Συνάντηση με τους νέους και τις νέες των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) είχε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Ο κ. Θεοδωρικάκος απευθυνόμενος προς τα στελέχη των ΟΠΠΙ, τους τόνισε ότι έχουν την ιδιότητα του επιστήμονα και του αστυνομικού και πως έχουν αναλάβει μια σημαντική αποστολή. «Να συμβάλετε στην ασφάλεια των μέχρι χθες συναδέλφων σας, φοιτητών, καθηγητών, διοικητικού προσωπικού, λοιπών εργαζομένων. Αλλά και να συνδράμετε στη διαφύλαξη του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, σε όσα πανεπιστήμια της χώρας η δράση σας αυτή είναι αναγκαία. Προέρχεστε από το πανεπιστήμιο και λειτουργείτε για το πανεπιστήμιο».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι επειδή τα στελέχη των ΟΠΠΙ έχουν και οι ίδιοι φοιτήσει και καταρτιστεί στο ελληνικό πανεπιστήμιο, αποτελούν από σήμερα ενεργό κρίκο στη διασφάλιση του ίδιου δικαιώματος και για τους νεότερους. «Σας εμπιστεύομαι. Και πιστεύω σε εσάς. Γνωρίζετε καλά τους πανεπιστημιακούς χώρους. Γνωρίζετε καλά ότι έρευνα, γνώση, μόρφωση, χωρίς ασφάλεια δεν μπορούν να υπάρξουν. Όπως και ελευθερία διακίνησης ιδεών. Ως εκ τούτου, η συμβολή σας είναι αναγκαία, γι αυτό και έχετε προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο για τον σκοπό αυτό» υπογράμμισε.

Παράλληλα τόνισε ότι οι ΟΠΠΙ δεν φέρουν οπλισμό καθώς ο ρόλος τους είναι προληπτικός και όχι κατασταλτικός και πως θα καλείται η Αστυνομία να παρεμβαίνει όπου και όταν χρειάζεται. Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε πως οι ΟΠΠΙ, μέχρις ότου καταστεί πλήρης η εφαρμογή του νόμου και από την πλευρά των πανεπιστημίων, θα συνοδεύονται από άλλες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας διότι «…δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε σε κανέναν αλλόφρονα περιθωριακό να τραυματίσει και να προκαλέσει ζημιά σε νέους Έλληνες αστυνομικούς που υπηρετούν τον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν αφορά στο παραμικρό το Υπουργείο, την ΕΛΑΣ και τις ΟΠΠΙ η εκπαιδευτική διαδικασία των ελληνικών πανεπιστημίων, οι κοινωνικές σχέσεις ανάμεσα σε φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους, η έκφραση άποψης, η διατύπωση γνώμης, η πολιτική δράση. «Κάθε νόμιμη ελεύθερη συμπεριφορά μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν ανήκει σε καμία περίπτωση στη δικαιοδοσία παρέμβασης των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, είστε εκεί για να υπηρετείται αυτή την αξία. Να το πω απλά: Εργάζεστε για να διασφαλίσετε τη συνταγματική ελευθερία, κόντρα στην παραβατική ασυδοσία, η οποία δυστυχώς είναι καθεστώς σε ορισμένους πανεπιστημιακούς χώρους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος των ΟΠΠΙ είναι να εγκαθιδρύσουν το αίσθημα ασφαλείας. «Είστε και είμαστε εδώ για να αντιμετωπιστούν: το εμπόριο ναρκωτικών, οι ακραίες βιαιοπραγίες, το παραεμπόριο και κάθε παράνομη και εγκληματική δραστηριότητα, που μπορεί να εκδηλώνεται στους ευρύτερους πανεπιστημιακούς χώρους» τόνισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Θεοδωρικάκος απευθυνόμενος προς τους πρυτάνεις, με τους οποίους θα έχει αύριο συνάντηση εργασίας, τους ζήτησε να ανταποκριθούν πλήρως στις ευθύνες τους, και να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα του νόμου. Και ως άξιοι επιστημονικοί ηγέτες τής πανεπιστημιακής κοινότητας οφείλουν να μη συμβιβαστούν σε καμία περίπτωση με φαινόμενα που δεν τιμούν το πανεπιστήμιο, όπως αυτό που συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη με την κατασκευή της βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου.

«Είναι οξύμωρο το γεγονός να απαιτούνται δύο διμοιρίες των ΜΑΤ για να ολοκληρωθεί η κατασκευή μιας βιβλιοθήκη. Η Αστυνομία βρίσκεται εκεί μόνο για αυτό το λόγο και περιμένουν μια ξεκάθαρη δήλωση του πρύτανη του ΑΠΘ ότι είναι σε θέση από μόνες τους οι πανεπιστημιακές αρχές να ρυθμίσουν το θέμα της κατασκευής για να αποχωρίσουν από εκεί τα ΜΑΤ. Αν αυτό δεν συμβεί οι αστυνομικές δυνάμεις θα μείνουν εκεί μέχρι να τελειώσει η βιβλιοθήκη και να αποδοθεί στους φοιτητές και τους καθηγητές» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας τους: «… να συμβάλλουν και να σεβαστούν την εφαρμογή ενός νόμου, που έχει έναν και μοναδικό στόχο: την ασφάλεια των παιδιών μας, των καθηγητών, των πρυτανικών αρχών, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και την ασφάλεια των υποδομών που αποτελεί κτήμα του λαού μας».

«Η μέση ελληνική οικογένεια καταβάλλει τεράστιες θυσίες για να βοηθήσει τα παιδιά της να μπουν σε ένα Πανεπιστήμιο, καθώς αυτό αποτελεί οραματικό σύμβολο ιδεών και βάση για ένα καλύτερο μέλλον» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε όλα αυτά να καθίστανται, ανά περιόδους, ενέχυρο ομάδων περιθωριακών, ιδεοληπτικών, απολύτως μειοψηφικών».

Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «ως κυβέρνησημ ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ως Ελληνική Αστυνομία, επιτελούμε το καθήκον μας, εφαρμόζουμε τον νόμο, συνεργαζόμαστε με τις πρυτανικές αρχές και επενδύουμε στη συνεργασία με τους ίδιους τους φοιτητές και τους καθηγητές. Έχοντας ανοιχτή την πόρτα μας στον διάλογο και τη συνεργασία για εμβάθυνση σε επιμέρους ζητήματα, χωρίς αστερίσκους. Αλλά και χωρίς άβατα, πλέον. Δεν υπάρχουν για μας άβατα ανασφάλειας και ανομίας πουθενά στην Ελλάδα».

Το αίτημα για ασφάλεια στα πανεπιστήμια είναι διαχρονικό και καθολικό υπογράμμισε ο υπουργός και καταλήγοντας τόνισε: «Οφείλουμε να το κάνουμε πράξη. Σε αυτή τη χώρα, η ακτινοβολία της γνώσης δεν μπορεί να επισκιαστεί ξανά από κουκούλες! Ενωμένοι στηρίζουμε την ασφάλεια και την ελευθερία, απέναντι στη βία. Ελεύθερη διακίνηση ιδεών και γνώσεων, όχι βιαιοτήτων και καδρονιών».

Στη συνάντηση με τα στελέχη των ΟΠΠΙ παρευρέθηκε και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, που τους ζήτησε να ασκούν τα καθήκοντα τους με σεβασμό και αξιοπρέπεια προς τον άνθρωπο και να μη επαίρονται από την εξουσία, καθώς όπως είπε, αυτή τους δόθηκε από την Πολιτεία για να εφαρμόζουν τους νόμους.