Μία αντιπαράθεση ουσίας, που αφορά τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής και την αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να σηκώσουν τον όγκο των αναγκαίων εγγυητικών επιστολών, υπήρξε στη διάρκεια του Φόρουμ των Δελφών, μεταξύ του CEO της Ιντρακάτ, Αλ. Εξάρχου και του Κ. Βασιλείου, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου και Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Eurobank.

Στην τοποθέτηση του, ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι μετά από μια καταστροφική δεκαετία, οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, ήρθαν ξαφνικά αντιμέτωποι με πακτωλό έργων και έπρεπε να εξασφαλίσουν επάρκεια κεφαλαίων, αλλά και να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και δη εξειδικευμένου.

Εκτίμησε πως εκτός από τον τεράστιο όγκο νέων συμβάσεων έργων και την υλοποίηση αυτών με το σημερινό capacity, μια από τις προκλήσεις είναι η χρηματοδότηση των αναδόχων κατασκευαστικών εταιρειών με εγγυητικές επιστολές από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όταν έρχεται η στιγμή της συμβασιοποίησης.

Και ενώ οι ελληνικές κατασκευαστικές έχουν πλέον κεφαλαιοποιηθεί, διαθέτουν υγιές ανεκτέλεστο και δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης του τα επόμενα χρόνια, ωστόσο οι συστημικές τράπεζες αδυνατούν να σηκώσουν τον όγκο των αναγκαίων εγγυητικών επιστολών.

Το θέμα της τραπεζικής χρηματοδότησης έσπευσε να σχολιάσει ο Κ. Βασιλείου, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Eurobank, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι όλες οι κατασκευαστικές bankable (με τραπεζικό ενδιαφέρον).

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στις εγγυητικές επιστολές, εξήγησε ότι το πρόβλημα έγκειται στην συγκέντρωση κεφαλαίων και στη δέσμευση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει και το Δημόσιο να επεξεργαστεί λύσεις επιστροφής των εγγυητικών σε εύλογο χρόνο, προκειμένου να αποδεσμεύει κεφάλαια που μπορούν να επανεπενδυθούν.

Ο κ. Βασιλείου, πέραν των εγγυητικών, υπογράμμισε πως οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τα κεφάλαια χρηματοδότησης των εγχώριων projects, καθώς ήδη έχουν διατεθεί 10-12 δισ. ευρώ σε μεγάλα έργα υποδομών, ωστόσο, επισήμανε το ρίσκο συγκέντρωσης κεφαλαίων για μακρό χρονικό διάστημα, γεγονός που εξάλλου σημειώνει και ο επόπτης. Κατά τον ίδιο, οι ελληνικές τράπεζες ήταν και είναι εμφατικά παρούσες, ενώ την ίδια στιγμή ξένα πιστωτικά ιδρύματα είναι απόντα.

Εκτίμησε πως ενδεχομένως μετά την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας θα αλλάξει το κλίμα, με την εμφάνιση χρηματοδοτήσεων και από ξένες τράπεζες.

Διαβάστε περισσότερα