Επενδύσεις ύψους 54 εκατ. ευρώ πρόκειται να πραγματοποιήσει την επόμενη 4ετία εντός και εκτός ελληνικών συνόρων η βιομηχανία διέλασης αλουμινίου Alumil, οι οποίες στο σύνολό τους αφορούν στην πιο έξυπνη διαχείριση των προϊόντων και σε μεγαλύτερο όγκο, άρα είναι τεχνολογικές, συνεπώς θα αναζητηθεί η ένταξή τους στις επιδοτούμενες επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης.

Ψηφιοποίηση, αυτοματισμός και ρομποτισμός είναι η κύρια εστίαση των επενδύσεων που προγραμματίζονται.

Η εταιρεία έχει ήδη πάρει το «οκ» για να προχωρήσει στις επενδύσεις της, ενώ ειδική αναφορά έγινε για την απεξάρτηση από τους servicers, στους οποίους έχουν περάσει δάνειά της, λέγοντας ότι είναι μια διαδικασία που κινείται ομαλά και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα «λήξουν όλες οι λεπτομέρειες».

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, η εταιρεία υλοποίησε φέτος έργα ύψους 7-8 εκατ. ευρώ, ποσό ύψους 25 – 30 εκατ. ευρώ αφορούν στη διετία 2024-2025. Για το 2024 θα υπάρξει σχετικό αίτημα προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης για χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ.ευρώ, ενώ για το 2025 δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση.

Ο όμιλος της Alumil, με 3.200 εργαζόμενους, 32 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο, 12 εργοστάσια σε έξι χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη) έχει εξαγωγική παρουσία σε 63 αγορές.

Για το 2023 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει κύκλο εργασιών ύψους 399 εκατ. ευρώ (75%-80% του τζίρου εκτός Ελλάδος) και κέρδη EBITDA στα 37 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τη μεγάλη μείωση που εμφανίζουν τα προαναφερόμενα μεγέθη, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι πρόκειται για μια απόλυτα αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς η τιμή του μετάλλου, μειώθηκε σχεδόν στο μισό (από 4,4 ευρώ στα 2,4 ευρώ/kg) , μετά την εκρηκτική αύξηση που καταγράφηκε το 2022.

Διαβάστε ακόμη: