Αύριο, μέρα της 31ης επετείου της δολοφονίας του δικαστή Τζοβάνι Φαλκόνε από την Κόζα Νόστρα, εγκαινιάζεται στο Παλέρμο της Σικελίας νέο μουσείο για τη μαφία.

Το νέο μουσείο, αφιερωμένο στον Τζοβάνι Φαλκόνε και τον δικαστή Πάολο Μπορσελίνο που δολοφονήθηκαν από τη μαφία σε διάστημα 57 ημερών ο ένας από τον άλλον, φιλοξενείται στο νεοκλασικό Palazzo Jung του 18ου αιώνα.

Το νέο μουσείο για τη μαφία συμπληρώνει το ήδη υπάρχον από το 2017

Έρχεται να συμπληρώσει το ήδη υπάρχον από το 2017 στο Palazzo Gulí Μνημείο και Μουσείο No Mafia και θα προσφέρει δυνατότητα πρόσβασης σε ντοκουμέντα αρχείου, ταινίες και φωτογραφίες-δάνεια από άλλα μεγάλα ιταλικά μουσεία καθώς και εμβυθιστικές εμπειρίες που περιλαμβάνουν οσμές και ήχο.

Στα σχέδια είναι επίσης και άλλες δύο τοποθεσίες: ένα μουσείο σε μια ιστορική κατοικία στο κέντρο της Ρώμης, πρώην ιδιοκτησία της μαφίας που κατασχέθηκε και ένας χώρος στο Μπολτσάνο για επαγγελματίες της τέχνης και του ντιζάιν και για πολιτικούς και περιβαλλοντικούς ερευνητές.

Επικεφαλής του project είναι το Fondazione Falcone που ίδρυσε η Μαρία Φαλκόνε, αδελφή του δολοφονηθέντος δικαστή, η οποία σε ανακοίνωση τόνισε πως το πλέον πρόσφατο εγχείρημα του ιδρύματος «δεν θα είναι απλά ένα μουσείο μνήμης αλλά επίσης ένας δυναμικός τόπος όπου μπορεί να συνευρίσκεται ο κόσμος».

 

Η κουλτούρα, ένα από τα «καλύτερα όπλα» ενάντια στη μαφία

Μιλώντας για το μουσείο, ο δήμαρχος του Παλέρμο Ρομπέρτο Λαγκάλα πρόσθεσε ότι «φοιτητές και νέοι θα είναι οι ενεργοί πρωταγωνιστές αυτού που ελπίζουμε να γίνει ένα διαδραστικό, αφηγηματικό και περιοδεύον μουσείο το οποίο πέραν του να φέρει την ιστορία μας σε άλλες ιταλικές πόλεις προτείνει τον εαυτό του ως μέρος φιλοξενίας και στοχασμού για τουρίστες, τον κόσμο της εργασίας, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες».

Η δημιουργία του μουσείου έρχεται σε συνέχεια άλλων πρωτοβουλιών του Fondazione Falcone κατά της μαφίας: το 2022, καλλιτέχνες όπως οι Andrea Buglisi, Peter Demetz και Velasco Vitali προσκλήθηκαν μεταξύ άλλων να δημιουργήσουν, στο πλαίσιο του πρότζεκτ Spazi Capaci, δημόσιες παρεμβάσεις τέχνης σε όλο το Παλέρμο.

«Πάντα ξέραμε ότι η κουλτούρα είναι ένα από τα καλύτερα όπλα ενάντια στη μαφία» έλεγε ο δικαστής Τζοβάνι Φαλκόνε.

Διαβάστε ακόμη: