Τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας κλείνουν την πόρτα στην πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve, στη συνεδρίαση του Ιουλίου, υποστήριξε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

«Πρόκειται για μια πραγματικά ισχυρή έκθεση όσον αφορά τη ζήτηση για εργαζομένους αλλά και τους μισθούς που καταβάλλονται» σχολίασε ο γνωστός οικονομολόγος μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Θυμίζουμε πως η έκθεση έδειξε απρόσμενο άλμα στις προσλήψεις στις 272.000 το Μάιο, από τις 165.000 τον Απρίλιο, ήτοι πολύ πάνω από τις 180.000 που περίμεναν οι αναλυτές. Η ανεργία αυξήθηκε ανεπαίσθητα στο 4% και ο ρυθμός αύξησης των μισθών επιταχύνθηκε άνω του αναμενόμενου στο 0,4% από 0,2% τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία «κλείνουν την πόρτα σε μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, ανεξάρτητα από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα δημοσιευτούν την επόμενη εβδομάδα» επεσήμανε ο Ελ-Εριάν, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μειώσουν (τα επιτόκια) ή να στείλουν ένα σήμα για μείωση τον Ιούλιο με τα στοιχεία αυτά».

Σημειωτέον πως τα νέα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) θα δημοσιευτούν την επόμενη Τετάρτη (μεσημέρι ώρα Ελλάδος), λίγες ώρες πριν την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve. Είναι εύλογο δε, πως τα στοιχεία για το Μάιο θα επηρεάσουν τις νέες αναθεωρημένες προβλέψεις που θα εκδώσει η κεντρική τράπεζα για τα βασικά μακροοικονομικά στοιχεία για το υπόλοιπο της χρονιάς και το 2025, επηρεάζοντας έτσι και το βασικό της σενάριο για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Το λεγόμενο dot plot που είχε ανακοινώσει η Fed το Μάρτιο έστελνε «σήμα» για τρεις περικοπές των επιτοκίων μέσα στη χρονιά, οπότε οι traders περιμένουν με αγωνία να διαπιστώσουν αν η κεντρική τράπεζα θα περικόψει την πρόβλεψη αυτή, όπως και τις εκτιμήσεις της για την μακροπρόθεσμη διαμόρφωση των επιτοκίων.

Ο Ελ-Εριάν, από την πλευρά του, δήλωσε πως περιμένει σήμα από την FOMC για μόνο μία μείωση των επιτοκίων φέτος, με τον Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του να επισημαίνει εκ νέου την προσήλωση του συμβουλίου στη ροή των στοιχείων.

Όπως τόνισε, εξάλλου, το συμβούλιο ανησυχεί για πιθανές αρνητικές συνέπειες, αν η απόφαση του να αλλάξει ρότα, δεν αποδειχτεί επιτυχημένη. Αν η Fed «κάνει λάθος και χαλαρώσει πολύ γρήγορα, θα είναι δύσκολο να διορθώσει ένα τέτοιο λάθος».

Διαβάστε ακόμη