Ο οικονομολόγος γνωστός και ως “Dr. Doom” προειδοποιεί ότι η πρόσφατη τραπεζική κρίση θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Fed να δημιουργήσει μια ήπια προσγείωση χωρίς ύφεση καθώς προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό.

Ο Nouriel Roubini, Διευθύνων Σύμβουλος της Roubini Macro Associates και καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εμφανίστηκε τη Δευτέρα στο “The Claman Countdown” του FOX Business και ισχυρίστηκε ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ – ιδιαίτερα οι περιφερειακές τράπεζες – θα δυσκολευτεί στο εγγύς μέλλον .

Σε σχετικό ερώτημα απάντησε για την πρόσφατη ανακοίνωση της First Republic Bank να αναστείλει το τριμηνιαίο μέρισμά της σε προνομιούχες μετοχές δείχνει ότι οι τράπεζες των ΗΠΑ και τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά έχουν μακρύ, σκοτεινό δρόμο μπροστά τους. «Όχι μόνο για την First Republic, αλλά και για πολλές άλλες περιφερειακές τράπεζες, το επιχειρηματικό τους μοντέλο αμφισβητείται σοβαρά αυτή τη στιγμή», απάντησε ο Roubini.

«Έχουν μια στενή βάση καταθέσεων, έχουν ένα μεγάλο ποσό ανασφάλιστων καταθέσεων και τώρα οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι μπορούν να κερδίσουν, ας πούμε 4 ή 5% σε έντοκα γραμμάτια της αγοράς χρήματος που είναι ασφαλισμένα από το κράτος όταν πλησιάσουν στο μηδέν.

Αυτή είναι λοιπόν η πηγή του θεμελιώδους προβλήματός τους, και ως εκ τούτου τα τραπεζικά προβλήματα θα συνεχιστούν για τις περιφερειακές τράπεζες».

Η αποτυχία της Silicon Valley Bank, η οποία ήταν η 17η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ κατά τη στιγμή της κατάρρευσής της, συνέβη επειδή είχε σημαντικό ποσό ανασφάλιστων καταθέσεων —πάνω από το 93% των συνολικών καταθέσεων ανά S&P Global— και ήταν υπερβολικά εκτεθειμένη σε μακροχρόνιες Χρηματοοικονομικοί τίτλοι που έχασαν την αξία τους καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Είχε επίσης μια καταθετική βάση που συγκεντρωνόταν σε εταιρείες που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια και νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας που τείνουν να έχουν μεγάλα χρηματικά υπόλοιπα και λιγότερα επαναλαμβανόμενα έσοδα.

Η Signature Bank απέτυχε λίγο μετά την Silicon Valley Bank και είχε περίπου το 89% των συνολικών καταθέσεων της ανασφάλιστες. Η περιφερειακή τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη εξυπηρετούσε εταιρείες κρυπτονομισμάτων.

Η First Republic Bank, η οποία έχει αποφύγει μέχρι στιγμής την κατάρρευση, αλλά έχει δει την τιμή της μετοχής της να υποχωρεί πάνω από 80% από την έναρξη της κρίσης, είχε περίπου το 67% της συνολικής καταθετικής της βάσης ανασφάλιστα στα τέλη του περασμένου έτους ανά S&P Global.

Διαβάστε περισσότερα