Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,25% στις συναλλαγές νωρίς το απόγευμα, περιορίζοντας ελαφρά τις προηγούμενες απώλειες.

Οι περισσότεροι κλάδοι της αγοράς “ήταν στο κόκκινο” καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες υποχώρησαν και οι δύο κατά 1%, αν και οι μετοχές της εξόρυξης, του πετρελαίου και φυσικού αερίου και της υγειονομικής περίθαλψης προσέθεσαν περίπου 0,4%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip είχε μια ισχυρή συνεδρίαση την Πέμπτη, αφού τρεις μεγάλες κεντρικές τράπεζες συνάντησαν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες της αγοράς.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και σηματοδότησε μια περαιτέρω αύξηση της ίδιας κλίμακας τον Μάρτιο, δεσμευόμενη να «παραμείνει στην πορεία» καθώς φαίνεται να κινείται στον πληθωρισμό.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε επίσης τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, όπως αναμενόταν, αλλά αφαίρεσε τη λέξη «δυναμικά» από τη γλώσσα της σε μελλοντικές αυξήσεις, σηματοδοτώντας ότι το τέλος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής μπορεί να πλησιάζει. Η Τράπεζα προέβλεψε επίσης «πολύ πιο μικρή» μείωση της παραγωγής από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως.

Την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, αλλά έδωσε ελάχιστες ενδείξεις για επικείμενο τέλος του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων της.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη θα παρακολουθούν περισσότερες ανακοινώσεις εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων την Παρασκευή.

Το πρωί, ο σύνθετος δείκτης PMI ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης επέστρεψε σε ανάπτυξη τον Ιανουάριο για πρώτη φορά σε έξι μήνες, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι το μπλοκ θα αποφύγει την ύφεση.

Οι μετοχές στην Ασία-Ειρηνικό ήταν μικτές την Παρασκευή, καθώς η Adani Enterprises σημείωσε βουτιά σχεδόν 20%, συνεχίζοντας το sell-off που προκλήθηκε από ισχυρισμούς που εγείρει η εταιρεία πωλητών short Hindenburg.

Διαβάστε ακόμη: