Μία ανάσα μακριά από τα 20 δις ευρώ βρίσκεται η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που έρχεται μέχρι το τέλος του έτους θα αποτελέσει και το σήμα για την απόπενδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες.

Χθες η κεφαλαιοποίηση της Eurobank, διαμορφώθηκε στα 6,037 δις ευρώ , η οποία περιμένει την έγκριση της γενικής συνέλευσης για να προχωρήσει στην επαναγορά του 1,4% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με εύρος τιμής ανάμεσα στα 1,1 με 1,9 ευρώ ανά μετοχή. Ωστόσο την περασμένη Τρίτη η Morgan Stanley διατήρησε την τιμή στόχο για την μετοχή της τράπεζας στα 2,10 ευρώ, δηλαδή πάνω από την ανώτατη τιμή του buy back.

Μάλιστα ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Econostream, ανέφερε πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας συνιστά μεγάλη πρόκληση για τη χώρα, πρόβλεψε ότι θα συμβεί εντός του έτους και υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως: «μόνο το 10% των κεφαλαίων – ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια κ.λπ. – μπορούν να επενδύσουν σε μια επικράτεια χωρίς επενδυτική βαθμίδα».

»Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται πολύ μεγάλος χώρος για νέες άμεσες ξένες επενδύσεις ή χρηματοοικονομικές επενδύσεις, όταν η χώρα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Πολλά περισσότερα κεφάλαια θα έχουν την διάθεση να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία».

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα δώσει το σήμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να ξεκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης από Εθνική, Πειραιώς και Alpha. Και σε κάθε περίπτωση επιδίωξη τόσο του ΤΧΣ όσο και του κυβερνητικού επιτελείου είναι ο επενδυτής που θα επιλεγεί να έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την τοποθέτηση του.

Χθες η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής διαμορφώθηκε στα 5,735 δις ευρώ, της Πειραιώς στα 4,226 δις ευρώ και της Alpha Bank στα 3,744 δις ευρώ.

Το ΤΧΣ θα διαθέσει σε πρώτη φάση το 20% της Εθνικής, κάτι που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, ένα ποσοστό από το 27% που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς και θα ακολουθήσει, σύμφωνα με πληροφορίες το 9% της Alpha Bank.

Και προκειμένου η διαδικασία αποεπένδυσης να τρέξει χωρίς καθυστερήσεις, και οι συναλλαγές να ολοκληρώνονται άμεσα, το ΤΧΣ μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει καταρτίσει τις λίστες με 45 συνολικά συμβούλους (εκ των οποίων 30 οικονομολόγοι και 15 νομικοί), που θα είναι έτοιμοι να εκπονήσουν μελέτη για κάθε είδους συναλλαγή, μόλις εκδηλωθεί από επενδυτή ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού.

Η διάθεση των μετοχών μπορεί να επέλθει είτε έπειτα από διμερείς συζητήσεις και ανταγωνιστική διαδικασία (διμερείς συζητήσεις εκτός ανταγωνιστικής διαδικασίας αποκλείονται), είτε στο πλαίσιο δημοπρασίας επίσημης πώλησης μέσω πλειστηριασμού.

Η τιμή στην πρώτη περίπτωση καθορίζεται είτε μέσω διαδικασίας Βιβλίου Προσφορών (book building), είτε μέσω μηχανισμού διαπραγμάτευσης στο ΧΑ.

Στην περίπτωση της ιδιωτικής τοποθέτησης ή δημόσιας εξαγοράς προς επενδυτές, θα κριθεί το εύλογο της τιμής από τη γνωμοδότηση δύο ανεξάρτητων χρηματοοικονομικών συμβούλων και στη συνέχεια, αν υπάρξει συμφωνία για τιμή και όρους, το Ταμείο θα λάβει την απόφαση και θα υπογράψει νομικά δεσμευτικά έγγραφα με τον επενδυτή.

Διαβάστε περισσότερα