Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε η διοίκηση της ΔΕΗ με την επιθετική αγορά ίδιων μετοχών, επτά μήνες μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,3 δις. ευρώ.

Μέσα σε δυο συνεδριάσεις η ΔΕΗ προχώρησε σε αγορές 290.000 μετοχών μ’ ένα εύρος τιμών που κινείται από 5,38 έως 5,63 ευρώ.

Την περασμένη Τετάρτη διακινήθηκαν συνολικά 1,5 εκατ. μετοχές ενώ οι συνολικές αγορές ίδιων μετοχών από την ΔΕΗ έχουν φθάσει σχεδόν το 1 εκατ. τεμάχια ( 996.238 μετοχές ) ή 0,2608% του συνόλου των μετοχών.

Όπως θα δούμε, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει θέσει ως όριο ( stop loss) τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, όπου και αγοράζεται ο μεγαλύτερος όγκος των μετοχών.

Η διοίκηση αναφέρει, με βάση την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και της Γενικής συνέλευσης των μετόχων, η ΔΕΗ θα προχωρά σε αγορές ιδίων μετοχών “στο βαθμό που κρίνονται συμφέρουσες για την επιχείρηση”.

Για την τελευταία λοιπόν, οι τρέχουσες τιμές κρίνονται ως “συμφέρουσες” ή θέτουν ένα όριο, καθώς μόνο η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ προς το Αυστραλιανό εταίρο, Macquarie Group, απέφερε έσοδα 2,1 δις. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, μετά την εξαγορά των αιολικών πάρκων της Volterra χθες η ΔΕΗ ανακοίνωσε την εξαγορά της ελληνικής start up εταιρείας Carge, η οποία αναπτύσσει εφαρμογές αναζήτησης των φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο έλεγχος του Γιώργου Στάσση της ΔΕΗ από την Αρχή ξεπλύματος για το εξοχικό στην Τζια και η αρχειοθέτηση της υπόθεσης!

Ευνοϊκός για την ΔΕΗ – ηλεκτροπαραγωγούς ο νέος μηχανισμός αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών

Την ίδια ώρα, όμως, που εξελίσσονται οι αγορές ίδιων μετοχών, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται ο νέος μηχανισμός αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες που πουλάνε μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, ο νέος μηχανισμός θα αποβαίνει υπέρ της ΔΕΗ, αλλά και των παραγωγών που διαθέτουν μονάδες φυσικού αερίου με απόδοση μεγαλύτερη του 50%.

Και αυτό γιατί ο μηχανισμός για τις μονάδες Φυσικού Αερίου ή Λιγνίτη δεν θα έχει ανώτατο πλαφόν, αλλά διότι θα λαμβάνει υπόψιν την τιμή του ολλανδικού συμβολαίου ΤΤF καθώς και την τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων. ( για τις λιγνιτικές).

Μ’ αυτόν τον τρόπο η τιμή αποζημίωσης υπολογίζεται σε 220 -230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την ίδια στιγμή, όμως, που προετοιμάζεται ο μηχανισμός αποζημίωσης εντύπωση προκαλούν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ η οποία “προειδοποίησε” ότι, “πρέπει να σκέφτονται διπλά όσοι επιτίθενται στους ηλεκτροπαραγωγούς”.

Όλα αυτά συμβαίνουν, όμως, εν όψει της επενδυτικής απόφασης για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από την Elpedison.

Τελικώς, όμως, και για την ΔΕΗ, όσο και τους υπόλοιπους ηλεκτροαπαραγωγούς το καίριο ζήτημα δεν είναι οι “επιθέσεις” για τα αποκαλούμενα υπερκέρδη, αλλά το τι κόστος πρόκειται να καταβάλλουν για την αγορά φυσικού αερίου.

Πώς η ΔΕΗ φιλοδοξεί να εισέλθει στα δίκτυα οπτικών ινών - Σε συζητήσεις και με τις Nova - Wind

Που κινούνται τα ομόλογα της ΔΕΗ

Εν τω μεταξύ, εν μέσω της πτώσης της μετοχής της ΔΕΗ τα ομόλογα της ΔΕΗ διαπραγματεύονται με αποδόσεις στην λήξη τους 6,1-6,6%.

Το πρώτο ομόλογο, λήξεως 2026, και κουπόνι 3,875% είχε τιμή 91,10%, δηλαδή απόδοση 6,1% περίπου.

Με απόδοση 6,626% στην λήξη του διαπραγματεύεται και το έτερο ομόλογο της ΔΕΗ, λήξεως 2028 με κουπόνι 3,375%.

Βεβαίως, η εικόνα στις αγορές των διεθνών ομολόγων έχει επιδεινωθεί πρόσφατα ακόμα και για εταιρείες ή τράπεζες με υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση, δημιουργώντας ανησυχίες στους Έλληνες επενδυτές για το επερχόμενο κόστος δανεισμού.

Ενδεικτικά, το ομόλογο της Macquarie Bank λήξεως 2025 διαθέτει απόδοση στην λήξη 4,48%.

Το ομόλογο της General Motors, λήξεως 2025 διαθέτει απόδοση στην λήξη 4,74%.

Ακόμα και ομόλογο της Goldman Sachs, λήξεως 2031 διαθέτει απόδοση 4,28%.