Τρια νέα think tank καθώς, και τα ονόματα που θα τα συγκροτήσουν ανακοίνωσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα think tank που ανακοινωθηκαν είναι αυτά της Υγεία, της Εθνική Άμυνα και της Αγροτική Πολιτική.

Το Think tank Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαρτίζουν συγκεκριμένα οι Στέργιος Καίδας, Ελένη Χαρατσή Γιωτάκη, Δημήτρης Παπαδημητριάδης, Κωνσταντίνος Ρίτης, Ευσταθία Χρονοπούλου, Γιώργος Γερμανίδης, Χρήστος Ρόκος, Κωνσταντίνος Κουφατζίδης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά:

Στέργιος Καίδας

Σπούδασε Φυσικός στο ΕΚΠΑ και έλαβε υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. στην Μ. Βρετανία στην Ιατρική Φυσική. (M.Sc. Medical Physics.) Απέκτησε Νοσοκομειακή εμπειρία στην Μ. Βρεττανία, NHS και στη συνέχεια ασχολήθηκε με σχεδιασμό Νοσοκομείων που αφορά την Ιατρική Πράξη και ιδιαίτερα με την Βιοϊατρική τεχνολογία με πεδίο εφαρμογής μια σειρά από Πανεπιστημιακά και Γενικά  Νοσοκομεία και εξειδικευμένα έργα  όπως η  μονάδα ΜΕΘ 50 κλινών που ήταν δωρεά της Βουλής στο Γ.Ν. Σωτηρία. Αρκετές τεχνολογίες που υιοθέτησε πρώτος,  βοήθησαν στην εξοικονόμηση πόρων και την κλινική οργάνωση των Νοσοκομείων.

Ελένη Χαρατσή Γιωτάκη   

Γιατρός Παθολόγος-Διαβητολόγος. Διετέλεσε Καθηγήτρια Παθολογίας της Νοσηλευτικής σχολής  του Παν/μιου Ιωαννίνων.

Υπηρέτησε ως  γιατρός του ΕΣΥ στην πανεπιστημιακή Παθολογική κλινική Ιωαννίνων και εργάστηκε στη συγκρότηση και δημιουργία του ΕΣΥ.

Έχει συγγραφικό έργο για την πρόληψη  χρόνιων νοσημάτων όπως Διαβήτης, Υπέρταση και Υπερλιπιδαιμία.

Έχει 145 Διεθνείς  αναφορές (Citations /ISI)) στο επιστημονικό της έργο. Είναι Επικεφαλής  ερευνήτρια σε 5 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά και επιστημονικά προγράμματα.  Έχει εκπονήσει 51  δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με δυο βραβεία.

Δημήτρης Παπαδημητριάδης

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διεθνή Πολιτική Υγείας στο London School of Economics (LSE). Εξειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και στην Ψυχοθεραπεία στο Λονδίνο (στο Royal Free Hospital and UCL School of Medicine) και περαιτέρω στην Αθήνα (στο Γενικό Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής).

Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Ιατρικής και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας.

Έχει συγγράψει βιβλία για το άγχος και την κατάθλιψη, παραχωρεί ομιλίες, σχολιάζει στα ΜΜΕ και αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο για την ευαισθητοποίηση στα θέματα ψυχικής υγείας και στα μείζονα κοινωνικά ζητήματα.

Η δράση του έχει αναγνωριστεί με επαίνους από την Επιστημονική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ έχει τιμηθεί με το βραβείο “Κοινωνία των Πολιτών” από τους Συντάκτες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τον Νικήτα Λιοναράκη.

Κωνσταντίνος Ρίτης   

Καθηγητής Παθολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1975-1981) και κατέχει τις ειδικότητες της Παθολογίας και Αιματολογίας. Είναι Διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης και του εργαστηρίου Μοριακής Αιματολογίας. Υπηρετεί επί 40 χρόνια το δημόσιο σύστημα υγείας, σε νοσοκομειακό επίπεδο, από διάφορες θέσεις ευθύνης. Δραστηριοποιείται επί 30 χρόνια στη μεταφραστική ιατρική και έρευνα, με εστιασμό  στη φυσική ανοσία και τις σχετιζόμενες με αυτήν παθήσεις. Περιέγραψε για πρώτη φορά (2006) σε παγκόσμιο επίπεδο, μηχανισμό της ανοσοθρόμβωσης σε ανθρώπινο κλινικό μοντέλο. Η περαιτέρω  συνεχής έρευνά του στο πεδίο της ανοσοθρόμβωσης, απέδωσε καρπούς στην περίοδο της πανδημίας και αποδεδειγμένα συνέδραμε διεθνώς στη διαμόρφωση του τρόπου σκέψης, κατανόησης και αντιμετώπισης της COVID-19. Συμπεριλαμβάνεται στο 2% των κορυφαίων ερευνητών της λίστας του Πανεπιστημίου Stanford.

Ευσταθία Χρονοπούλου

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, τελείωσε την παιδιατρική της ειδικότητα στο London Deanery και την παιδιατρική υποειδικότητα στις ενδογενείς διαταραχές του μεταβολισμού στα παιδιατρικά νοσοκομεία Evelina και Great Ormond Street του Λονδίνου. Από το 2013 και ως σήμερα είναι Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Μπρίστολ, με εξειδίκευση στις ενδογενείς διαταραχές του Μεταβολισμού. Παράλληλα με την καθημερινή ιατρική πράξη, ασχολείται με τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων και μελετών σε τακτική βάση, συμμετέχει ως ομιλήτρια σε εθνικά και διεθνή ιατρικά συνέδρια, συμμετέχει σε κλινικές μελέτες και δοκιμές και έχει στενή συνεργασία με τις οργανώσεις ασθενών.  Έχει πολυετή εμπειρία σε θέματα οικονομικής διαχείρισης του Αγγλικού Συστήματος Υγείας σε όλες τις βαθμίδες του με ιδιαίτερη έμφαση στις ροές χρηματοδότησης σπάνιων νοσημάτων και ορφανών φαρμάκων.

Γιώργος Γερμανίδης

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκπαιδεύτηκε στην Γαστρεντερολογία στο τμήμα Ηπατολογίας και Γαστρεντερολογίας του Δωδέκατου Πανεπιστημίου των Παρισίων και στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Henri Mondor, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Daniel DHUMEAUX ,προέδρου της Γαλλικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος.

Εργάστηκε στο Γ.Ν.Θ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» έως Μάρτιο 2007 και από 30 Μαρτίου 2007 ως επιμελητής Α΄ ΕΣΥ Γαστρεντερολογίας, στην Α΄ Παθολογική Κλινική Α.Π.Θ, Π.Γ.Ν.Θ.ΑΧΕΠΑ.

Το 2022 εξελέγη στην βαθμίδα του Καθηγητή Α’ Γαστρεντερολογίας ΑΠΘ, θέση που υπηρετεί έως σήμερα. Έλαβε συνολικά 7 Πανελλήνια βραβεία ερευνητικής δραστηριότητας .

Η συνολική επιστημονική μου δραστηριότητα αποτυπώνεται σε 104 πλήρεις επιστημονικές εργασίες.

Χρήστος Ρόκος

Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου. Επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Πανεπιστημιακής ΩΡΛ Κλινικής στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία. Μέλος της MENSA.

Κωνσταντίνος Κουφατζίδης

Είναι Οδοντίατρος και Ιατρός, απόφοιτος αμφοτέρων των τμημάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιδημιολογία και την Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Είναι ειδικευόμενος Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός (Γναθοχειρουργός), εκλεγμένο μέλος της ΓΣ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), ενώ έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά (2022-2024). Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως Οδοντίατρος στον Ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα έχει προϋπηρεσία σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως οι άστεγοι (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων) και οι κρατούμενοι (Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού). Έχει αναπτύξει πλούσια κοινωνική δράση με τη διοργάνωση αιμοδοσιών και προληπτικών επισκέψεων σε σχολεία, ενώ κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ.

Δημήτρης Παπαμιχαήλ

Είναι νοσηλευτής-επιδημιολόγος και εργάζεται ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας (πρώην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων στην “Οργάνωση και Διοίκηση των Υπηρεσιών Υγείας” και στη “Δημόσια Υγεία”, και αριστούχος διδάκτωρ επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, εργάστηκε ως συντονιστής του προγράμματος συνδρομικής επιτήρησης στο ΚΕΕΛΠΝΟ (νυν Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας), στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης συνεργάστηκε με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ενώ διατηρεί μακροχρόνια επιστημονική συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Διδάσκει επιδημιολογία και μεθοδολογία της έρευνας σε μεταπτυχιακό επίπεδο στις Ιατρικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης και έχει λάβει μέρος ως εκπαιδευτής σε αναγνωρισμένα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα στο αντικείμενο της επιδημιολογικής επιτήρησης και διερεύνησης επιδημιών. Έχει συμμετάσχει, από θέσεις ευθύνης, στη διενέργεια εθνικών επιδημιολογικών μελετών και διαθέτει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο με δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια εστιάζοντας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων, τους εμβολιασμούς και τα προβλήματα υγείας ευάλωτων ομάδων.

Think tank για την Εθνική Άμυνα

Το think tank απαρτίζουν καταξιωμένα στον τομέα τους στελέχη και συγκεκριμένα οι: Νικόλαος Αργυρός, Κωνσταντίνος Παναγόπουλος Νικόλαος Ντούρος, Αλεξία Στούπη και Κωνσταντίνος Καραγεώργης.

Ακολουθούν τα βιογραφικά:

Νικόλαος Αργυρός

Σπούδασε Ηλεκτρονικός Μηχανικός στο Α.Ε.Ι Πειραιά με μεταπτυχιακό στο RMIT University of Australia. Διετέλεσε για πάνω από τριάντα πέντε χρόνια διευθυντικό στέλεχος σε κορυφαίες εταιρείες της Αμυντικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διαθέτει ευρεία γνώση και εξειδίκευση ειδικού βάρους στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας με υψηλού επιπέδου διοικητικές δεξιότητες. Έχει διακριθεί ως υπεύθυνος της διοίκησης & διαχείρισης μεγάλου αριθμού εξοπλιστικών προγραμμάτων, με υψηλή τεχνολογική προστιθέμενη αξία και δυναμική παρουσία στις διεθνείς αγορές. Έχει συμβάλλει διαχρονικά στην παραγωγική αναβάθμιση της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας με την επίτευξη αποτελεσματικών συνεργασιών μεταφοράς τεχνογνωσίας με αμυντικές βιομηχανίες του εξωτερικού. Σημαντική επίσης, είναι η συνεισφορά του στην ενίσχυση της Ελληνικής παραγωγικής ταυτότητας για να παράγουμε υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας αμυντικά προϊόντα (Designed/Made-in-Greece). Στη συνέχεια, τα τελευταία χρόνια  διετέλεσε Senior Technical & Management Advisor στη μεγαλύτερη εταιρεία Αεροδιαστημικής & Άμυνας στην Ινδία, διακεκριμένη εμπειρία που προσθέτει ακόμη μια επιτυχημένη περίοδο στην επαγγελματική του πορεία.

Κωνσταντίνος Παναγόπουλος

Εργάζεται ως Μηχανικός Διοίκησης. Κατέχει μεταπτυχιακό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Υπηρέτησε στο Γενικό Επιτελείο του Ναυτικού, με εξειδίκευση ειδικού βάρους στον τομέα της ηλεκτρονικής διαχείρισης. Έχει εργαστεί στη βιομηχανία και σε επιχειρήσεις πληροφορικής. Διαθέτει εμπειρία διαχείρισης έργων στον τομέα της προστασίας κρίσιμων υποδομών, της διαχείρισης ρίσκου και προηγμένων τεχνολογιών.

Νικόλαος Ντούρος

Εργάζεται ως Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός με μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Στράθκλαιντ (Strathclyde) της Γλασκώβης. Εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και κατασκευή φρεγατών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συμμετείχε στην έρευνα συστημάτων δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα από εμπορικά πλοία. Είχε εργαστεί στη μελέτη εφικτότητας συστημάτων αξιοποίησης  παλιρροιακής ενέργειας. Πρώην ιπτάμενος μηχανικός ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς .

Αλεξία Στούπη

Ολοκληρώνει το Μεταπτυχιακό της στην Εφαρμοσμένη Στρατηγική και Διεθνή Ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο του Plymouth. Απόφοιτη της Σχολής Εθνικής Άμυνας με Πτυχίο Επιτελούς στις Αμυντικές και Στρατηγικές Σπουδές. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες & Δημόσια Διοίκηση και αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Είναι ανώτατο στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης με εργασιακή εμπειρία στο ΥΠΕΘΑ ενώ εργάστηκε και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έλαβε μέρος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του NATO για την Διεθνή Ασφάλεια και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ομάδων εργασίας με τελευταία του University of Plymouth για την «αντιμετώπιση υβριδικών απειλών στην Ναυτιλία και το Διάστημα».

Αντιναύαρχος Π.Ν. (ε.α.) Κωνσταντίνος Καραγεώργης

Έχει δραστηριοποιηθεί στους τομείς της Άμυνας και Ασφάλειας, Διεθνών Σχέσεων, Διοίκησης και Διαχείρισης προσωπικού και πόρων, Εκπαίδευσης και Ναυτιλίας. Έχει υπηρετήσει σε διάφορες υπηρεσίες και μονάδες των Ε. Δ. Για πέντε χρόνια έχει διατελέσει κυβερνήτης Πολεμικών Πλοίων και έχει υπηρετήσει ως Ναυτικός Ακόλουθος της Ελλάδας στο Παρίσι, Διοικητής της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών, Διοικητής της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης και, από το 2015 έως το 2017, ως Αρχηγός Στόλου. Το 2017 τοποθετήθηκε ως Στρατιωτικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, στις Βρυξέλλες, θέση από την οποία απέκτησε σημαντική εμπειρία επί των διεθνών σχέσεων και των γεωπολιτικών και διακρατικών ισορροπιών των δύο οργανισμών. Μετά την αποστρατεία του εργάστηκε στην εταιρεία κατασκευών αεροπορικού υλικού και ανταλλακτικών AERONAVA U.S. S.A., ως αντιπρόεδρος, υπεύθυνος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πόρων και Προσωπικού της εταιρείας και ως Διευθυντής του Maritime Security College, του Global Maritime Risk Management Group Διάπλους. Είναι κάτοχος των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών: • Master in Public Administration, Harvard Kennedy School of Government, Cambridge Massachusetts (USA) 2004. • Master of Science in Computer Science, Naval Postgraduate School, Monterey CA (USA) 1992. Ομιλεί άριστα την Αγγλική και τη Γαλλική.

Think tank για την Αγροτική Πολιτική

Στο think tank για την Αγροτική Πολιτική συμμετέχουν οι: Θεοφάνη Γεωργόπουλο, Δημήτριο Μπιλάλη, Δρ. Σπυρίδωνα Βυζαντινόπουλο, Δρ. Ναπολέοντα  Καππάτο, Έλενα Μαγείρου και Δρ. Παναγιώτη Σαρρή.

Αναλυτικά τα βιογραφικά:

Θεοφάνης Γεωργόπουλος

Είναι διορισμένος ως Μόνιμος Λέκτορας Εφαρμογών σε προσωποπαγή θέση (Μέλος Δ.Ε.Π) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής. Εξειδικεύεται στην «Τεχνολογία και Ποιοτικό έλεγχο σιτηρών και αρτοσκευασμάτων». Είναι απόφοιτος του τμήματος Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλος σπουδών (Licentiate) στην Τεχνολογία Τροφίμων από το Department of Food Technology, Engineering and Nutrition, Lund University, Σουηδία. Συμμετέχει σε Επιτροπές, Μητρώα, Ερευνητικά Προγράμματα. Είναι μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) και μέλος της American Association of Cereal Chemists (AACC). Επίσης είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ).

Δημήτριος Μπιλάλης

Είναι Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Καθηγητής Γεωργίας & Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού  Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίτιμος Διδάκτορας του USAMV Cluj. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας. Έχει δημοσιεύσει πλέον των 135 εργασιών σε διεθνή περιοδικά και πολύ μεγάλο αριθμός σε διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος σε editorial board διεθνών ερευνητικών περιοδικών. Επιστημονικός Υπεύθυνος και μέλος ερευνητικών ομάδων  σε πάνω από 70 projects (Ευρωπαϊκά, Εθνικά και του Ιδιωτικού τομέα). Διδάσκει σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Έχει σχεδιάσει Μέτρα Αγροτικής Πολιτικής  για χώρας μας. Έχει διατελέσει εθνικός  εκπρόσωπος της IFOAM EU. Έχει υπάρξει μέλος σε μεγάλο αριθμό επιτροπών του Υπουργείου Γεωργίας & Παιδείας. Εισηγητής στο Ελληνικό κοινοβούλιο για θέματα Βιολογικής Γεωργίας, GMO, Φαρμακευτική Κάνναβη.

Δρ. Σπυρίδων Βυζαντινόπουλος

Είναι Γεωπόνος, απόφοιτος της Ανωτέρα Γεωπονικής Σχολής Αθηνών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  και κάτοχος Διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο  Reading της  Αγγλίας. Έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις τον αγροτικό τομέα της χώρας μας (γεωπόνος εφαρμογών, στέλεχος του ΥΠΑΑΤ,  ερευνητής στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ). Διετέλεσε  Γεν. Δ/ντής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε..  Συμμετείχε σε επιστημονικές επιτροπές για τη διαμόρφωση  αγροτικής και ερευνητικής πολιτικής για το ΥΠΑΑΤ και την ΕΕ.  Σαν συντονιστής ή εμπειρογνώμονας συμμετείχε  σε προγράμματα διδυμοποίησης της ΕΕ σε διάφορες χώρες. Διετέλεσε μέλος του FOCUS group  της ΕΕ και συμμετείχε σαν εμπειρογνώμονας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς . Έχει εμπειρία στη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων και  έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε διεθνή  και ελληνικά περιοδικά.

Δρ. Ναπολέων Καππάτος

Γεωπόνος – Περιβαλλοντολόγος, κατέχει Διδακτορικό (Ph.D.) στην Περιβαλλοντική Μηχανική. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (M.Sc.) στη Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (M.Sc.) στη Γεωχημική Ρύπανση Περιβάλλοντος. Πτυχίο Γεωπόνου Φυτικής Παραγωγής. Είναι ενεργό μέλος στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.), στο Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (Ε.Ι.Ε.Ε.), στο Διεθνές Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (I.I.I.A.). Κατέχει Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Εκπαιδευτικής Επάρκειας από την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) – Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων. Έχει διατελέσει Επιθεωρητής Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας ως προς το ISO 9001:2000: στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας (IRCA). Διαθέτει ευρεία εμπειρία και εξειδίκευση στην περιβαλλοντική μηχανική, τη γεωχημική ρύπανση, και τις δημόσιες πολιτικές με έμφαση στην αγροτική διακυβέρνηση και την ασφάλεια ποιότητας. Έχει συμβάλλει στην εκπαίδευση και επιμόρφωση στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Έχει συμβάλει στη διαμόρφωση στρατηγικών επιλογών και ετήσιων σχεδίων δράσης. Κατά την διάρκεια ετών στα καθήκοντά του ήταν, η Παρακολούθηση  και αξιολόγηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Η Παρακολούθηση εφαρμογής ευρωπαϊκών πολιτικών και επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Παρακολούθηση υλοποίησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων στον αγροδιατροφικό, ενεργειακό και περιβαλλοντικό τομέα. Έχει συμμετάσχει σε ομάδες εργασίας για την περιφερειακή ανάπτυξη και την παρακολούθηση τεχνικής βοήθειας σε συνεργασία με την SRSS της Ε.Ε. Ήταν στην Εκπροσώπηση του O.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. σε ελέγχους και συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και Εκπρόσωπος του O.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. σε συναντήσεις Ευρωπαϊκών Οργανισμών Πληρωμών και Ελέγχων Αγροτικών Επιδοτήσεων.

Έλενα Μαγείρου

Είναι Γεωπόνος – Βιοκαλλιεργήτρια. Σπούδασε Γεωπόνος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για 8 χρόνια εργάστηκε ως στέλεχος σε εταιρεία Γαλλικών συμφερόντων. Από το 1996 βιοκαλλιεργεί τα κτήματά της, λειτουργεί έναν μικρό παραδοσιακό αγροτουριστικό  ξενώνα, παράγει πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, ελαιόλαδο και κρασί από τοπικές ποικιλίες. Επίσης συντάσσει μελέτες για ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα για συμπολίτες της, βοηθώντας στην εναλλακτική ανάπτυξη της υπαίθρου, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των αγροτικών συνεταιρισμών του τόπου της.

Δρ. Παναγιώτης Σαρρής

Έχει σπουδάσει Μοριακή Βιοιατρική και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων ειδίκευσης: στην Κλινική Χημεία & Μικροβιολογία και στη Βιοτεχνολογία Φυτών. Έχει ολοκληρώσει το διδακτορικό του στη «Μικροβιολογία και Μοριακές Αλληλεπιδράσεις Μικροβίου – Ξενιστή» από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι Καθηγητής Μικροβιολογίας, Τμήμα Βιολογίας. Επίτιμος Καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Ζωής, Μεγάλη Βρετανία. Ήταν Συνεργαζόμενος Ερευνητής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Εργαστήριο Βακτηριολογίας, Παρασιτολογίας, Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής. Είναι μέλος της Επιτροπής Ακαδημαϊκού Συντονισμού του Π.Π.Δ.Ε. της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μέλος της συντακτικής ομάδας σε 5 επιστημονικά περιοδικά υψηλής απήχησης και μέλος των κριτικών επιτροπών σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών εκδοτικών οίκων. Είναι Επιστημονικός υπεύθυνος και διαχειριστής 18 εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, συνολικού ύψους άνω των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι Εκπρόσωπος της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά consortia (COST κ.α.) σε θέματα που άπτονται των επιστημονικών του πεδίων. Έχει δημοσιεύσει σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως τα Science, Cell, Nature, Nature Genetics, PNAS και PLoS, με περισσότερες από 2950 αναφορές στο έργο του. Έχει προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής σε περισσότερα από 30 διεθνή και εθνικά συνέδρια. Σημαντική στιγμή στην καριέρα του ήταν όταν η δημοσιευμένη εργασία του στο περιοδικό Cell το 2015 ανακηρύχθηκε ως μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στη βιολογία παγκοσμίως και μνημονεύτηκε στο περιοδικό Science.

Διαβάστε ακόμη