Το να μιλήσεις για τα χειρότερα και τα καλύτερα ροφήματα που μπορείς να καταναλώσεις μπορεί να αποδειχθεί κάπως περίπλοκο. Ας πούμε, λοιπόν, ότι στην αρχή ο άνθρωπος έπινε νερό -το πιο υγιεινό ρόφημα- για να ξεδιψάσει και να αναπληρώσει τα υγρά που έχανε. Στη συνέχεια άρχισε να πίνει γάλα από άλλα ζώα, μπύρα, αφεψήματα βοτάνων, καφέ, τσάι, κρασί, αναψυκτικά ή αθλητικά ροφήματα, τα οποία έχουν καλές ιδιότητες αλλά και βλαβερές. Ας κάνουμε, λοιπόν, ένα crash test στα πιο δημοφιλή ροφήματα για να δούμε τι μας ωφελεί και τι όχι.

Τα πιο ωφέλιμα ροφήματα

Νερό. Αποτελεί μακράν την καλύτερη επιλογή. Προς το παρόν, τουλάχιστον, είναι εύκολα προσβάσιμο (αν και όχι παντού στη Γη), ενώ δεν περιέχει θερμίδες.

Καφές. Το να πίνεις 3 με 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για αρκετές χρόνιες ασθένειες. Παρόλα αυτά, σε κάποιους ανθρώπους, η κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, άγχος και αϋπνία, ενώ δεν συνίσταται σε εκείνους που πρέπει να ελέγχουν την πίεση του αίματός τους. Αν σου αρέσει η γεύση του καφέ αλλά είσαι ευαίσθητος στην καφεΐνη, υπάρχει η λύση του ντεκαφεϊνέ που έχει παρόμοια οφέλη για την υγεία σου.

Τσάι. Το πιο δημοφιλές τσάι του κόσμου είναι το μαύρο, που ακολουθείται από το πράσινο, το ουλόνγκ και το λευκό. Το τσάι, περιέχει πολυφαινόλες και έρευνες έχουν συνδυάσει την κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών την ημέρα με τον μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Προσοχή, όμως, γιατί το καυτό τσάι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον οισοφάγο και το στομάχι.

Τα καλύτερα και τα χειρότερα ροφήματα και ποτά σύμφωνα με το Harvard

Τα ροφήματα που μπορείς να πίνεις με μέτρο

Αναψυκτικά διαίτης. Παρότι κάποια αναψυκτικά περιέχουν γλυκαντικά αντί για ζάχαρη, καθώς σε εθίζουν στη γλυκιά γεύση, σε οδηγούν στην επιθυμία για άλλα γλυκά ροφήματα ή φαγητά, με αποτέλεσμα να κερδίζεις βάρος.

Φρουτοχυμοί. Περιέχουν βιταμίνες αλλά και πολλές θερμίδες εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρων. Οπότε δεν πρέπει να πίνεις περισσότερο από ένα μικρό ποτήρι με χυμό φρούτων την ημέρα. Αν σου αρέσουν τα φρούτα είναι προτιμότερο να τα καταναλώνεις ωμά, μιας και σε αυτή τη μορφή περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες.

Γάλα. Δεν είναι απαραίτητο να πίνεις πάνω από ένα ή δύο ποτήρια γάλα (με χαμηλά λιπαρά, είναι προτιμότερο) την ημέρα. Αν λαμβάνεις ασβέστιο από άλλες πηγές, μπορείς να πίνεις ακόμα λιγότερο.

Αλκοόλ. Το να πίνεις με μέτρο οινοπνευματώδη ποτά μπορεί να αποτελεί μια υγιεινή συνήθεια για κάποιους αλλά όχι για όλους.

Τα πιο βλαβερά ροφήματα

Αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη. Σε αυτή την κατηγορία δεν ανήκουν μόνο τα τύπου cola αλλά και τα soft drinks, οι σόδες, τα τόνικ και οι λεμονάδες που είναι φουλ στη ζάχαρη.

Αθλητικά ροφήματα. Αν δεν είσαι αθλητής ή σκληρά αθλούμενος που έχει όντως ανάγκη την κατανάλωση ενός εξειδικευμένου ροφήματος, το μόνο που θα σου προσφέρουν τα αθλητικά ροφήματα είναι επιπλέον θερμίδες.

Ενεργειακά ποτά. Καταρχήν πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ξέχωρη κατηγορία από τα αθλητικά ροφήματα. Περιέχουν καφεΐνη σε υψηλή συγκέντρωση, συνήθως αρκετή ζάχαρη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τζίνσενγκ και γκουαρανά. Το πρόβλημα με αυτά συνίσταται στο ότι δεν υπάρχει ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο που να αφορά την ασφάλεια της κατανάλωσής τους αλλά και οι επιθετικές τακτικές μάρκετινγκ συγκεκριμένων εταιρειών που στοχεύουν στο εφηβικό κοινό.

Διαβάστε περισσότερα