Στο πλάνο επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών της ΔΕΗ, προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ, αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Πατεράκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για τη μίσθωση του δικτύου με τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, όπως τις Nova-Wind.

Συγκεκριμένα, σε χθεσινή ομιλία του σε συνέδριο, ο κ. Πατεράκης σχολίασε ότι “η ΔΕΗ εισέρχεται δυναμικά στην αγορά οπτικών ινών”, παραθέτοντας λεπτομέρειες του επενδυτικού πλάνου.

“Ένα από τα καινούργια εγχειρήματα που δουλεύουμε, μελετώντας το 2 συναπτά έτη, είναι η δυνατότητα να εισέλθουμε στον χώρο των τηλεπικοινωνιών ως πάροχος χονδρικής και αυτό που ονομάζουμε “fiber to the home””, ανέφερε αρχικά ο κ. Πατεράκης.

“Είναι ένα εγχείρημα που θα καλύψει περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά σε περίπου 5 χρόνια από σήμερα. Είναι μια επένδυση που θα αφορά όλη την επικράτεια.

Κατά κύριο λόγο θα ξεκινήσουμε από τις μεγάλες πόλεις και μετά θα επεκταθούμε προς την περιφέρεια. Το έργο κοστολογείται στα περίπου 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 530 εκατ. θα καλυφθούν μέσω δανεισμού και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια”, συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια και αφού ξεκαθάρισε ότι “την τελική υπηρεσία δεν θα παρέχει η ΔΕΗ, αλλά την υποδομή”, τόνισε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, όπως τις NOVA – Wind και, μόλις ολοκληρωθούν οι πιλοτικές δοκιμές, θα ξεκινήσει η διάθεση της υπηρεσίας.

Σχετικά με το έργο, ο Δήμος Περιστερίου επιλέχθηκε ως ο πρώτος δήμος, στον οποίο η ΔΕΗ θα αναπτύξει πιλοτικά το δίκτυο οπτικών ινών της, ενώ έχουν ήδη “πέσει” 25 χλμ. οπτικής ίνας, καλύπτοντας περίπου 5.000 νοικοκυριά.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι, από τέλη Ιουνίου, θα μπορούν αυτά τα νοικοκυριά να αποκτήσουν πρόσβαση στην υπηρεσία.

“Το πιλοτικό μας πρόγραμμα ολοκληρώνεται εντός του καλοκαιριού, καλύπτοντας 15.000 κατοικίες, ενώ έως τα τέλη του 2022 θα καλυφθεί στο σύνολό του ο δήμος.

Μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε ολοκληρώσει την εκπόνηση του σχεδίου για να καλύψουμε 10 δήμους και 450.000 νοικοκυριά εντός των επόμενων 6-8 μηνών”, τόνισε ο κ. Πατεράκης.

Από την πλευρά του, και στο ίδιο συνέδριο, ο Δημήτρης Παπαζαφειρόπουλος, Technical Chief Operations Officer NOVA-WIND, αναφέρθηκε γενικότερα στο επενδυτικό πλάνο της UNITED Group, η οποία αποτελεί τη μητρική εταιρεία των δυο εταιρειών, τονίζοντας ότι έχουν εξαγγελθεί συνολικές επενδύσεις 1,3 δις ευρώ.

Η United Group, όπως τόνισε, θα πραγματοποιήσει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 1,3 δις. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, εστιάζοντας σε τομείς προτεραιότητας, όπως η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, η ανάπτυξη του 5G και η συνδρομητική τηλεόραση.