυπτονομισμάτων να αναμένει, προεξάρχοντος του κύριου υποστηρικτή του εν λόγω project Do Kwon μια διάσωση…
To stablecoin, που προώρισται να τελεί σε σχέση 1:1 με το αμερικανικό δολάριο, κατρακυλά 60%, στα 40 σεντ, ενώ έφτασε να τυγχάνει διαπραγμάτευσης ακόμα και στα 35 σεντ, σύμφωνα και με τα στοιχεία της CoinGecko. Το αδελφό token, το Luna, καταγράφει βουτιά περισσότερο από 80%, στα 0,5 δολάρια.
Η κεφαλαιοποίηση του TerraUSD ανέρχεται πλέον στα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Coin Market Cap, ενώ πριν συντριβεί είχε φτάσει στα 18,4 δισ. δολάρια. Η «βουτιά» στο Terra USD, ή UST, έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τα αλγοριθμικά stablecoins.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το token έχασε την προβλεπόμενη πρόσδεσή του στο δολάριο ΗΠΑ, υποχωρώντας περίπου στα 99 σεντς.
Ακολούθησε ένα κύμα πωλήσεων και μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα είχε φτάσει τα 60 σεντ. Την Τρίτη, μετά από ένα tweet του Kwon, πως είναι «κοντά στην ανακοίνωση ενός σχεδίου ανάκαμψης», αυξήθηκε στα 94 σεντς περίπου. «Η αγορά δείχνει μια σαφή έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα αυτού του πλοίου να διορθωθεί», δήλωσε ο Mati Greenspan, διευθύνων σύμβουλος της Quantum Economics.
Σε αντίθεση με τα συμβατικά stablecoins όπως το USDT της Tether ή το USDC της Circle που υποστηρίζονται από πραγματικά υψηλής ρευστότητας ισοδύναμα (δολάρια), τα αλγοριθμικά token έχουν σχεδιαστεί να διατηρούν την δέσμευσή τους (και την εμπιστοσύνη των επενδυτών) μέσω ενός συνδυασμού μαθηματικών εξισώσεων και ενεργών συναλλαγών.
Στην περίπτωση του UST, οι επενδυτές μπορούν να ανταλλάξουν μία μονάδα του token, ανεξάρτητα από την τιμή στην οποία τυγχάνει διαπραγμάτευσης, για Luna αξίας 1 δολ. Η ενσωματωμένη διαπραγμάτευση και το αρμπιτράζ που γίνεται βοηθά στη διατήρηση του UST στο 1 δολ. ή κοντά στο 1 δολ., ή έτσι λέει η θεωρία.
Στο μεταξύ, το Tether, το μεγαλύτερο (αλλά και αμφιλεγόμενο) stablecoin στον κόσμο, έπεσε κάτω από το 1 δολάριο. Tην ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το token βυθιζόταν στα 95 σεντ, ενώ προορίζεται να είναι συνδεδεμένο με ισοτιμία 1:1 με το δολάριο ΗΠΑ. Η πτώση του Tether είναι απόρροια της πτώσης του terraUSD.
Ο Vijay Ayyar, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης Luno, είπε ότι η κίνηση του Τether ήταν πιθανότατα «φόβος λόγω κερδοσκοπίας» που προέκυψε από τις συνέπειες της… κατάδυσης του UST. Ο Nicholas Bonnet, ένας quant της Aplo, είπε ότι ορισμένοι trader εκμεταλλεύτηκαν την πτώση του tether μέσω arbitrage – ουσιαστικά αγόραζαν το token για λιγότερο από 1 δολ. και στη συνέχεια το εξαργύρωσαν για ένα δολάριο.
Αναπτύχθηκε από την Terraform Labs με έδρα τη Σιγκαπούρη. Το UST είναι αυτό που είναι γνωστό ως αλγοριθμικό stablecoin. Στοχεύει να πραγματοποιήσει τη λειτουργία των stablecoins, όπως το tether, τα οποία παρακολουθούν την τιμή του δολαρίου ΗΠΑ, αλλά χωρίς πραγματικά μετρητά που φυλάσσονται σε αποθεματικό για να το υποστηρίξουν.
Αντίθετα, το UST –ή «terraUSD»– δημιουργείται καταστρέφοντας ένα άλλο token, γνωστό ως luna, χρησιμοποιώντας έξυπνα συμβόλαια, γραμμές κώδικα γραμμένου στο blockchain. «Αν έχετε, ας πούμε, 405 δολ. και ‘‘καίτε’’ ένα luna, θα πρέπει να μπορείτε να κόψετε 405 από το stablecoin του UST», εξηγεί η Carol Alexander, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sussex.
Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα – το νέο luna κόβεται με την εγγραφή UST και άλλων αλγοριθμικών stablecoin που υποστηρίζει η Terra. Τα πρωτόκολλα της Terra διαθέτουν επίσης μηχανισμό αρμπιτράζ, όπου οι επενδυτές μπορούν να εκμεταλλευτούν τις αποκλίνουσες τιμές σε κάθε ένα από τα token. Για παράδειγμα, η υπερβολική ζήτηση για UST μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του να ξεπεράσει το 1 δολ.
Αυτό σημαίνει ότι οι traders μπορούν να μετατρέψουν luna αξίας 1 δολ. σε UST και να βάλουν τη διαφορά ως κέρδος. Το μοντέλο έχει σχεδιαστεί για να εξισορροπεί την προσφορά και τη ζήτηση για UST. Όταν η τιμή του UST είναι πολύ υψηλή, οι χρήστες παρακινούνται να «κάψουν» luna και να δημιουργήσουν νέο UST, αυξάνοντας την προσφορά του stablecoin ενώ παράλληλα μειώνουν την ποσότητα luna σε κυκλοφορία.
Το πρόβλημα
«Το luna γίνεται πιο σπάνιο, γεγονός που τον κάνει πιο πολύτιμο, μεταφέροντας αυτή την αξία στο UST», λέει η Alexander. Όταν η τιμή του UST είναι πολύ χαμηλή, συμβαίνει το αντίστροφο – το UST «καίγεται» και το luna μειώνεται. Αυτό θα πρέπει, θεωρητικά, να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των τιμών.
«Αυτό προϋποθέτει κανονικές συνθήκες αγοράς», δήλωσε ο David Moreno Darocas, ερευνητής αναλυτής στην Crypto Compare.
«Κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής αστάθειας και μονόπλευρης δραστηριότητας αγοράς/πώλησης για το UST, ο παραπάνω σταθεροποιητής μπορεί να μην επαρκεί για να διατηρήσει την δέσμευση βραχυπρόθεσμα».
Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις όπου το UST έχει αποσυνδεθεί από το επίπεδο του 1 δολ., εγείροντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του οικονομικού του μοντέλου – ιδιαίτερα σε μια κατάσταση όπου πολλά άτομα προσπαθούν να εξαργυρώσουν τα μάρκες τους ταυτόχρονα.
Έτσι, η τελευταία πρόκληση έφτασε το Σαββατοκύριακο. Εκατοντάδες εκατομμύρια UST πουλήθηκαν στο Anchor, την κορυφαία πλατφόρμα δανεισμού της Terra, καθώς και στο Curve και στο Binance, με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν για «συντονισμένη επίθεση» στο stablecoin.
Για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του stablecoin της, ο Kwon σχεδιάζει να αγοράσει bitcoin αξίας έως και 10 δισ. δολαρίων μέσω ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ονομάζεται Luna Foundation Guard. Αυτά τα κεφάλαια θα παρέχουν ένα backstop σε περίπτωση δραματικής πτώσης της αξίας του UST. Η ιδέα είναι ότι το bitcoin θα λειτουργούσε ως το «αποθεματικό νόμισμα» για το οικοσύστημα Terra.
Η LFG αγόρασε άλλα 1,5 δισ. δολάρια σε bitcoin την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας τα συνολικά αποθέματά της σε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, τη Δευτέρα, ο οργανισμός είπε ότι λαμβάνει μέτρα για «προληπτική υπεράσπιση της σταθερότητας» του UST. Αυτό περιλαμβάνει τον δανεισμό bitcoin αξίας 750 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες διαπραγμάτευσης για να «προστατέψουν το UST» και άλλα 750 εκατομμύρια δολάρια σε UST που δανείστηκαν για να αγοράσουν περισσότερο bitcoin «καθώς εξομαλύνονται οι συνθήκες της αγοράς».
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η υποστήριξη του UST για το bitcoin θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση το κρυπτονόμισμα. Το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο έπεσε κάτω από τα 33.000 τη Δευτέρα, κατρακυλώντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2021.
Τελευταία διαπραγματεύτηκε στα 32.921 δολ. περίπου, σημειώνοντας πτώση 6% τις τελευταίες 24 ώρες.
Η παρέμβαση της LFG «θα αυξήσει την πίεση των πωλήσεων», δήλωσε ο Derek Lim, επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών κρυπτογράφησης στο χρηματιστήριο Bybit.
«Το BTC πιθανότατα θα πέσει χαμηλότερα προτού ανακάμψει όταν οι short-seller κερδίζουν». Ο Kwon επέμεινε ότι η LFG «δεν προσπαθεί να βγει από τη θέση της στο bitcoin». «Καθώς οι αγορές ανακάμπτουν, σχεδιάζουμε να εξαγοράσουμε το δάνειο σε εμάς σε BTC, αυξάνοντας το μέγεθος των συνολικών μας αποθεματικών», είπε.