Χωρίς να δώσει απάντηση αν οι εγγυήσεις του προγράμματος «Ηρακλής» ύψους 19 δις ευρώ θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε χθες στο θέμα των πλειστηριασμών, που παραμένει στην επιφάνεια λόγω και της δραστηριότητας του διαγραφέντος βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση.

Οι ανατροπές στην υπόθεση των πλειστηριασμών απασχολούν έντονα το κυβερνητικό επιτελείο, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που απαγορεύει στις εταιρείες διαχείρισης να διενεργούν –με βάση το νόμο του 2003 για την εξωδικαστική ρύθμιση δανείων-πλειστηριασμούς για λογαριασμό funds που έχουν αγοράσει «κόκκινα» δάνεια.

Προβληματισμός όμως επικρατεί και στα τραπεζικά επιτελεία ενώ οι servicers βρίσκονται σε δυσχερή θέση καθώς οι ανατροπές στο μέτωπο των πλειστηριασμών βάζουν σε κίνδυνο την υλοποίηση των business plan των τιτλοποιήσεων και ενδεχομένως θα βρεθούν αντιμέτωποι με πέναλτι αν δεν πιαστούν οι στόχοι.

Μέσα στο Νοέμβριο εκτός απροόπτου θα υπάρξει απάντηση για το θέμα των εγγυήσεων του «Ηρακλή» αν δηλαδή θα βαρύνουν το δημόσιο χρέος.

Πάντως ο κ. Οικονόμου που ρωτήθηκε χθες για το θέμα απάντησε: Η πολιτική μας είναι τέτοια, έτσι ώστε να μην εκπέσουν οι εγγυήσεις.

Στο δια ταύτα ο κ. Οικονόμου δεν είπε κάτι καινούριο, ούτε έβγαλε είδηση. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κρατάει δόλια στάση στο θέμα των πλειστηριασμών.

Υπογράμμισε πως στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι πλειστηριασμοί δεν αφορούν κατοικίες, «καθώς η Κυβέρνησή μας έχει κάνει τα αδύνατα δυνατά για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία και τους ευάλωτους δανειολήπτες». Επανέλαβε πως «είναι πρώτιστο μέλημά μας, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, να στηρίξουμε ανυποχώρητα τον αδύναμο, αλλά είναι υποχρέωση και απόδοση δικαιοσύνης να υποστεί συνέπειες ο στρατηγικός κακοπληρωτής».

Όπως είπε το 2018 έγιναν 17.000 πλειστηριασμοί, το 2019 18.421, από 10 χιλιάδες το 2020 κι το 2021 και φέτος περίπου 30 χιλιάδες πλειστηριασμοί, με το 1/3 αυτών να αφορούν κατοικίες.

Την ίδια ώρα οι εταιρείες διαχείρισης ψάχνουν να βρουν λύσεις και επιδιώκουν παρατάσεις, διότι το «πάγωμα» των πλειστηριασμών από τον ΑΠ βάζει σε κίνδυνο την επίτευξη των business plan των τιτλοποιήσεων.

Και αυτό σημαίνει ότι θα τους επιβληθούν πέναλτι και για αυτό ζητούν νέα εξάμηνη παράταση, αφού ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει πως αν οι καθαρές εισπράξεις από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπονται κατά 20% ή περισσότερο των καθαρών εισπράξεων που έχουν προϋπολογισθεί, θα αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής του διαχειριστή.

Οι τράπεζες τώρα που έχουν μπροστά τους την ολοκλήρωση των τελευταίων τιτλοποιήσεων επίσης προβληματίζονται από τις τελευταίες εξελίξεις.

Ενώ ο Άρειος Πάγος στον οποίο πέταξε το μπαλάκι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα χρειαστεί ένα εξάμηνο να γνωμοδοτήσει κατά πόσο οι εταιρείες διαχείρισης μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς με βάση το νόμο του 2003, για λογαριασμό funds που έχουν αγοράσει «κόκκινα» δάνεια.

Διαβάστε ακόμη: