*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι, καλή εβδομάδα

Κάποιοι τύποι στο Μαξίμου και παραπλεύρως, δεξιά, αριστερά, από κάτω, στα λαγούμια κυρίως ως τρωκτικά της εξουσίας, έχουν αρχίσει να αποθρασύνονται!

Δεν τους αρκεί το νταραβέρι στο οποίο μονίμως επιδίδονται, ούτε οι σύνθετες και επικερδείς δουλειές χωρίς ρίσκο.

Τα πονήματα με αντίκρισμα. Αλλά ως σύγχρονοι νταβατζήδες, που έχουν μάθει να πουλάνε προστασία, έχουν αρχίσει κιόλας να απειλούν μέσω τρίτων!

Δεν έχουν συνειδητοποιήσει, όπως πολλοί άλλοι χρόνια τώρα, ότι είναι περαστικοί!

Βλέπετε η χαρά της «εξόντωσης» του αντιπάλου, τους έχει «τυφλώσει» με αποτέλεσμα να μην βλέπουν ότι όλοι αυτοί τους οποίους χρησιμοποιούν εναντίον άλλων ως μισθοφόρους, κάποια στιγμή όχι πολύ μακρινή, θα γυρίσουν εναντίον τους! Ο νοών νοείτο…

Όσο για μας, ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν! Θα είμαστε ο μόνιμος εφιάλτης σας!

Αν δεν το αντέχετε, πάρτε κανένα Ζάναξ το βράδυ πριν κοιμηθείτε!

Είναι καλύτερο, σε αυτή τη φάση, από τα άλλα χάπια που χρησιμοποιείτε για τις όμορφες στιγμές και σας κάνουν να τα βλέπετε όλα «μπλε»!!!

Από 150.000 έως 400.000 ο μεγαλύτερος, ήταν η συμμετοχή των φιγουρατζήδων επωνύμων μεγαλοεπιχειρηματιών στην αύξηση της Παγκρήτιας!

Επειδή πολλά λέγονται και άλλα τόσα ακούγονται σχετικά με τους large και ανοιχτοχέρηδες επώνυμους επιχειρηματίες που όπως διαβάζω σε «έγκυρα» ΜΜΕ συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου – φιάσκο της Παγκρήτιας, σας πληροφορώ ότι:

Έμαθα από εξαιρετικά έγκυρη πηγή, ότι οι συμμετοχές όλων των ονομάτων που κυκλοφορούν ότι μπήκαν στην Παγκρήτια είναι από 150.000 έως 400.000 ευρώ ο μεγαλύτερος (με εξαίρεση τον Μουνδρέα).

Δηλαδή σε μια αύξηση 100 εκατ. ευρώ έβαλαν 150.000 ευρώ κάποιοι μεγαλοσχήμονες, που είδαν τα ονόματα τους να φιγουράρουν ως δήθεν μεγαλοεπενδυτές!

Τρομάρα τους! Και να απολαμβάνουν τζάμπα διαφήμιση! Μόλις το 1,5 τοις χιλίοις της αύξησης της Παγκρήτιας!

«Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά, πιο χαμηλά»: Σαν το γνωστό τραγούδι της Άντζυς Σαμίου οι εκπτώσεις στα δημόσια έργα

Όπως βλέπω ως παρατηρητής των εξελίξεων στα Δημόσια έργα, οι εκπτώσεις τις οποίες δίνουν οι εργολάβοι στις «διαγωνιστικές» διαδικασίες, πηγαίνουν ολοένα και χαμηλότερα!

Θυμίζοντας το παλιό γνωστό τραγούδι της Αντζυς Σαμίου «Εκεί που καίγομαι πολύ, θέλω να δώσεις το φιλί, πιο χαμηλά, πιο χαμηλά, πιο χαμηλά»!

Προφανώς οι εκπτώσεις ακόμη και κάτω του 10% που κυριαρχούν εσχάτως, προσομοιάζουν με φιλί της ζωής που τους δίνει η κεντρική εξουσία!

Το θέμα ωστόσο που εγείρεται είναι: πόσο πιο χαμηλά θα κατέβουν στις εκπτώσεις! Και πόσο πιο χαμηλά θα πέσουν οι αρμόδιοι πολιτικοί άρχοντες!

Αποκάλυψη: Τα μηνύματα της Δικαιοσύνης έχουν πολλούς αποδέκτες! Και οι εξελίξεις, προμηνύονται ραγδαίες!

Έχω μια άποψη την οποία και εκφράζω συνεχώς! Οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψιν τα μηνύματα των καιρών!

Στην προκειμένη περίπτωση, είμαι βέβαιος, ότι τα μηνύματα που στέλνει η Δικαιοσύνη και τα οποία δεν έχουν συνεκτιμηθεί επαρκώς, έχουν πολλούς αποδέκτες!

Η (πικρή) αλήθεια είναι πως στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης έχει αρχίσει να κυριαρχεί μια τάση αυτονομίας, δικαστών και εισαγγελέων, που δεν σχετίζονται ούτε με υπόγεια παρασυστήματα, ούτε με κομματικούς μηχανισμούς και επιχειρηματικά συμφέροντα!

Και το γεγονός αυτό που κατέστη ευκρινές στις εκλογές του Πρωτοδικείου Αθηνών, στέλνει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, τα οποία δεν έχουν αξιολογηθεί στα βαθμό που θα έπρεπε!

Και πολύ φοβάμαι, χωρίς να διαθέτω σχετική πληροφόρηση, ότι στον τομέα της Δικαιοσύνης, θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις!

Μένει απλώς να φανεί προς ποια κατεύθυνση…

Μετά την 15η Νοεμβρίου το νέο 10ετές, αν και εφόσον…

*** Η διογκούμενη ενεργειακή κρίση, που απαιτεί συνεχόμενα μέτρα στήριξης, καθώς και η αύξηση των αναγκών του Δημοσίου για κάλυψη των τόκων του 2023 στα 7,5 δισ. ευρώ έναντι αρχικών υπολογισμών για 5.5 δισ. ευρώ, αναγκάζουν την κυβέρνηση να βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη, με στόχο την εύρεση του κατάλληλου χρόνου, προκειμένου να προσφύγει στις αγορές για δανεισμό.

*** Το ευτύχημα είναι ότι υπάρχει ακόμα το περίφημο “μαξιλάρι”, γεγονός που δεν δημιουργεί μεγάλη πίεση στον ΟΔΔΗΧ και στο οικονομικό επιτελείο για άμεση προσφυγή στις αγορές και με οποιοδήποτε επιτόκιο. Από την άλλη πλευρά, όμως, θεωρείται αναγκαίο να ενισχυθεί το δημόσιο ταμείο μέσα στο τρέχον έτος, με ένα ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ, ώστε και η επαφή με τους επενδυτές και τις αγορές να μην χάνεται για μεγάλο διάστημα και να δίνεται το μήνυμα ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα έχει μεν ανάγκες, αλλά μπορεί και τις ικανοποιεί.

*** Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα κατά το προσεχές διάστημα, που να καθιστούν απαγορευτική κάθε κίνηση προσφυγης στις αγορές, τότε στο διάστημα μετά τα μέσα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, η Ελλάδα θα εκδώσει νέο δεκαετές ομόλογο, για να έχει άνεση κινήσεων, ειδικά κατά το σκληρό καιρικά και απαιτητικό σε μέτρα ενίσχυσης διάστημα του χειμώνα. Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση που θα επικρατεί στο θέμα των ομολόγων, δεν θα έχει οδηγήσει τα επιτόκια σε απλησίαστα και ασύμφορα επίπεδα.

Ο εισαγόμενος πληθωρισμός στη βιομηχανία, μεγάλη πληγή για οικονομία και καταναλωτές

*** Σοκ προκαλούν οι αυξήσεις του δείκτη τιμών εισαγωγής στη βιομηχανία για τον μήνα Αύγουστο, καθώς σε ετήσια βάση ανήλθαν σε 32% (!), κατάσταση η οποία είναι πρωτοφανής και μάλλον δεν έχει προηγούμενο, επειδή δεν προέρχεται μόνο από ένα τομέα ή κατηγορία προϊόντος. Πρόκειται ουσιαστικά για μία εικόνα, που καθρεφτίζει κατά ένα μεγάλο ποσοστό “το γιατί και το διότι” των αυξήσεων σε μία σειρά υπηρεσιών και προϊόντων, που αφορούν σε όλο το φάσμα της βιομηχανικής παραγωγής.

*** Ακριβώς στον εισαγόμενο πληθωρισμό, που επηρεάζει άμεσα τη βιομηχανία, τη μεταποίηση και τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, εντοπίζεται ο πιό σκληρός και δομικός πληθωρισμός, που με τη σειρά του παρασύρει τις τελικές τιμές καταναλωτή προς τα πάνω, οδηγώντας τες στα ύψη και προκαλώντας έτσι το μεγάλο κύμα της ακρίβειας, που δοκιμάζει τις αντοχές εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών.

*** Που έχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις; Στον κλάδο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμου, κρατηθείτε, η αύξηση μόνο τον Αύγουστο ανήλθε σε 388% (!). Στα προϊόντα διύλισης πετρελαίου ανήλθε σε 76,2% και σε 51,8% στον τομέα άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο εισαγόμενος πληθωρισμός πλήττει όλο το φάσμα της μεταποίησης, από την παραγωγή βασικών μετάλλων, την βιομηχανία ξύλου, των τροφίμων, τη χαρτοποιία, αλλά και τον πρωτογενή τομέα, με τους παραγωγούς και καλλιεργητές εν γένει, να αντιμετωπίζουν ετήσιες αυξήσεις, μόνο στα λιπάσματα της τάξης του 62% (!) και στις ζωοτροφές 26,4%.

*** Ειδικά στην ενέργεια, βλέπετε το μοντέλο που πάλεψαν και υιοθέτησαν Ισπανία και Πορτογαλία, δεν μας… άρεσε, για να μην δυσαρεστήσουμε τη Γερμανία, που τώρα ακολουθεί τη δική της αυτόνομη πολιτική, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της κάθε έννοια αλληλεγγύης και ενιαίας αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Τα αποτελέσματα, τα μαρτυρούν οι αριθμοί και το καλάθι του νοικοκυριού.

Τα Φαλάσαρνα, ο τουρισμός και… τα παξιμάδια

*** Είχαμε συζητήσει και προ ολίγων μηνών με τον φίλο μου από τα Χανιά της Κρήτης, για το θέμα της έντασης του τουριστικού οικισμού, που προκαλεί πολλά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες και απειλεί να καταστρέψει το φυσικό κάλλος, ειδικά των όμορφων παραλιών μας, αν δεν το έχει κάνει ήδη σε αρκετές περιπτώσεις. Αυτή τη φορά, ήταν κυριολεκτικά έξω φρενών, γιατί η υπόθεση με την προτεινόμενη τουριστική “αξιοποίηση”, μίας από τις ομορφότερες παραλίες της Κρήτης, στα Φαλάσαρνα, που αποτελεί χρόνια πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών, απειλεί με αλλοίωση ολόκληρο τον περιβάλλοντα χώρο.

*** Πρόκειται για ένα σχέδιο της οικογένειας Τσατσαρωνάκη, που παράγει τα γνωστά παξιμάδια “Το Μάννα”, με στόχο να δημιουργήσει ένα τουριστικό συγκρότημα με 850 κλίνες (!) σε έκταση 119 στρεμμάτων στα Φαλάσαρνα, συνολικής επένδυσης 69 εκατ. ευρώ. Η τοπική κοινωνία, όπως είναι φυσικό, διχάστηκε, καθώς έχει ανάγκη τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, αλλά και λόγο της επιρροής που ασκεί στο νομό η εν λόγω επιχειρηματική οικογένεια.

*** Ακόμα και πολιτικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί, καθώς για παράδειγμα το τοπικό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βγάζει αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις και “σφάζεται”, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την προστασία του φυσικού κάλλους και κατηγορεί την κυβέρνηση για θέσπιση νόμιμων παρεκκλίσεων, αλλά δεν είναι αντίθετος στην επένδυση, ενώ η τοπική ΝΔ δεν παίρνει ουσιαστικά θέση, αφήνωντας τα πράγματα να εξελιχθούν, παρά τις κάποιες μεμονωμένες φωνές που αντιδρούν. Προς το παρόν, την πληρώνει η τοπική κοινωνία, οι άνθρωποι που αντιδρούν στην χωρίς φραγμούς καταστροφή περιοχών Natura, όπως είναι τα Φαλάσαρνα, αλλά στο στόχαστρο είναι και το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος της περιοχής.

*** Δεν ξέρω πως τα καταφέρνουμε σχεδόν πάντα, να μην έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη των ομορφιών του τόπου μας, αυτών που φέρνουν χιλιάδες τουρίστες από όλα τα μέρη της γης, αλλά να μας διακατέχει μία μανία αλλοίωσής τους και σε μερικής περιπτώσεις και ανεπίστρεπτης καταστροφής τους. Πως για παράδειγμα, να χαρακτηρίσεις “ήπια ανάπτυξη” την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας ελάχιστα μέτρα από τη θάλασσα, δυναμικοτητας 850 κλινών και με συντελεστή δόμησης στο 0,15 και μάλιστα σε προστατευόμενη περιοχή;

Η βιομάζα, το βιομεθάνιο και οι υποδομές των φορέων που δεν υπάρχουν

*** Η στήλη έχει ασχοληθεί με το θέμα αυτό και κατά το πρόσφατο σχετικά παρελθόν, επισημαίνοντας το πόσο πίσω είμαστε στον συγκεκριμένο τομέα. Η ενεργειακή κρίση, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, έφερε στην επικαιρότητα άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας, όπως τα ανανεώσιμα αέρια βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα θέσπισε το REPowerEU, ήτοι την νέα ενέργεια για την Ε.Ε., θέτοντας μεταξύ των πυλώνων της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αύξηση της παραγωγής για τα δύο αυτά ανανεώσιμα αέρια.

*** Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι το δυναμικό βιομάζας, άμεσα αξιοποιήσιμης, μπορεί να οδηγήσει σε ετήσια παραγωγή βιομεθανίου 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που μπορούν και να καλύψουν τον στόχο της χώρας μας μέχρι το 2030, αλλά το κυριότερο να τροφοδοτήσουν ταυτοχρόνως το ενεργειακό σύστημα με καθαρή ενέργεια. Ιδίως και κυρίως αν το βιομεθάνιο δεν κατέληγε με τη μορφή βιοαερίου και την πρόσμιξη διοξειδίου του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή ηλεκτροπαραγωγή. Οι υπάρχουσες μονάδες μπορούν βιοαερίου εύκολα να μετατραπούν σε μονάδες παραγωγής βιομεθανίου, ρίχνοντας τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αν φυσικά υπήρχαν τα κατάλληλα δίκτυα.

*** Οι ωφέλειες για την γεωργία και κτηνοτροφία της χώρας από μία τέτοια εξέλιξη αξιοποίησης της παραγόμενης βιομάζας, καθώς και η αξιοποίηση των υπολειμμάτων για παραγωγή λιπασμάτων που είναι πανάκριβα σήμερα, είναι προφανείς. Αλλά θα πρέπει και οι φορείς, όπως ο ΔΕΣΦΑ, οι συγχωνευθείσες πρόσφατα ΕΔΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και η ΔΕΔΑ, στα προγράμματα 5ετούς διάρκειας που αυτο το διάστημα θα υποβάλλουν, να συμπεριλάβουν συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις για την ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων τους προς κάθε πηγή και τοποθεσία παραγωγής βιομεθανίου, με συνευθύνη βεβαίως και της ΡΑΕ και του υπουργείου Περιβάλλοντος.

*** Έχουμε πρώτη ύλη άφθονη, υπάρχει διάθεση, υπάρχουν κεφάλαια για επενδύσεις και εγχώρια και ξένα, αλλά προς το παρόν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και οι μονόπλευρες αποφάσεις αποτελούν εμπόδιο για την παραγωγή και χρήση καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, την αγροτική παραγωγή και φυσικά το περιβάλλον.

Τα «κεφάλια» συμφώνησαν, τώρα «τρέχουν» οι δικηγόροι

*** Νεότερα από το μέτωπο Κούτρα- Συνατσάκη και… Κυπροελληνοεβραίων. Φαίνεται ότι βαίνει προς το τέλος της η διαπραγμάτευση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, Η πηγή μου, μου λέει πως “ότι ήταν να ειπωθεί από τις κορυφές, έχει ειπωθεί και συμφωνηθεί. Τώρα έχουν πιάσει δουλειά τα… τεχνικά κλιμάκια, ήτοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, προκειμένου να μπουν στο χαρτί τα συμφωνηθέντα”.

Σε οργασμό η Πληροφορική

*** Συνολικό ποσό που υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν τα έργα Πληροφορικής που δημοπρατούνται ήδη και θα δημοπρατηθούν στο προσεχές διάστημα, με αποτέλεσμα τα αρμόδια τμήματα ή και ολόκληροι οι οργανισμοί των εταιρειών του κλάδου σε βρίσκονται σε οργασμό αυτό το διάστημα για να προλάβουν ημερομηνίες και να υποβάλλουν τεκμηριωμένες προσφορές. Από όσα μαθαίνω, οι προτάσεις γίνονται και σε εταιρική βάση, αλλά και σε συνεργασία εταιρειών, όπου απαιτείται, με τις συμμαχίες να πάνε και να έρχονται, χωρίς φυσικά να λείπουν και οι διεθνείς εταίροι, ανάλογα το έργο , το μέγεθός του και την πολυπλοκότητά του ή όχι. Υπομονή, θα έχουμε πολλά να δούμε και να πούμε σύντομα.

Έρχεται “καταιγίδα προσφοράς” στα ακίνητα

*** Μπορεί όλες οι διεθνείς εξελίξεις να έρχονται με καθυστέρηση στην Ελλάδα, αλλά έρχονται. Η κρίση ακινήτων στην Ευρώπη (και αλλού, αλλά αυτή μας ενδιαφέρει πρωτίστως) έχει ουσιαστικά αρχίσει, καθώς η αύξηση των επιτοκίων επιδρά άμεσα και στη συγκεκριμένη και σαφώς υπερτιμημένη αγορά. Στα καθ΄ημάς τώρα, το τσουνάμι που έρχεται με τους 11.000 πλειστηριασμούς ακινήτων από τους servicers και τις τράπεζες, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την αγορά, ούτως ή άλλως, πέραν της εισαγόμενης κρίσης.

*** Παρά ταύτα, φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ακίνητα αυτά που θα βγουν σε πλειστηριασμό και για το λόγο αυτό οι τράπεζες έχουν έτοιμα σχέδια χορήγησης στεγαστικών δανείων, ώστε να διευκολύνουν την πώλησή τους και να μειωθεί το στοκ που προέρχεται κυρίως από κόκκινα δάνεια. Βέβαια, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από ξένους, οι οποίοι έχουν κατακλύσει τα δικηγορικά και συμβολαιογραφικά γραφεία που ειδικεύονται στον τομέα αυτό. Χρειάζεται, όμως, προσοχή, γιατί ναι μεν ο αγοραστής που θα πλειοδοτήσει βάζει το 30%, αλλά το υπόλοιπο 70% της αξίας που το καλύπτει η τράπεζα, θα έχει επιτόκιο που μπορεί να μην είναι σε θέση να το εξυπηρετήσει μελλοντικά.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Σας εύχομαι καλή και δημιουργική ημέρα και αποδοτική σε όλα εβδομάδα. Ζακέτα ή μπουφάν ή σακάκι να πάρετε! Την καλημέρα μου!