Θα πίστευε κανείς ότι τα κουβανέζικα πούρα που κείτονταν στην κοίτη του Ατλαντικού ωκεανού για 134 χρόνια θα είχαν χαθεί μέχρι τώρα. Ειδικά όταν κατέβηκαν με ένα ατμόπλοιο που ναυάγησε τόσο άσχημα σε έναν τυφώνα που σκότωσε πάνω από 400 επιβάτες.
Όμως η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις.
Αυτά τα πούρα επέζησαν, αφού ανακτήθηκαν το 1991 – και τώρα βγαίνουν σε δημοπρασία.
Τα περιτυλίγματα εξακολουθούν να είναι σε άριστη κατάσταση, λέει ο Fred Holabird, Πρόεδρος της Holabird Western Americana Collections, του οργανισμού που διοργανώνει τη δημοπρασία μεταξύ 4 και 5 Μαρτίου 2023.
Αυτά τα 37 πούρα, μαζί με άλλα τεχνουργήματα, αποτελούν μέρος μιας δημοπρασίας αντικειμένων
Αυτά τα 37 πούρα, μαζί με άλλα τεχνουργήματα, αποτελούν μέρος μιας δημοπρασίας αντικειμένων που ανακτήθηκαν από τα συντρίμμια του SS Central America, γνωστό ως «Πλοίο του Χρυσού», το οποίο βυθίστηκε το 1857.
Πώς επιβίωσαν τα πούρα;
Ο Bob Evans, επικεφαλής επιστήμονας που βρισκόταν στις αποστολές ανάκαμψης, είπε: «Κάνει κρύο στο ναυάγιο των SS Central America, μια πολύ σταθερή θερμοκρασία 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου (περίπου 37 βαθμούς Φαρενάιτ)… Ουσιαστικά, είναι σκοτεινό, υψηλό -ψυγείο πίεσης, αλμυρό, βαθιάς θάλασσας.”
Εξήγησε ότι τα πορτ μπαγκάζ των επιβατών που βρέθηκαν στο πεδίο των συντριμμιών γύρω από το κύριο σημείο του ναυαγίου δεν παραβιάστηκαν ούτε άνοιξαν.
Αν και δεν είναι στεγανό, το δερμάτινο κέλυφος των κορμών περιόριζε την κυκλοφορία του νερού. Αμέσως μετά τη βύθιση, όλο το οξυγόνο εξαντλήθηκε και οι αναερόβιες συνθήκες επικράτησαν για τα περισσότερα από τα 130 και πλέον χρόνια πριν ανακτηθούν δύο κορμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός «Mr. Dement’s».
«Όταν ανοίξαμε τον κορμό του Dement, είδαμε μερικές δεκάδες πούρα που είχαν τοποθετηθεί πάνω από ρούχα και άλλα αντικείμενα. Μουσκεμένα και χαλαρά, τα πούρα τοποθετήθηκαν προσεκτικά σε μια οθόνη από υαλοβάμβακα και σιγά-σιγά στέγνωσαν με κατάψυξη τους επόμενους μήνες για να διατηρηθούν αυτούς», πρόσθεσε ο Evans.