Όλο και περισσότεροι ξένοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα, με τα προσφερόμενα ακίνητα να καλύπτουν όλα τα βαλάντια. Αυτό υπογράμμισαν ειδικοί της αγοράς, μιλώντας στο 24ο συνέδριο της Prodexpo.

Όπως είπε ο Γιάννης Ξυλάς, FRICS, Διευθύνων Σύμβουλος GEOAXIS, τοπογράφος μηχανικός ΑΠΘ – εκτιμητής ακινήτων RICS η αγορά βιώνει το απόλυτο ριμπάουντ σε σχέση με το 2014, με τις τιμές να έχουν πάρει την ανιούσα. Αναλύοντας τα αποτελέσματα από το παρατηρητήριο για τις εξοχικές κατοικίες, που έχει δημιουργήσει η εταιρεία του, ο κ. Ξυλάς είπε πως σε Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη και Τζια, οι πολυτελείς θερινές κατοικίες πωλούνται πάνω από 5.000 ευρώ τ.μ., υπάρχει όμως προϊόν και για πιο μικρά πορτοφόλια. Στα τέσσερα αυτά νησιά, όπως και στη Σέριφο, καταγράφεται αυξητική τάση. Έκρουσε όμως το καμπανάκι για την Μύκονο και τη Σαντορίνη, που εμφάνισαν για πρώτη φορά μείωση αφίξεων και πληροτήτων, λέγοντας πως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τις υποδομές (νερό, καθαριότητα, δρόμοι). «Πρέπει να αποφασίσουμε ως κράτος για το τι τουριστικό προϊόν θέλουμε» είπε ο κ. Ξυλάς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Γιώργος Γαβριηλίδης, Founding Partner της Elxis Greek Real Estate Services, ανέφερε ότι υπάρχει μια συνέχιση της αυξητικής καμπύλης στις πωλήσεις, κάνοντας λόγο για αύξηση της τάξης του 35% στις ξένες επενδύσεις σε ακίνητα, με τις τιμές να σκαρφαλώνουν κατά 12,5% σε σχέση με πέρυσι. «Περίπου 3εκ. Βορειοευρωπαίοι ψάχνουν να επενδύσουν σε ακίνητα» τόνισε ο κ. Γαβριηλίδης, εξηγώντας ότι υπάρχει μια σαφής μεταστροφή στο προφίλ του υποψήφιου αγοραστή. Η μέση ηλικία έχει πέσει από τα 56 στα 43 έτη ενώ ο πελάτης έχει μετατραπεί σε επενδυτή κι ενδιαφέρεται και για την απόδοση του ακινήτου.

Την εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα βασιστεί στην ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας, με πολλές μεγάλες εταιρείες να επενδύουν ταχύτητα στην εν λόγω αγορά, εξέφρασε ο Γιάννης Ρεβύθης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Revithis & Partners. «Θα κερδηθεί το στοίχημα. Χρειάζεται η πολιτεία να προχωρήσει με ταχύτητα στην εκπόνηση των χωροταξικών, προκειμένου να δώσει ώθηση στην αγορά» είπε ο κ. Ρεβύθης. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιβάλλει ξαφνικά αλλαγές στις φορολογία και την πολεοδομία, αλλά να ενημερώνει προγενέστερα τους επενδυτές και να ορίζει μια μεταβατική περίοδο. Έφερε ως παράδειγμα τις αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση, που οδήγησε σε αναστολή οικοδομικών αδειών, φέρνοντας πίσω την κτηματαγορά.

Από την πλευρά της η Marie Delli, Partner της LCI Law, αναφέρθηκε σε κάποια ιδιαίτερα στάδια της διαδικασίας που είναι δύσκολο να ερμηνευτούν στους ξένους, όπως η ανάγκη για συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο. «Στις χώρες τους είναι δυσνότητο να μπουν σε αυτή τη διαδικασία για να αγοράσουν ένα ακίνητο. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ψηφιακά εργαλεία και στις συμβολαιογραφικές πράξεις» είπε η κυρία Δελλή. Προσέθεσε πως η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα συμβάλλουν στη σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται για μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων.

Η συνεισφορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην ελληνική οικονομία

Εντωμεταξύ, την έρευνα για την συνεισφορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην ελληνική οικονομία, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε ο καθηγητής του ΟΠΑ, κ. Γιώργος Δουκίδης στο 24ο Συνέδριο Prodexpo.

Όπως τόνισε ο κύριος Δουκίδης, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αναδεικνύονται ως ιδιαίτερα σημαντικές στον τομέα του τουρισμού. Σύμφωνα με την έρευνα, οι μισθώσεις στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτελούν το 21,5% των συνολικών διανυκτερεύσεων των επισκεπτών, στην Ελλάδα, με μεγάλη συνεισφορά και στο ΑΕΠ. Μάλιστα το 2022 συνεισέφερε σε ποσοστό 1,65% που αντιστοιχεί σε 3,44 δις ευρώ, υποστηρίζοντας 54.000 θέσεις εργασίας.

Τα παραπάνω στοιχεία, δε, αποτελούν την άμεση επίδραση στην οικονομία, με την έμμεση επίδραση στο ΑΕΠ να κυμαίνεται μεταξύ 7,58 – 8,12 δις ευρώ, δηλαδή περί 3,64 – 3,90% ΑΕΠ. Παράλληλα, παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στις τουριστικές υπηρεσίες σημειώνοντας το 2022 για οκτώ συνεχόμενους μήνες διανυκτερεύσεις (μηνιαία) άνω του 1 εκατομμυρίου.

Ακόμα, μέσα από την έρευνα αναδεικνύεται ο «δημοκρατικός» κοινωνικός αντίκτυπος του μοντέλου οικονομίας διαμοιρασμού, που καθορίζει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς σ’ αυτή συμμετέχουν κοινωνικά, οικονομικά και δημογραφικά ευαίσθητες ομάδες που στην πλειοψηφία τους είναι ιδιώτες και οι οποίοι αναζητούν πρόσθετη πηγή εισοδήματος. Σήμερα όπως αναδεικνύεται, οικοδεσπότες είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που κατά κύριο λόγο κατοικούν σε ημιαστικές και περιαστικές περιοχές. Γι’ αυτούς γίνεται μια σημαντική πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος. Αντίστοιχα, χρήστες των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι άνθρωποι από ένα ευρύ εργασιακό και ηλικιακό φάσμα, αποτελώντας ολοένα και περισσότερο επιλογή και των Ελλήνων τουριστών.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις παρουσιάζουν, επίσης, μεγάλη γεωγραφική διασπορά. Σύμφωνα με την έρευνα, στην Αττική βρίσκεται μόλις το 16 – 20% των διανυκτερεύσεων, πράγμα που υποδηλώνει την δημοτικότητα και την προσβασιμότητα του μοντέλου και στην επαρχία. Παράλληλα, έρχονται να εξυπηρετήσουν σε ένα ποσοστό τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η οποία ξεπερνά τα διαθέσιμα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Η έρευνα καταλήγει πως η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μέλλοντος του ελληνικού τουρισμού απαντώντας σε μία σειρά προκλήσεων, μεταξύ των οποίων η ανάγκη για μείωση του κόστους διακοπών αλλά κυρίως την ανάγκη και για συμπληρωματικό εισόδημα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Συμπερασματικά, η έρευνα υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας και στην ευρύτερη οικονομία. Η ανθεκτικότητά τους, η προσαρμοστικότητά τους και ο θετικός αντίκτυπός τους σε διάφορες δημογραφικές ομάδες και περιοχές, τις καθιστούν μια ανερχόμενη δύναμη στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού.

Διαβάστε ακόμη: