Ο καφές Arabica πλησιάζει σε τιμές που έχουν να παρατηρηθούν εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Ο δύσκολος Αύγουστος για το πετρέλαιο προετοιμάζει τους traders για μια ανώμαλη πορεία προς το τέλος του έτους.

Η αφθονία σόγιας, καλαμποκιού και σιταριού αποδεικνύεται τροχοπέδη για τα σιτηρά έναντι άλλων εμπορευμάτων.
Τα πέντε βασικά διαγράμματα στις παγκόσμιες αγορές την εβδομάδα που ξεκινά, σύμφωνα με το Bloomberg:

Καφές: Σε υψηλό 13 ετών οι τιμές

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον καφέ Arabica στη Νέα Υόρκη φλερτάρουν με τα υψηλότερα επίπεδα από το 2011, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η ζέστη και η ξηρασία στη Βραζιλία, τον κορυφαίο παραγωγό καφέ στον κόσμο, απειλούν τις καλλιέργειες. Οι τιμές ανέβηκαν για λίγο σε υψηλά επίπεδα του 2022 την περασμένη εβδομάδα. Από τον Μάρτιο δεν έχει βρέξει σημαντικά στις περιοχές της arabica, σύμφωνα με τον Regis Ricco, διευθυντή της RR Consultoria Rural, ο οποίος παρέχει γεωπονικές υπηρεσίες σε αρκετούς παραγωγούς στις μεγαλύτερες καλλιεργούμενες περιοχές της Βραζιλίας.

Πετρέλαιο: Τα εμπόδια για το αργό

Το West Texas Intermediate αντιμετωπίζει κάτι περισσότερο από θεμελιώδεις προκλήσεις στην προσπάθειά του να ξεφύγει από την τρέχουσα ύφεση. Εκτός από τις δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές για την Κίνα – τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο – τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης WTI αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθεια να υπερβούν τον μέσο όρο των 200 ημερών. Ενώ η προοπτική του ΟΠΕΚ+ να αναζωογονήσει κάποια παραγωγή αργότερα φέτος, παραμένει τροχοπέδη στα κέρδη του αργού, τα τεχνικά εμπόδια γίνονται αυξάνονται όλο και περισσότερο καθώς οι traders παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην αγορά.

Πολύτιμα μέταλλα: Πιθανή άνοδος για το ασήμι

Η πορεία ρεκόρ του χρυσού έχει τραβήξει την προσοχή πολλών traders, αλλά το ράλι στο ασήμι έχει ξεπεράσει τον χρυσό. Μια αναλογία μεταξύ των δύο πολύτιμων μετάλλων δείχνει ότι το φθηνότερο ασήμι μπορεί να έχει περισσότερα περιθόρια ανόδου. Η αναλογία δείχνει ότι χρειάζονται τώρα περίπου 86 ουγγιές σε ασήμι για να αγοράσει κανείς μια ουγγιά χρυσού – πολύ πάνω από τον μέσο όρο 20 ετών. Το ασήμι είναι ένα βιομηχανικό μέταλλο λόγω της χρήσης του σε ηλιακούς συλλέκτες και ηλεκτρονικά είδη, αν και όπως ο χρυσός μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού.

Σιτάρι: Σε χαμηλό 14 ετών

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα σιτηρά σε σχέση με άλλα εμπορεύματα κινούνται κοντά στα φθηνότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών, καθώς οι προοπτικές άφθονης προσφοράς επιβαρύνουν τις τιμές. Ένας δείκτης για τα συμβόλαια σόγιας, καλαμποκιού και σιταριού που διαπραγματεύονται στο Σικάγο και το Κάνσας έπεσε την περασμένη εβδομάδα στη χαμηλότερη αποτίμηση από το 2010 σε σχέση με άλλες ομάδες πρώτων υλών στον δείκτη εμπορευμάτων του Bloomberg. Τα δημητριακά ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος στις μεγάλες αμερικανικές αγορές εμπορευμάτων φέτος. Οι αγρότες των μεσοδυτικών πολιτειών φαίνεται να βρίσκονται σε καλό δρόμο για μια πλούσια συγκομιδή, με τις άφθονες βροχές και τις ήπιες θερμοκρασίες του καλοκαιριού να βοηθούν τις καλλιέργειες και να βελτιώνουν τις προοπτικές για άφθονα αποθέματα.

Φυσικό αέριο: Γεμάτες οι αποθήκες – χαμηλές οι τιμές

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξάνονται περισσότερο από το συνηθισμένο, καθώς η χώρα οδεύει προς το φθινόπωρο – μια τάση που ενισχύει τις χαμηλές τιμές και παρατείνει την υπερπροσφορά μέχρις η κακοκαιρία αυξήσει τη ζήτηση. Οι αποθήκες είναι περίπου 12% πάνω από τον μέσο όρο πενταετίας, αφού ένας ασυνήθιστα ήπιος χειμώνας μείωσε τη ζήτηση. Ένα ζεστό καλοκαίρι δεν ήταν αρκετό για να εξαντλήσει σημαντικά τις προμήθειες και οι έμποροι περιμένουν να δουν αν οι ακραίες καιρικές συνθήκες του χειμώνα θα επαναφέρουν την αποθήκευση στα συνηθισμένα νούμερα.

Διαβάστε ακόμη: