Τα απόνερα των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών έφτασαν και στις αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση, παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στη Γαλλία.

Ο ευρύτερος δείκτης του MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί κατά 0,5%, με περιορισμένο όγκο συναλλαγώβ. Τα κινεζικά blue chips υποχώρησαν κατά 1,2%, ενώ το γουάν σημείωσε χαμηλό επτά μηνών.

Στον αντίποδα, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,3% και οι μετοχές της Νότιας Κορέας αυξήθηκαν κατά 0,4%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 σημείωσαν επίσης άνοδο 0,2%, σταθεροποιητικά μετά την υποχώρηση της Δευτέρας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του FTSE παρέμειναν αμετάβλητα.

Αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη

Το ευρώ, οι γαλλικές μετοχές και τα ομόλογα υπέστησαν τριγμούς, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν αν η δεξιά μπορεί να επαναλάβει την επιτυχία της στις γαλλικές εκλογές και πόσο μεγάλη επιρροή μπορούν να έχουν τα ακροδεξιά κόμματα στο νέο εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν σε όλη την Ευρώπη, με τη διαφορά μεταξύ του γαλλικού και του γερμανικού χρέους να διευρύνεται σημαντικά, αφού δημοσκόπηση έδειξε ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός θα μπορούσε να κερδίσει τις πρόωρες εκλογές, αν και χωρίς σαφή πλειοψηφία. Τα αντιπολιτευόμενα αριστερά κόμματα της Γαλλίας δεσμεύτηκαν αργά τη Δευτέρα να συνεργαστούν και να ορίσουν κοινούς υποψηφίους.

Το ενδιαφέρον στη Fed

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι επικείμενες αποφάσεις της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια.

Η Fed θεωρείται βέβαιο ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο αν θα διατηρήσει τρεις μειώσεις επιτοκίων στις προβλέψεις της για το τρέχον έτος.

«Αναμένουμε δύο μειώσεις το 2024, τέσσερις μειώσεις το 2025, τρεις μειώσεις το 2026 και μια μικρή αύξηση του μακροπρόθεσμου ή ουδέτερου επιτοκίου», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμά τους, σύμφωνα με το Reuters.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) προβλέπεται να αυξηθεί ισχνά κατά 0,1% τον Μάιο, αλλά με τον δομικό πληθωρισμό να ενισχύεται κατά 0,3%.

Διαβάστε ακόμη