Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές το απόγευμα της Τρίτης, αφού ο πληθωρισμός των ΗΠΑ για τον Οκτώβριο ήταν πιο ψυχρός από το αναμενόμενο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άλμα 0,8% κατά τη διάρκεια των απογευματινών συναλλαγών με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ενισχύονται κατά 1,6% για να οδηγήσουν σε κέρδη καθώς οι περισσότεροι τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο. Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν πτώση 0,7%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7440.32 μονάδες θετικός κατά 0,20%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται ανοδικά κατά 1,35% στις 15552.64 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σε θετικό έδαφος κατά 0,95% στις 7154.72 μονάδες. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 29238.46 μονάδες αυξημένος κατά 1,08%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9568.4 μονάδες θετικός κατά 1,13%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή Οκτωβρίου παρέμεινε σταθερός σε μηνιαία βάση, ενώ ο βασικός ΔΤΚ — ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας — αυξήθηκε 0,2%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μηνιαία άνοδο 0,1% του ΔΤΚ και 0,3% στον βασικό ΔΤΚ.

Άλλες ανακοινώσεις στοιχείων στην Ευρώπη την Τρίτη περιελάμβαναν στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου της ζώνης του ευρώ και την αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με τη γερμανική έρευνα ZEW για το οικονομικό κλίμα για τον Νοέμβριο.

Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πριν το το άνοιγμα της αγοράς προέρχονταν από εταιρείες όπως η Vodafone, η RWE και η Imperial Brands.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν άνοδο κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς οι επενδυτές ανυπομονούσαν για τις πολυαναμενόμενες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς και για περισσότερα οικονομικά δεδομένα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν αυτοπροσώπως στο Σαν Φρανσίσκο αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά από περίπου ένα χρόνο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν λόγω της ψυχρότερης από την αναμενόμενη έκθεση πληθωρισμού ενώ το 10ετές Υπουργείο Οικονομικών
οι αποδόσεις πέφτουν.

Οι επενδυτές μελετούν την πορεία του πληθωρισμού καθώς απο εκεί θα ενημερωθούν οι προσδοκίες για το πώς ή εάν η Federal Reserve θα προσαρμόσει τα επιτόκια στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: