Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού, ακυρώνοντας την ανάθεση σε ιδιώτες του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής (ΕΥΣ), του μεγαλύτερου υδροδοτικού συστήματος της χώρας.

Η τελευταία απόφαση του ΣτΕ έρχεται σε συνέχεια των προηγούμενων τριών σημαντικών αποφάσεών του και κατοχυρώνει με τη «βούλα» του ανώτατου δικαστηρίου το νερό ως δημόσιο αγαθό.

Για την ιστορία θυμίζω ότι το 2014, έπειτα από προσφυγές πολιτών και συνδικαλιστικών φορέων, εκδόθηκε απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (1906/2014) σύμφωνα με την οποία το 50%+1 των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα ανήκει πάντα στον έλεγχο του Δημοσίου.

Το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι κρατικές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο.

Ακολούθησε νέα προσφυγή στο ΣτΕ που είχε αποτέλεσμα την έκδοση σχεδόν ομόφωνων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες η μεταβίβαση στο Υπερταμείο ήταν αντισυνταγματική και διέταξε την έξοδο ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο.

Η παρούσα κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας άφησε τις μετοχές στο Υπερταμείο και πρόσφατα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό με ΣΔΙΤ για τη συντήρηση, λειτουργία, επισκευή και αποκατάσταση του ΕΥΣ.

Κατά του διαγωνισμού προσέφυγαν εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ και πολίτες, με το ΣτΕ να αποφασίζει τελικά πως αποδέχεται το έννομο δημόσιο συμφέρον.

Διαβάστε ακόμη: