Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του πρωθυπουργού αναφορικά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «φτηνά κόλπα και άθλιες πρακτικές βγαλμένες από το οπλοστάσιο της πιο παλιάς Δεξιάς», ενώ καλεί την κυβέρνηση «να μαζέψει τα ΜΑΤ και να διαθέσει τα 30 εκατ. της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας για καθηγητές και εργαστήρια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

«Το έργο «ΟΠΠΙ, ΜΑΤ και αστυνόμοι» με σκηνοθέτη τον κ. Θεοδωρικάκο και παραγωγό τον κ. Μητσοτάκη, ανεβαίνει από χθες στη σκηνή του ΑΠΘ. Έξι διμοιρίες των ΜΑΤ συνοδεύουν έξι μέλη της λεγόμενης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, με προφανή στόχο να προκαλέσουν τους φοιτητές, να δημιουργήσουν σκηνικό έντασης και να στρέψουν την προσοχή των πολιτών στη δήθεν «βία και ανομία» στα Πανεπιστήμια, αντί για την ακρίβεια, τον αντιδημοκρατικό κατήφορο και τον υποκλοπέα πρωθυπουργό.

Νομίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα προβοκάρουν την παρουσία στη ΔΕΘ του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα.

Φτηνά κόλπα και άθλιες πρακτικές βγαλμένες από το οπλοστάσιο της πιο παλιάς Δεξιάς.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αυτή τη γελοία παράσταση. Να μαζέψει τα ΜΑΤ και να διαθέσει τα 30 εκατ. της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας για καθηγητές και εργαστήρια. Για να βρουν σήμερα κιόλας στέγη οι φοιτητές και οι νέοι εκπαιδευτικοί που πρέπει να διαθέσουν πάνω από το μισό μισθό τους στο ενοίκιο.

ΜΑΤ, ΟΠΠΙ και αστυνόμοι, είναι ανεπιθύμητοι στο ΑΠΘ, στο ΕΚΠΑ και σε κάθε ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Αυτά τα «νταηλίκια» μόνο στην Τουρκία του κ. Ερντογάν έχουν θέση κ. Μητσοτάκη».

Θεοδωρικάκος: Διαχρονικό και καθολικό αίτημα η ασφάλεια στα πανεπιστήμια

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε χθες Πέμπτη συνάντηση με τους νέους των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.).

Καλωσορίζοντας τους αστυνομικούς-επιστήμονες που θα εργαστούν, όπως είπε, για τη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στα πανεπιστήμια και την αντιμετώπιση τυχόν παράνομης εγκληματικής δραστηριότητας, όπως το εμπόριο ναρκωτικών, ο υπουργός επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία τους όχι μόνο με τις πρυτανικές Αρχές, αλλά και με τους υπόλοιπους φορείς του Πανεπιστημίου.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι ο ρόλος των Ο.Π.Π.Ι. είναι προληπτικός και όχι κατασταλτικός και, καθώς δεν φέρουν οπλισμό, μέχρι έως ότου υπάρξει πλήρης εφαρμογή του νόμου, θα συνοδεύονται για λόγους προστασίας τους από άλλες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, ζήτησε από τους πρυτάνεις να ανταποκριθούν πλήρως στις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα του νόμου, ενώ χαρακτήρισε «πληγή για την εκπαιδευτική διαδικασία και την τσέπη του ελληνικού λαού τυχόν συμβιβασμούς με φαινόμενα που δεν τιμούν το πανεπιστήμιο, βιαιότητες και βανδαλισμούς σε υλικοτεχνικές υποδομές από θλιβερές μειοψηφίες».

Επιπλέον, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σεβαστούν τον νόμο και την εφαρμογή του, καθώς η ασφάλεια των φοιτητών, των καθηγητών και των πρυτανικών αρχών αλλά και η περιφρούρηση των κτιριακών υποδομών των πανεπιστημίων είναι, όπως τόνισε, καθολική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας.

«Η ακτινοβολία της γνώσης δεν μπορεί να επισκιαστεί ξανά από κουκούλες» ξεκαθάρισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Διαβάστε ακόμη: