Τη συνεργασία του με το European Newsroom (ENR) εγκαινιάζει σήμερα επισήμως πλέον το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ENR το πρώτο κοινό δημοσιογραφικό κείμενο του ΑΠΕ-ΜΠΕ με άλλα ευρωπαϊκά πρακτορεία, όπως το γερμανικό dpa, το γαλλικό AFP, το ισπανικό EFE, το πορτογαλικό LUSA και άλλα.

Παράλληλα, η ιστοσελίδα του European Newsroom ξεκίνησε να εμπλουτίζεται με ελληνόφωνο περιεχόμενο που αποτελεί είτε παραγωγή του ENR είτε του ΑΠΕ-ΜΠΕ και αφορά την εγχώρια και ευρωπαϊκή επικαιρότητα.

Το ENR είναι μια σύμπραξη 24 ευρωπαϊκών πρακτορείων ειδήσεων που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, σύμφωνα με τους ιδρυτικούς του στόχους, δίνει ευκαιρίες για κατάρτιση, μετεκπαίδευση και κοινή ανάπτυξη δημοσιογραφικών προτύπων. Η χρήση καινοτόμων εργαλείων στο ENR, όπως το factchecking, συμβάλλουν στην προάσπιση της ποιοτικής δημοσιογραφίας και αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη διάδοση της παραπληροφόρησης και των fake news, ενώ μέσω του ENR τα ευρωπαϊκά πρακτορεία αποκτούν ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες, ανοίγοντας το δρόμο για ολοκληρωμένη και ποικίλη ενημέρωση πέρα από τα εθνικά σύνορα.

Το ENR στην πρώτη φάση του δημιουργήθηκε το 2021 από 16 ευρωπαϊκά πρακτορεία και το ΑΠΕ-ΜΠΕ συμμετείχε από τον περασμένο Μάιο ως συνεργαζόμενο μέλος. Από την 1η Φεβρουαρίου 2024 το εγχείρημα εισήλθε στη δεύτερη φάση του, στην οποία πλέον το ΑΠΕ-ΜΠΕ συμμετέχει ως πλήρες μέλος. Ακολουθεί το πρώτο κοινό δημοσιογραφικό κείμενο του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τα πρακτορεία AFP, BTA, CTK, dpa, EFE, Europa Press και Lusa που δημοσιοποιήθηκε από την ιστοσελίδα του European Newsroom.

Μια εύθραυστη ενότητα της ΕΕ εν μέσω πολυάριθμων κρίσεων;

Μέση Ανατολή, Ουκρανία, Σαχέλ – η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με πολυάριθμες κρίσεις ταυτοχρόνως. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ απευθύνει εκκλήσεις για περισσότερη ενότητα και θέλει να αυξήσει την ικανότητα της ΕΕ να αμύνεται, εφόσον η Ένωση θέλει να διαδραματίσει ένα γεωπολιτικό ρόλο. Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε πως η γεωπολιτική ατζέντα της ΕΕ διαμορφώνεται από «τρεις γεωγραφικές προκλήσεις, οι οποίες είναι η Ουκρανία, η Γάζα και ο Συνολικός Νότος». Επιπροσθέτως η ευρωπαϊκή άμυνα έχει περάσει «μια μακρά περίοδο σιωπηλού αφοπλισμού».

Ο ίδιος προειδοποίησε πως «η Ρωσία θα μπει στον πειρασμό να αυξήσει τις πολιτικές και στρατιωτικές προκλήσεις της έναντι χωρών του ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε: «Έτσι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Έχουμε μπροστά μας ένα ρωσικό πρόβλημα».

Ο πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Ζοάο Γκόμες Κραβίνιο υπογράμμισε χθες, Τρίτη, πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θέλει απλώς ένα κομμάτι του ουκρανικού εδάφους, θέλει να καταστρέψει το ευρωπαϊκό σχέδιο και γι’ αυτό είναι κρίσιμης σημασίας να μην του επιτρέψουμε να νικήσει στην Ουκρανία».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Μπορέλ υπογράμμισε πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη Γάζα έχει αυξήσει τρομακτικά τον πολιτικό χώρο του Παγκόσμιου Νότου έναντι ημών». Μια αντιπαράθεση ανάμεσα «στους υπόλοιπους και τη Δύση» πρέπει να αποφευχθεί, καθώς, «για τη Ρωσία, αυτό το νέο γεωπολιτικό σενάριο έχει ενισχύσει δραματικά τη θέση της» αφότου το Ισραήλ απάντησε μετά την 7η Οκτωβρίου, προειδοποίησε.

Δεδομένου του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, έπειτα από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του συνασπισμού προχθές, Δευτέρα, ο Μπορέλ κάλεσε για περισσότερη ενότητα στην ΕΕ, αν ο συνασπισμός θέλει να διαδραματίσει ένα γεωπολιτικό ρόλο στη Μέση Ανατολή. Δήλωσε πως βλέπει «σκόρπιες προσεγγίσεις και πολλά κράτη μέλη θέλουν να παίξουν το δικό τους παιγνίδι».

Η Ουγγαρία άσκησε βέτο σε έκκληση για ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας

Τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, όλες οι χώρες της ΕΕ εξαιρουμένης της Ουγγαρίας κάλεσαν για μια «άμεση ανθρωπιστική παύση η οποία θα οδηγούσε σε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, στην άνευ όρων απελευθέρωση ομήρων και στην παροχή ανθρωπιστικής αρωγής». Εντούτοις ήταν η πρώτη φορά μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023 που η μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ μπόρεσαν να καταλήξουν σε συναίνεση για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. «Γνωρίζω πολύ καλά πως, αν δεν υπάρχει ομοφωνία, δεν υπάρχει θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως μπορεί να υπάρξει μια επαρκώς πλειοψηφική θέση, η οποία, χωρίς να είναι επισήμως θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αντιπροσωπεύει τη θέση της πλειοψηφίας. Και με τους 26 από τους 27 σίγουρα υπάρχει», δήλωσε ο Μπορέλ.

Κυρώσεις εναντίον ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη

Αφού η Ουγγαρία μπλόκαρε τη Δευτέρα την έγκριση κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος ισραηλινών εποίκων οι οποίοι επιτέθηκαν σε Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη, τώρα η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο αποφάσισαν να επιβάλουν μονομερώς κυρώσεις σε βίαιους ισραηλινούς εποίκους.

«Ασκούσα πίεση για ομοφωνία στη διάρκεια της συνάντησης, ένα κράτος δεν ήθελε να συμμετάσχει. Οι 26 από εμάς συμφώνησαν», δήλωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες. Η ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζει έναν αρχικό κατάλογο δεκάδων προσώπων που προέβησαν σε βίαιες ενέργειες εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τον Αλμπάρες, ο οποίος πρόσθεσε πως η κύρωση έγκειται σε απαγόρευση εισόδου τους στην Ισπανία.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία και το Βέλγιο, έχουν επίσης επισημάνει πως είναι πρόθυμες να επιβάλουν κυρώσεις σε μεμονωμένους εποίκους, κάτι που έχουν ήδη κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα ο Αλμπάρες διαβεβαίωσε πως η Ισπανία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, την UNRWA, και επιβεβαίωσε πως ετοιμάζουν ένα νέο πακέτο οικονομικής στήριξης επιπλέον των 3,5 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί και των δέκα εκατομμυρίων που παραδόθηκαν το Δεκέμβριο.

«Το έργο αυτού του οργανισμού είναι ουσιώδες για την κάλυψη των αναγκών σχεδόν έξι εκατομμυρίων εκτοπισμένων Παλαιστινίων», όχι μόνο στη Γάζα, αλλά και στη Δυτική Όχθη και σε άλλες χώρες στην περιοχή, δήλωσε και υπογράμμισε πως η UNWRA «δεν υπάρχει δυνατότητα να υποκατασταθεί» στο ρόλο της. Ο Αλμπαρές δήλωσε πως ζήτησε να γίνει έρευνα για ενδεχόμενη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ με βάση τη συμφωνία σύνδεσης που έχει η ΕΕ με αυτή τη χώρα.

 Η ΕΕ αρχίζει αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα

Σε απάντηση στις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι της Υεμένης στη θαλάσσια οδό της Ερυθράς Θάλασσας, η ΕΕ αποφάσισε τη Δευτέρα να αρχίσει επισήμως μια ναυτική αποστολή για να προστατεύσει τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή. Οι δεκάδες επιθέσεις των Χούθι έχουν αναστατώσει τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, αναγκάζοντας μερικές εταιρείες να ακολουθήσουν εναλλακτικές οδούς, περιλαμβανομένης μιας παράκαμψης δύο εβδομάδων από το νότιο άκρο της Αφρικής.

Οι Χούθι παρενοχλούν τη ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό από το Νοέμβριο με μια εκστρατεία, την οποία λένε πως διεξάγουν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους της Γάζας στη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να θέσει σε λειτουργία την αποστολή Ασπίδες μέσα σε «λίγες εβδομάδες» με τουλάχιστον τέσσερα σκάφη, δήλωσε στις 16 Φεβρουαρίου 2024 ένας αξιωματούχος. «Η Ευρώπη θα εξασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, εργαζόμενη δίπλα στους διεθνείς εταίρους μας», έγραψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην πλατφόρμα X.

«Οι διαρκείς επιθέσεις των ανταρτών Χούθι απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο και φυσικά θέτουν σε κίνδυνο τα πλοία μας. Και λέω ‘τα πλοία μας’ επειδή η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο στόλο από κάθε άλλη χώρα σε όρους εμπορικής ναυτιλίας και γι’ αυτό η Ελλάδα στάθηκε αμέσως υπέρ της συντονισμένης δράσης αναλαμβάνοντας την τακτική διοίκηση της ευρωπαϊκής αμυντικής επιχείρησης ‘Ασπίδες’ από το Αρχηγείο της Λάρισας», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη: