Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει την Τετάρτη στην Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Στόχος της συνάντησης είναι η προετοιμασία των δύο πλευρών για την άτυπη σύνοδο για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του σήμερα ανέφερε ότι «μεταβαίνουμε στη Γενεύη για να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα», σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο της προετοιμασίας θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να ενημερωθούν και να εκφράσουν τις θέσεις τους οι αρχηγοί των κομμάτων».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη», που αποτελεί μια σημαντικότατη συνάντηση και πρόσθεσε ότι εκείνο που μπορεί να πει μετά βεβαιότητας είναι ότι δεν προεξοφλούν σε καμία απολύτως περίπτωση αδιέξοδο και σίγουρα πηγαίνουν στη Γενεύη για να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα.

«Την ίδια στιγμή οι δηλώσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς δικαιολογημένα δημιουργούν ένα αίσθημα απαισιοδοξίας, αλλά στο τέλος της ημέρας όλοι θα κριθούμε στο τραπέζι των συζητήσεων, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημείωσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως για την Λευκωσία θετικό αποτέλεσμα είναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στον Κραν Μοντανά με ένα και μοναδικό στόχο τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι στο παρελθόν και στο σύντομο και στο μακρινό παρελθόν, σε πολλές των περιπτώσεων, μεταβήκαμε σε συναντήσεις έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι η στάση της Τουρκίας θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και πολλές φορές αναγκαστήκαμε να υπάρξει αναδίπλωση από δική μας πλευράς».

 «Πάνω από όλα», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν τίθεται θέμα να εμπλακούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση που αφορά την αλλαγή της μορφής λύσης του Κυπριακού. Είτε αυτό αφορά τα δύο κράτη είτε αφορά τη συνομοσπονδία, είναι θέμα εκτός συζήτησης από δικής μας πλευράς».

Το δεύτερο ζήτημα, σημείωσε, είναι «να αξιοποιήσουμε το κεκτημένο της διαπραγματευτικής διαδικασίας», σημειώνοντας πως αποτελεί γεγονός ότι «η τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία οδήγησε σε αρκετές συγκλίσεις, συγκλίσεις μάλιστα που επιτεύχθηκαν κάποιες απ’ αυτές για πρώτη φορά».

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης «ο στόχος είναι να συνεχίσουμε απ’ εκεί και στα έξι κεφάλαια του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.