Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι, όσο και όπως μπορεί να είναι αυτή, με τις φλόγες να κατακαίουν όλη τη χώρα και να δημιουργούν κλίμα απελπισίας και οργουελικές καταστάσεις σε όλη την επικράτεια. Και να αφανίζουν δάση, περιουσίες και ανθρώπους…

Παραμένει σε δυναμική τροχιά το Χρηματιστήριο -Τράπεζες και ισχυρά χαρτιά, κρατούν «ζεστή» την αγορά

*** Παρά τους φόβους που δημιούργησε την περασμένη εβδομάδα το γύρισμα των διεθνών αγορών, όπως και το αντίστοιχο της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, εντούτοις από τις δύο πρώτες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας διαφάνηκε καθαρά ότι το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει σε θετική τροχιά, έχει προοπτικές και μπορεί να συνεχίσει να αποφέρει σημαντικές αποδόσεις, πέραν όσων ήδη έχει προσφέρει από την αρχή του έτους. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από μεγάλο ξένο θεσμικό είχαν αποτέλεσμα να καταγραφεί σημαντική πτώση σε αρκετούς τίτλους, δεικτοβαρείς και μη, αλλά είναι φανερό ότι αυτή η πτώση αποτέλεσε “τροφή” για νέες τοποθετήσεις από άλλους επενδυτές, σε τιμές χαμηλότερες και με την προσδοκία σημαντικών αποδόσεων.

***Τις προσδοκίες αυτές ήρθαν χθες να ενισχύσουν δύο εκθέσεις για τις τράπεζες, η μία από την Deutsche Bank και η δεύτερη από την Euroxx, καθώς και οι δύο αναθεώρησαν προς τα πάνω τις τιμές στόχους για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Με τη μόνη διαφορά, πέραν των τιμών, να έγκειται στο γεγονός ότι η μεν γερμανική τράπεζα δίνει ως top pick την Alpha Bank και η ελληνική χρηματιστηριακή δίνει τη Eurobank. Επί της ουσίας και οι δύο εκθέσεις λαμβάνουν υπόψη τους ως κύρια στοιχεία που συνηγορούν στην αύξηση των τιμών στόχων, το ότι καταγράφουν ισχυρά επιτοκιακά περιθώρια – δηλαδή αυξημένα έσοδα από τόκους δανείων, λόγω των διαδοχικών αυξήσεων από την ΕΚΤ – χαμηλό κόστος καταθέσεων και μικρότερες προβλέψεις.

*** Αναλυτικά τώρα:

– Η Deutsche Bank δίνει τις ακόλουθες τιμές για τις 4 συστημικές τράπεζες. Για την Εθνική δίνει τα 7,10 ευρώ (από 6,70). Για την Πειραιώς δίνει τιμή στόχο τα 3,30 (από 3). Για την Eurobank δίνει νέα τιμή τα 2,05 ευρώ (από 1,90). Και για την Alpha Bank δίνει τιμή στόχο τα 2 ευρώ (από 1,90).
– Από την πλευρά της η Euroxx είναι εντυπωσιακό ότι δίνει έναν μέσο περιθώριο ανόδου των τιμών των τραπεζών, της τάξης του 30%! Ειδικότερα τώρα, δίνει τιμή στόχο για την Εθνική τράπεζα τα 8,50 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 33%. Για τη Eurobank τα 2,30 ευρώ με περιθώριο ανόδου 52% (!). Για την Alpha Bank δίνει τιμή στόχο τα 2,10 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 40%. Και τέλος, για την Πειραιώς δίνει τιμή τα 4,60 ευρώ και περιθώριο ανόδου 38%

Κρατείστε, λοιπόν, τις σημειώσεις σας και βγάλτε εν ευθέτω χρόνω τα συμπεράσματά σας. Όσο για τις κινήσεις σας, αυτό είναι…προσωπικό δεδομένο και δεν υπεισέρχομαι.

Ένταξη στον «Ηρακλή ΙΙΙ», ή πώληση προβληματικών δανείων;

*** Το νέο αυστηρό πλαίσιο, που πρόκειται να ισχύσει για την ένταξη στον “Ηρακλή ΙΙΙ”, όσων κόκκινων δανείων έχουν απομείνει στις συστημικές και μη τράπεζες, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν για ισόποση συμμετοχή Δημοσίου και τραπεζών, τελικά μπορεί να είναι και αποτρεπτικό μέτρο για τις τράπεζες, την ώρα που επανέρχονται οι σκέψεις και τα σενάρια, ως πιο συμφέρουσα επιλογή, τη λύση των απευθείας πωλήσεων τους. Όπως είναι γνωστό και το υπενθυμίζω, ενδιαφέρον για ένταξη προβληματικών δανείων στον Ηρακλή ΙΙΙ έχουν κατ’ αρχήν οι μικρές τράπεζες, κυρίως η Attica Bank και η Παγκρήτια, όπως και οι συνεταιριστικές τράπεζες. Ενδιαφέρον όμως έχουν και οι συστημικές τράπεζες για τρία πακέτα κόκκινων δανείων που έχουν μείνει ορφανά μέχρι τώρα.

***Πρόκειται για το Frontier II, το τελευταίο πακέτο τιτλοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, το Sunrise III, το τελευταίο επίσης πακέτο τιτλοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, και το Solar, το οποίο αποτελείται από εταιρικά δάνεια και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το κόστος ένταξης στον “Ηρακλή ΙΙΙ”, θα καλυφθεί κατά 50% από τις τράπεζες και κατά 50% από το Δημόσιο. Μέχρι τώρα υπάρχει ένα προσχέδιο, το οποίο μάλιστα έχει επικοινωνηθεί προς τα έξω μέσω διαρροών προς τα media και με βάση το οποίο θα διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο, μετά προφανώς από διαβουλεύσεις τόσο με την εποπτεύουσα Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και με τις διοικήσεις των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εξελίξεις αναμένονται μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς από τη μία η Κομισιόν ζητά την αυστηροποίηση του υφιστάμενου πλαισίου και από την άλλη, το όλο θέμα έχει σημαντικό βαθμό επηρεασμού από την υπόθεση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Προς κοσμογονικές αλλαγές οδεύει ο κόσμος του χρήματος – Οι BRICS απειλούν ευθέως τη μονοκρατορία του δολαρίου

*** Άρχισε χθες και ολοκληρώνεται αύριο στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής η, τεράστιας σημασίας για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, Σύνοδος των χωρών των BRICS, ήτοι της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, που επιδιώκουν τη δημιουργία δικού τους νομίσματος και τρόπου πληρωμών, με στόχο φυσικά τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο. Πέντε χώρες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου εμπορίου. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο φιλόδοξο και δύσκολο στόχο, που για πρώτη φορά στα χρονικά επιχειρείται να υλοποιηθεί με συντονισμένες ενέργειες και με αποφασιστικότητα, όπως δείχνουν μέχρι τώρα οι δηλώσεις των ηγετών αυτών των πέντε μεγάλων δυνάμεων των αναδυόμενων αγορών. Από τα πρώτα θέματα συζητήσεων αποτελεί αυτό της διεύρυνσης της αρχικής ομάδας, όπως και η αύξηση του εμπορίου σε τοπικό νόμισμα.

***Η Κίνα, υποστηριζόμενη από τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική, πιέζει για την ένταξη νέων μελών στη συμμαχία, μια επέκταση που έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι το μπλοκ προσπαθεί να τοποθετηθεί ως αντίβαρο στην G7. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε ήδη συνομιλίες με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, πριν τις επίσημες συνομιλίες της ομάδας. Οι ηγέτες των BRICS πρόκειται να εκφωνήσουν ομιλίες, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, να απευθύνει μήνυμα μέσω τηλεδιάσκεψης. Πολλοί αξιωματούχοι θα παραστούν στη συγκέντρωση ως παρατηρητές, σύμφωνα με τη διοργανώτρια χώρα, Νότια Αφρική. Μεταξύ αυτών είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Βιντόντο και ο Ιρανός Πρόεδρος, Ιμπραΐμ Ραΐση. Περισσότεροι από 30 Αφρικανοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν. Ανεπίσημα, λέγεται ότι ενδιαφέρον για ένταξη στο νέο εγχείρημα έχουν δηλώσει πάνω από 50 χώρες, γεγονός που έχει τεράστια σημασία, ειδικά αν αύριο προκύψει ένα νέο ισχυρό νόμισμα, στο οποίο θα συναλλάσσονται όλα τα μέλη του υπό διεύρυνση γκρούπ χωρών από όλες τις ηπείρους. Συνδέστε όλα τα προαναφερόμενα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και έχετε ένα πρώτο καμβά των μελλοντικών παγκόσμιων εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα, με πρώτο τον επαναπροσδιορισμό των σημερινών αξιών και νομισμάτων…

Αθρόες οι υποβαθμίσεις αμερικανικών τραπεζών – Επικίνδυνο το ντόμινο, φόβοι για νέες χρεοκοπίες

*** Μόλις χθες σας έγραφα ότι επίκεινται νέες υποβαθμίσεις περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών, σύμφωνα με την άποψη Ελληνοαμερικανούs κορυφαίου καθηγητή. Δεν πρόλαβε “να στεγνώσει το μελάνι”, όπως λέγαμε οι παλιοί του δημοσιογραφικού χώρου και τα μαντάτα ήρθαν άμεσα. Η S&P Global Ratings υποβάθμισε πέντε περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα και έδωσε αρνητικές προοπτικές για αρκετές ακόμη. Ο οίκος αξιολόγησης ήταν ξεκάθαρος, αναφέροντας ότι το τρέχον «σκληρό» περιβάλλον δανεισμού τον οδήγησε σε υποβάθμιση των εξής πέντε τραπεζών: KeyCorp, Comerica Inc., Valley National Bancorp, UMB Financial Corp. και Associated Banc-Corp. Το γεγονός αυτό των νέων υποβαθμίσεων αμερικανικών τραπεζών, έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά τις υποβαθμίσεις από τη Moody’s και την αναταραχή που προκλήθηκε στις χρηματαγορές, αναφέροντας μάλιστα ότι επανεξετάζει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και μεγαλύτερων (!) τραπεζών, μεταξύ των οποίων και οι Bank of New York Mellon, State Street και Northern Trust.
Στο δια ταύτα τώρα, η S&P ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη μείωση κατά 14 δισ. δολάρια στις καταθέσεις της Comerica από το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους μέχρι και σήμερα, ως έναν από τους λόγους για την υποβάθμισή της. Επισήμανε επίσης το «σχετικά υψηλό ποσοστό εμπορικών και ανασφάλιστων καταθέσεων», σε ένα σημείωμα που εξηγούσε την απόφασή της. Παρόμοια ζητήματα προέκυψαν και στις άλλες τέσσερις τράπεζες που υποβάθμισε η S&P.

***Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, πολλές περιφερειακές τράπεζες, για να αποτρέψουν εκροές καταθέσεων από τους πελάτες τους, αύξησαν τα επιτόκια στις καταθέσεις τους, πλήττοντας όμως άμεσα την κερδοφορία τους. Μετά από τις δύο αυτές υποβαθμίσεις και την ξεκάθαρη πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να προχωρήσουν και σε νέες, το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα τρίζει συθέμελα εκ νέου. Και είναι, υπό αυτές τις συνθήκες, ιδιαίτερα κρίσιμο το αυριανό συμπόσιο της Fed, που ναι μεν έχει βασικό μενού την νέα αύξηση ή όχι των επιτοκίων, αλλά η κατάσταση των περιφερειακών τραπεζών θα έχει τον δεύτερο αριθμό στο πινάκιο της ημερήσιας διάταξης. Και οι αγορές αναμένουν με αγωνία τα σήματα που θα εκπέμψουν και τα επίσημα ανακοινωθέντα και αυτά που θα φωτογραφίζουν έμμεσα ή ευθέως οι δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων.

«Επιστροφές» και μαύρο χρήμα πίσω από αγοραπωλησίες κόκκινων δανείων και εξαγορές – πωλήσεις από funds!

Σε έναν άκρατο, ύποπτο, βρώμικο και παράνομο τρόπο αθέμιτου πλουτισμού έχουν επιδοθεί «παράγοντες», fund managers, «πισινοί», διαχειριστές κεφαλαίων και πολλοί άλλοι νταραβεριτζήδες, που εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες κόκκινων δανείων αλλά και εξαγορές – πωλήσεις εταιριών!

Επειδή πιθανόν το τελευταίο διάστημα ακούτε ή διαβάζετε πολλά για τις επιτυχίες των διαφόρων funds, ξένων υποτίθεται, πίσω από τα οποία κρύβονται Έλληνες νταραβεριτζήδες, αλλά και εγχώριων στα οποία πρωτοστατούν διάφορα βλαχαδερά (που απέκτησαν το σύνδρομο της μπανιέρας και «τα βλέπουν μεγάλα») με ανοιχτές ποινικές υποθέσεις από το παρελθόν, να ξέρετε ότι στην πλειονότητα των μεγάλων συναλλαγών, είτε αφορούν εξαγορές – πωλήσεις, είτε αγοραπωλησίες κόκκινων δανείων κρύβονται «επιστροφές» για τις οποίες έχουν εσχάτως ανοίξει στόματα!

Γιατί ως γνωστόν η Ελλάδα είναι ένα χωριό, ειδικά η πιάτσα της Κεφαλαιαγοράς, οπότε τέτοια μυστικά δεν κρατούνται για πολύ!

Όποιος fund manager λοιπόν κάνει την διαπραγμάτευση της εξαγοράς – πώλησης, είτε της μεταπώλησης σε τρίτους ενδιαφερόμενους κόκκινων δανείων που έχουν αποκτηθεί φθηνά, είναι και ο πολλαπλά κερδισμένος και ωφελημένος σύμφωνα με τις καταγγελίες!

Όποιος δηλαδή εκπρόσωπος του fund διαπραγματεύεται με τον ενδιαφερόμενο σε πρώτο πρόσωπο, αυτός έχει βγάλει το …κέρδος!

Αυτά και άλλα πολλά, μαζεύονται, συσσωρεύονται, ταξινομούνται! Και όπως μαθαίνω – και συνήθως η πληροφόρηση μου δεν αμφισβητείται- πολύ σύντομα τα στοιχεία αυτά, με τις αρπαχτές, τις επιστροφές και το μαύρο χρήμα, θα κατατεθούν – αν δεν έχουν ήδη κατατεθεί- στις αρμόδιες αρχές, ειδικά στον ΣΔΟΕ, την εισαγγελία οικονομικού εγκλήματος και την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος!

Ενδιαφέρουν

*** Επανήλθε η δυναμική στο Χρηματιστήριο, μετά από τα όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ικανοποιητικός και ο τζίρος, παρά το ότι βρέθηκε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Σε πρώτο πλάνο οι τράπεζες και αρκετά ισχυρά χαρτιά, οι πρώτες πριμοδοτούμενες από θετικές εκθέσεις και από καθαρό αγοραστικό ενδιαφέρον

*** Πειραιώς (14,3 εκατ. ευρώ) και Εθνική (10,71 εκατ. ευρώ) είχαν τον μεγαλύτερο τζίρο της αγοράς, ακολουθούμενες από την Jumbo (9,25 εκατ. ευρώ) που πετάει σε νέα υψηλά και πιο πίσω τον ΟΤΕ (7,74 εκατ.τζίρο) και Alpha Bank (6,49 εκατ.) και Eurobank (5,92 εκατ.)

*** Εξάλλου, η αγορά παίζει και το θέμα του rebalancing, αν και έχουμε ακόμα επτά μαζί με τη σημερινή συνεδριάσεις μέχρι τις 31/08, με την προσθήκη της μετοχής της Πειραιώς στον MSCI Standard Greece.

*** Αύριο Πέμπτη ξεκινά το συμπόσιο της Federal Reserve στο Jackson Hole και οι επενδυτές αναμένουν νεότερα για το μέλλον της επιτοκιακής πολιτική της. Μάλλον οι αξιωματούχοι της Fed, διακινδυνεύω την πρόβλεψη, προσανατολίζονται προς περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό.

*** Εδώ και μεγάλο διάστημα είχα αναφέρει μερικές περιπτώσεις “μικρών” χαρτιών, που παραμένουν απαξιωμένα, αν και οι μητρικές τους εταιρείες έχουν προοπτικές ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών και τον Ικτίνο, που χθες είχε όγκο συναλλαγών 262.134 μετοχών, που μόνο στα… όνειρα έβλεπε μέχρι τώρα, καταγράφοντας μάλιστα άνοδο 3,18%. Να…φταίει μόνο η Κίνα, άραγε;

*** Κλασσικό παίγνιο, με ή χωρίς τη συμμετοχή ή τη συναίνεση των μεγαλομετόχων στη Medicon ή υπάρχουν αθέατες εταιρικές εξελίξεις; Μάλλον μέχρι το τέλος του μηνός θα μάθουμε…

*** Ισχυρή ανοδική κίνηση στον Σαράντη, με αυξημένους όγκους. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για είσοδο ξένου χαρτοφυλακίου.

*** Όχι και τόσο άσχετο: Φθάσαμε στο σημείο ως χώρα, ιδιωτικό πολυϊατρείο νησιού, να στέλνει εξώδικο στο ελληνικό Δημόσιο, καταγγέλλοντας ότι το Κέντρο Υγείας του νησιού παρέχει δωρεάν ιατρική φροντίδα σε τουρίστες και να αναφέρει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού! Και όχι μόνο αυτό να καταθέτει και μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για το αδίκημα της απιστίας! Δεν πάμε καθόλου, μα καθόλου καλά, ή, είναι ιδέα μου;…

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Ο κακός μας ο καιρός, με τις φωτιές σχεδόν σε όλη τη χώρα να μαίνονται, δυστυχώς, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Και με νεκρούς, πολλούς αυτή τη φορά – δεν έχει σημασία το χρώμα τους και η καταγωγή τους, αλλά η προσπάθειά τους να βρουν τον επίγειο παράδεισο. Δεν πρόλαβαν, έφυγαν για τον άλλο… Θλίψη για ανθρώπινες ζωές, για τη φύση και τα καμένα δάση και ό,τι ζωντανό ζούσε μέσα τους. Αναγκαία ευχή, όσο ποτέ άλλοτε, η λέξη Καλημέρα…

Διαβάστε ακόμη: