Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, η στήλη έχει αναφερθεί στο μείζον πρόβλημα που αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο και έχει σχέση φυσικά με τις τράπεζες, το οποίο δεν είναι άλλο από το πρόβλημα των εγγυητικών επιστολών, που είναι αναγκαίες για την εκτέλεση των έργων κάθε κλίμακας και ιδιαίτερα των μεγάλων έργων υποδομών της χώρας.

Ακριβώς σε αυτό το πρόβλημα, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας στο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών ITC 2023.

«Ένα δεύτερο θέμα, που επηρεάζει την επιτυχία των έργων και θέτει σε κίνδυνο την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι το ζήτημα των εγγυητικών επιστολών. Λόγω του τεράστιου ανεκτέλεστου, οι ελληνικές τράπεζες έχουν φτάσει στα όριά τους ως προς την έκδοση εγγυητικών επιστολών, εξαιτίας και του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους», επισήμανε.

Δε στάθηκε όμως μόνο στις επισημάνσεις, αλλά παρέθεσε μία σειρά από λύσεις: πρότεινε να επιτραπεί με νομοθετική ρύθμιση η έκδοση εγγυητικών επιστολών για το σύνολο των έργων και από ασφαλιστικές εταιρείες -όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό-, ώστε να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στην αγορά.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης ώστε οι εγγυητικές επιστολές να λήγουν αυτοδικαίως και να θεωρούνται άκυρες με την οριστική παραλαβή κάθε έργου, χωρίς να απαιτείται από τις τράπεζες η ανάκτηση του σώματός τους. Όπως και να έχει, ειδικά στο θέμα των εγγυητικών, πρέπει να δοθεί λύση άμεσα, δε γίνεται να θέλουμε έργα και να τα εμποδίζουν γραφειοκρατικού κυρίως τύπου διαδικασίες και ρήτρες.

Διαβάστε ακόμη: