Ολοκληρώθηκε και ανακοινώνεται σήμερα-αύριο η συμφωνία ΔΕΗVolterra για την εξαγορά 112 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών της δεύτερης από την πρώτη.

Η ΔΕΗ δεν θα αγοράσει πάντως τη λιανική ρεύματος που γράφει ζημιές.

Πλέον η ΔΕΗ-Ανανεώσιμε αναπτύσσει σχέδιο 7 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ μέχρι το 2024 και 9,5 GW μέχρι το 2026, συνολικού ύψους σχεδόν 9 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των αδειοδοτημένων έργων που θα προχωρήσουν τα επόμενα 2 χρόνια είναι 251 MW φωτοβολταϊκά στην Πτολεμαΐδα, 299 MW στο Αμύνταιο, 88 MW στη Φλώρινα, 95 MW στη Μεγαλόπολη, 400 MW σε διάφορα σημεία της χώρας 200 MW αιολικά και 200 MW αποθήκευσης.

Η ΔΕΗ, προσανατολίζεται και σε άλλες εξαγορές και συνεργασίες στις ΑΠΕ. Κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα του 2021, η διοίκηση της επιχείρησης είχε υποστηρίξει πως εξακολουθεί να εξετάζει πιθανές ευκαιρίες ώριμων έργων, εξαγορών και ώριμων έργων σε Ελλάδα και Βαλκανική (με επίκεντρο Βουλγαρία και Ρουμανία). Mε τη ΔΕΗ έχουν συζητήσει τους τελευταίους δύο μήνες οκτώ εταιρείες που διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια αδειών στις ΑΠΕ και αναζητούν επενδυτές προκειμένου να τα αναπτύξουν.

Η Volterra βρισκόταν σε παράλληλες συζητήσεις και με την Iberdrola ωστόσο το τίμημα που προσέφερε η ΔΕΗΑΝ ήταν εκείνο που έκρινε την κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Με την ΔΕΗ υπήρχε συνεργασία στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας καθώς από το 2018 είχαν συμπράξει για την εκμετάλλευση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 70 MW. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗΑΝ είχε αποκτήσει το 45% των μετοχών δύο εταιρειών της Volterra που αναπτύσσουν έργα ΑΠΕ.

Η Volterra κρατά την προμήθεια, με μερίδιο κοντά στο 2,10%. Οι ανάγκες για ρευστότητα ήταν και η βασική αιτία που ώθησε τη μητρική ΑΒΑΞ να πουλήσει, αφού δεν έχει παραγωγή αλλά μόνο εμπορία. Η άνοδος των τιμών είχε ως επακόλουθο την κατακόρυφη αύξηση της ανάγκης για κεφάλαια κίνησης, υποχρεώνοντας την θυγατρική να απευθυνθεί για στήριξη στην μητρική.