Στρες: Προσοχή στη διατροφή. Το στρες όλων μας είναι ιδιαίτερα αυξημένο αυτή την περίοδο. Και ενώ προσπαθούμε να ξεκλέβουμε στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας μέσα στην ημέρα μας, ακόμα και η διατροφή μας μπορεί να παίξει ρόλο στο πόσο αγχωμένοι νιώθουμε.

Οι τροφές που περιέχουν πολλή ζάχαρη, αλλά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να μας κάνουν να αισθανθούμε ακόμα χειρότερα από πριν – ακόμα και αν ο οργανισμός μας “ζητούσε” να τα καταναλώσει. Αυτές είναι οι πέντε χειρότερες κατηγορίες τροφών για το άγχος μας.

Γλυκά

Προφανώς, δεν είναι όλα τα γλυκά εξίσου κακά, και μια ισορροπημένη διατροφή δεν χρειάζεται να στερείται τις γλυκές γεύσεις. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα όμως, όπως οι πάστες, τα κέικ, τα μπισκότα, αλλά και οι αλμυρές επιλογές όπως οι διάφορες σφολιάτες, αυξάνουν κατακόρυφα το σάκχαρο στο αίμα – μαζί και την ένταση – μόνο για να πέσει απότομα σε λίγο, αφήνοντάς μας πιο αδύναμους από πριν. Κρατήστε τα γλυκά για σπάνιες περιπτώσεις και απολαύστε καλύτερα ένα φρούτο, ή ένα μικρό κομμάτι σκούρας σοκολάτας.

Χυμοί και αναψυκτικά

Οι φυσικοί χυμοί φρούτων, προφανώς, είναι λιγότερο ένοχοι σε σχέση με τα αναψυκτικά και τους επεξεργασμένους χυμούς με συντηρητικά και πολλή ζάχαρη… αλλά δεν είναι και τόσο αθώοι. Ένας χυμός φρούτων, δυστυχώς, περιέχει αρκετές κενές θερμίδες λόγω των φυσικών σακχάρων του φρούτου, που δεν αντισταθμίζονται από τις φυτικές τους ίνες, οι οποίες χάνονται κατά την διαδικασία. Όσο για τα αναψυκτικά, ένα κουτάκι μπορεί να περιέχει από 8 μέχρι και 13 κουταλιές ζάχαρη. Αν θέλετε την αίσθηση του ανθρακικού, μπορείτε να προτιμήσετε μια απλή σόδα και να ρίξετε μέσα λίγο στυμμένο λεμόνι ή πορτοκάλι.

Επεξεργασμένα κρέατα και τυριά

Δεν είναι όλα τα τυριά εξίσου κακά για εμάς, αλλά να θυμάστε πως όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα προϊόν, μάλλον τόσο χειρότερο θα είναι για εμάς. Από την άλλη πλευρά, τα οφέλη που μπορεί να έχει κάποιος καταναλώνοντας επεξεργασμένα κρέατα όπως ζαμπόν, λουκάνικα και μπέικον είναι… σχεδόν μηδενικά. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, διαταράσσουν την ησυχία του εντέρου με ιδιαίτερα “βίαιο” τρόπο και προκαλούν φλεγμονές στον οργανισμό, οι οποίες αυξάνουν το στρες. Και το γεγονός ότι υπάρχουν αλλαντικά από γαλοπούλα δεν τα κάνει πολύ πιο υγιεινά… Καταναλώστε τα όσο πιο σπάνια γίνεται, και φροντίστε πάντα μαζί με άφθονα λαχανικά.

Καφές, τσάι και ροφήματα ενέργειας

Τα ροφήματα ενέργειας είναι, σε γενικές γραμμές, από τα πιο “τοξικά” πράγματα που μπορούμε να βάλουμε στον οργανισμό μας, απλά και μόνο επειδή περιέχουν τεράστιες ποσότητες καφεΐνης. Σε συνδυασμό με την γλυκιά τους γεύση, είναι ιδιαίτερα εθιστικά, και συνήθως προκαλείται υπερβολική κατανάλωση. Το ίδιο συμβαίνει αν καταναλώνουμε και πολλούς καφέδες και τσάι, ειδικά αν βάζουμε και ζάχαρη μέσα. Ο καφές και το τσάι έχουν τεράστια οφέλη για τον οργανισμό, αν τα καταναλώνουμε με μέτρο.

Αλκοόλ

Μπορεί να λέμε πως “χρειαζόμαστε ένα ποτό” όταν θέλουμε να ηρεμήσουμε, αλλά αυτό είναι ένα τρικ που παίζει ο εγκέφαλός μας. Το αλκοόλ είναι κατασταλτική ουσία, ναι. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να χαλαρώσει το νευρικό σύστημα, αλλά την ίδια στιγμή δημιουργεί προβλήματα στον ύπνο και απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, καθώς ένα ποτήρι αλκοόλ σπάνια περιέχει κάτι παραπάνω από κενές θερμίδες. Και, όπως όλοι έχουμε ζήσει κάποια στιγμή, οι παρενέργειες του αλκοόλ γίνονται ακόμα χειρότερες όταν το καταναλώνουμε με άδειο στομάχι. Όλα αυτά προκαλούν ιδιαίτερα έντονη αντίδραση από τον οργανισμό μας, που μπορεί να πάει το στρες στα ύψη.