Μια νέα πλατφόρμα προκειμένου να συνδέσει το κύμα των ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών (CBDC) που βρίσκονται τώρα υπό ανάπτυξη με το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα σχεδιάζει το SWIFT. Πρόκειται για έναν μηχανισμό αναγκαίο για την ολοκλήρωση μιας διεθνούς συναλλαγής, μετά την εκκαθάριση και τον διακανονισμό της. Με απλά λόγια, αν μία τράπεζα αποκλειστεί από το SWIFT, δεν μπορεί να εκτελέσει διασυνοριακές μεταφορές χρημάτων.

Όπως αναφέρει το Reuters, η πλατφόρμα αυτή που αναμένεται τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, θα αποτελέσει ορόσημο στο εκκολαπτόμενο οικοσύστημα CBDC, δεδομένου του βασικού ρόλου του SWIFT στις παγκόσμιες τραπεζικές συναλλαγές.

Περίπου το 90% των κεντρικών τραπεζών του κόσμου εξερευνούν τώρα ψηφιακές εκδόσεις των νομισμάτων τους. Οι περισσότεροι δεν θέλουν να μείνουν πίσω από το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, αλλά παλεύουν με την τεχνολογική πολυπλοκότητα .

Ο επικεφαλής καινοτομίας του SWIFT, Nick Kerigan, ανέφερε στο Reuters ότι η τελευταία δοκιμή της, η οποία διήρκεσε 6 μήνες και περιελάμβανε μια ομάδα 38 μελών κεντρικών τραπεζών, εμπορικών τραπεζών και πλατφορμών διακανονισμού, ήταν μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες συνεργασίες σε CBDC και «συγκεκριμένα» περιουσιακά.

Επικεντρώθηκε στη διασφάλιση ότι τα CBDC διαφορετικών χωρών μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα μαζί, ακόμη και αν βασίζονται σε διαφορετικές υποκείμενες τεχνολογίες ή «πρωτόκολλα», μειώνοντας έτσι τους κινδύνους κατακερματισμού του συστήματος πληρωμών.

Έδειξε επίσης ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εξαιρετικά πολύπλοκες συναλλαγές ή πληρωμές σε ξένο συνάλλαγμα και ενδεχομένως να αυτοματοποιηθούν ώστε να επιταχύνουν και να μειώσουν το κόστος των διαδικασιών.

Επιτυχημένες δοκιμές

Ο Kerigan είπε ότι τα αποτελέσματα, τα οποία απέδειξαν επίσης ότι οι τράπεζες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την υπάρχουσα υποδομή τους, θεωρήθηκαν ευρέως ως επιτυχία από όσους συμμετείχαν και έδωσαν στη SWIFT ένα χρονοδιάγραμμα για να εργαστεί.

«Ψάχνουμε έναν οδικό χάρτη για την παραγωγή (παρουσίαση ως προϊόν) τους επόμενους 12-24 μήνες», δήλωσε ο Kerigan σε συνέντευξή του. «Ξεφεύγει από το πειραματικό στάδιο προς κάτι που γίνεται πραγματικότητα».

Χώρες όπως οι Μπαχάμες, η Νιγηρία και η Τζαμάικα έχουν ήδη σε λειτουργία CBDC. Η Κίνα έχει προχωρήσει αρκετά με τις πραγματικές δοκιμές ενός e-yuan. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης ένα ψηφιακό ευρώ σε εξέλιξη, ενώ η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ο παγκόσμιος όμιλος κεντρικής τράπεζας, εκτελεί πολλαπλές διασυνοριακές δοκιμές.

Ωστόσο, το κύριο πλεονέκτημα της SWIFT είναι ότι το υπάρχον δίκτυό της, χρησιμοποιείται ήδη σε περισσότερες από 200 χώρες και συνδέει περισσότερες από 11.500 τράπεζες και ταμεία που το χρησιμοποιούν για να στέλνουν τρισεκατομμύρια δολάρια καθημερινά.

Στην τελευταία συμμετείχαν κεντρικές τράπεζες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, την Τσεχία και την Ταϊλάνδη, καθώς και έναν αριθμό που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Συμμετείχαν επίσης μια σειρά από εμπορικές τράπεζες βαρέων βαρών, όπως η HSBC, η Citibank, η Deutsche Bank, η Societe Generale, η Standard Chartered και η πλατφόρμα διακανονισμού CLS FX, όπως και τουλάχιστον δύο τράπεζες από την Κίνα.

Διαβάστε ακόμη: