Πέραν πάσης αμφιβολίας η χρηματιστηριακή αγορά, παρά την εισαγόμενη πτώση λόγω Wall street και της επιθετικής αύξησης επιτοκίων της FED, έχει αποκτήσει τη δική της δυναμική, γεγονός που καταδεικνύεται σχεδόν καθημερινά, από τις αρχές του χρόνου, στο ταμπλό των μετοχών, με εξαίρεση φυσικά τις τελευταίες συνεδριάσεις που δέχονται τους κραδασμούς της σεισμικής δόνησης στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας και τις παρενέργειες της στην Ενέργεια και το κόστος του χρήματος!

Όσον αφορά τις επιρροές των μακροοικονομικών θεμάτων στο Χρηματιστήριο, έχουμε αναφερθεί εκτενώς, όπως και στο πολιτικό και γεωπολιτικό κλίμα καθώς και στο ζήτημα της ακρίβειας και της ανόδου των πρώτων υλών!

Εκείνο στο οποίο αξίζει να σταθεί κανείς είναι το γεγονός πως το Χρηματιστήριο έχει αποκτήσει αυτή τη δυναμική, καθώς εκτός των άλλων ανατροφοδοτείται από πολύ δυνατά επιχειρηματικά και τραπεζικά νέα τα οποία δημιουργούν κλίμα ευφορίας και σε κάθε περίπτωση η υλοποίηση τους θα προσδώσει περαιτέρω ανοδική δυναμική.

Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι αργά ή γρήγορα η διεθνής συγκυρία θα εξομαλυνθεί!!!

Είδαμε πέρυσι άλλωστε, πως επέδρασαν στη διαμόρφωση του συνολικού κλίματος τα success stories της κυβέρνησης! Δηλαδή οι αυξήσεις κεφαλαίου μαμούθ της Τρ. Πειραιώς και της Alpha bank, καθώς και της ΔΕΗ.

Αλλά και η ιδιωτικοποίηση με ποσό ρεκόρ του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αντί 2,1 δις.

Υπό αυτή την έννοια, φέτος τα success stories της αγοράς είναι 2+1+1!

Με τα 2 να εξελίσσονται την ώρα τούτη και να βρίσκονται ένα μόλις βήμα πριν την οριστικοποίηση τους!

Πρώτον, η υπόθεση Ελλάκτωρ και ο απεγκλωβισμός του ομίλου από τους Μπακοκαυμενάκηδες, οι οποίοι πωλούν στην Μότορ Όιλ μεταξύ 1,70-1,80 ανά μετοχή, καταγράφοντας υψηλά κέρδη. Πρόκειται για ένα ντηλ μεταξύ Reggenborgh – Βαρδινογιάννηδων που αλλάζει τα δεδομένα της αγοράς σε Ενέργεια, Κατασκευές, Σκουπίδια και Real Estate!

Δεύτερον, η υπόθεση της Τέρνα Ενεργειακής, η οποία έσυρε όλο το προηγούμενο διάστημα τον χορό ανόδου στο Χρηματιστήριο, με την αυστραλιανή Macquarie, ένα ντηλ που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κλείσει μεταξύ 22,7-22,8 ευρώ ανά μετοχή. Και στο οποίο εμπλέκεται η Goldman Sachs Λονδίνου απευθείας!

Τρίτον, το placement της Εθνικής τράπεζας μέσα από το οποίο θα διατεθεί 20%-30% των μετοχών από το ΤΧΣ σε Ξένους και Έλληνες επενδυτές!
Τον συντονισμό του placement της Εθνικής έχει αναλάβει η Goldman Sachs, η οποία και θα χειριστεί τόσο τις επαφές με το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας, τις οποίες έκανε ο υφυπουργός οικονομικής διπλωματίας του Υπ. Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννης, αλλά και τη διερεύνηση του ενδιαφέροντος για συμμετοχή Ελλήνων εφοπλιστών και επιχειρηματιών καθώς ξένων επενδυτών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά το placement θα επακολουθήσει και μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης περίπου του 1 δις.

Όλα τούτα όμως προς το παρόν έχουν πάει πίσω λόγω διεθνούς συγκυρίας και επανεξετάζονται στην παρούσα φάση σχετικά με την υλοποίηση του placement στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν φυσικά δεν διενεργηθούν πρόωρες εκλογές!

Τέταρτον, η ιδιωτικοποίηση της Αττικής οδού από την οποία το δημόσιο περιμένει ένα τίμημα ρεκόρ που θα σπάσει κάθε προηγούμενο και εικάζεται ότι θα προσδιορισθεί γύρω στα 3 δις. ευρώ και πάνω… Μολονότι το ΤΑΙΠΕΔ κρατάει τον πήχη χαμηλά και κάνει λόγο για 2 δις. ευρώ, ενώ παράγοντες της επιχειρηματικής αγοράς έχουν αναπροσδιορίσει ως εύλογο ένα τίμημα μεταξύ 2,2-2,4 δις. ευρώ!