Με συνθήματα και πανό για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future» χιλιάδες αγρότες εδωσαν το παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

Οι Έλληνες αγρότες,  μετά από περίπου ένα μήνα στα μπλόκα, όπως και οι συνάδελφοί τους σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επέλεξαν να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους στο κέντρο της Αθήνας.  Συνολικά τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα που έφτασαν στην Αθήνα ξεπερνούν τα 200.

Κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας οι αγρότες με τρακτέρ

Οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους προς την Αθήνα από χθες και αφού διανυκτέρευσαν χθες στο Κάστρο Βοιωτίας ξεκίνησαν το πρωί, συνοδεία περιπολικών, την κάθοδό τους στην Αθήνα.

Στην Αθήνα διαδηλώνουν σήμερα οι αγρότες, μετά από τέσσερις εβδομάδες παραμονής στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα: Ήδη δεκάδες τρακτέρ έχουν φτάσει στην πλατεία Συντάγματος, ενώ από νωρίς το πρωί με πλοία και πούλμαν κατέφθαναν αγρότες από την Κρήτη και πολλές περιοχές της χώρας. Οι Έλληνες αγρότες όπως και οι συνάδελφοί τους σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επέλεξαν να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους στο κέντρο της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι για τις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ.

Χωρίς εμάς, τί θα φας;

Με βασικό σύνθημα «χωρίς εμάς, τί θα φας;», οι αγρότες από την κεντρική Ελλάδα ξεκίνησαν νωρίς σήμερα το ταξίδι τους που άρχισε χθες το πρωί και διανυκτέρευσαν στο Κάστρο Βοιωτίας.

Το συλλαλητήριο, που αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των αγροτών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι προγραμματισμένο για τις 6.30 το απόγευμα, ενώ έως τώρα η προσέγγισή τους στο κέντρο της Αθήνας γίνεται συντεταγμένα και σε απόλυτη συνεννόηση με την αστυνομία, προκειμένου να περιορισθούν όσο γίνεται οι συνέπειες στη λειτουργία της πόλης. Το κέντρο της Αθήνας είναι πρακτικά αδιάβατο, ενώ η κυκλοφορία κλείνει προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση των αγροτών που φτάνουν με τρακτέρ, αγροτικά οχήματα, αλλά και με το μετρό, όσοι μετακινούνται με τα πούλμαν που θα σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Στη συγκέντρωση των αγροτών στο Σύνταγμα ο Κασσελάκης

Το παρών στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα δίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης όπως και πολλοί βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο κέντρο της Αθήνας λίγο μετά τις έξι το απόγευμα και κατευθύνθηκε προς τους αγρότες που βρίσκονταν με τα τρακτέρ μπροστά από τη Βουλή. Ο κ. Κασσελάκης συνομίλησε με αρκετούς αγρότες, οι οποίοι μάλιστα του προσέφεραν και ένα λουλούδι, ενώ ανέβηκε και στην καρότσα ενός αγροτικού μηχανήματο για να φωτογραφηθεί μαζί τους

Σε δήλωσή του ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι οι αγρότες αγκομαχούν, υπάρχει ενα καρτέλ με μεσάζοντες που τους εκμεταλλεύεταιο και το κράτος οφείλει να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει αυτή ηκοροιδία.

Τι θα κάνουν οι αγρότες μετά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Τα τρακτέρ θα μείνουν στο Σύνταγμα το βράδυ και όσοι ήρθαν με τα πούλμαν, θα φύγουν με αυτά. Στη συνέχεια, όλοι θα επιστρέψουν στα μπλόκα για να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας είναι γεμάτη από τρακτέρ

Στην πλατεία Συντάγματος βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ο κύριος όγκος των αγροτών, που έχουν συρρεύσει στην πρωτεύουσα απ΄όλα τα μέρη της Ελλάδας, διεκδικώντας τα αιτήματά τους.

Μπροστά από το Κοινοβούλιο, η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας είναι γεμάτη από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα και ο κόσμος πολύς, αφού στους διαδηλωτές έχουν προστεθεί ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς, που βρίσκονται στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά».

Κοντογεώργης για αγρότες: Ο πρωθυπουργός έδωσε λύσεις σε προβλήματα, πήγαμε μέχρι εκεί που μπορούσαμε να πάμε

Το αγροτικό συλλαλητήριο -το οποίο είναι σε εξέλιξη την ώρα της συνέντευξης- ήταν το βασικό θέμα της συνομιλίας που είχε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, με τον τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλίας «TRT».

Με βασική αρχή, «εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι όπως για κάθε Έλληνα πολίτη, αλλά και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναφέρθηκε διεξοδικά στα αιτήματα αλλά και τις κυβερνητικές απαντήσεις. Κατ’ αρχάς για το αγροτικό πετρέλαιο και την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει ήδη τη συζήτηση και η οποία θα ενισχυθεί».

Εξ άλλου, συνέχισε, «η ουσία είναι ότι έγιναν αρκετά βήματα από την πλευρά της κυβέρνησης σε πολλά αιτήματα των αγροτών. Πράγματι, το ενεργειακό κόστος είναι σημαντικό, η αγροτική ζωή είναι εξαιρετικά δύσκολη και ευάλωτη, και στην κλιματική κρίση και σε εξωγενείς κρίσεις. Ο πρωθυπουργός έσκυψε στα ζητήματα, πήγαμε μέχρι εκεί που μπορούσαμε να πάμε, και στα λεφτά και στα δημοσιονομικά. Αλλά και σε θέματα όπως το ρεύμα, που τους απασχολούσαν, όλοι αντιλαμβάνονται ότι εκεί έγινε μια σοβαρή προσπάθεια».

Επιπροσθέτως, «στο θέμα των ελληνοποιήσεων είμαστε μαζί, όπως και σε κάποια θέματα που αφορούν την ΚΑΠ. Την άλλη εβδομάδα έχει Συμβούλιο Υπουργών» -και, με την αφορμή αυτή, ο Θ. Κοντογεώργης υπογράμμισε την κοινή προσπάθεια εννέα χωρών, ουσιαστικά της Μεσογείου. Ενώ και, με πρωτοβουλία της βελγικής Προεδρίας, τα θέματα της αναθεώρησης της ΚΑΠ θα τεθούν την επόμενη εβδομάδα, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, διευκρίνισε ότι η συνάντηση για τη Θεσσαλία θα γίνει. Άλλωστε, προσέθεσε, «κάθε Παρασκευή υπάρχει μια διυπουργική συνάντηση για την αξιολόγηση της προόδου των άμεσων μέτρων αποκατάστασης και ενίσχυσης στην περιοχή, πέραν του βασικού σχεδίου ανασυγκρότησης που αφορά στη Θεσσαλία». Κατά συνέπεια, «όταν ο πρωθυπουργός επιστρέψει (σσ από την Ινδία) και όταν βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος, προφανώς θα γίνει αυτή η συζήτηση». Για τη διαφορά, τέλος, των τιμών, από το χωράφι στο ράφι, αναγνώρισε ότι «υπάρχουν κάποια υπερκέρδη μεσαζόντων που πλήττουν τον αγροτικό κόσμο».

Στο κέντρο της Αθήνας 150 τρακτέρ

Οι αγρότες εξακολουθούν να επιμένουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες ότι «δεν έχουμε να δώσουμε», ωστόσο χαρακτήρισε το σημερινό συλλαλητήριο μέσο πίεσης στα χέρια του προς τις Βρυξέλλες.

Γύρω στη 1 το μεσημέρι το κονβόι των πάνω από 120 τρακτέρ από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας πέρασε τις Αφίδνες και συνέχισε για την Αθήνα, με τα οχήματα να κινούνται με ταχύτητες περίπου 40 χλμ/ώρα. Λίγο μετά τη 1:30 έφτασαν στο Σύνταγμα τα πρώτα 9 τρακτέρ απο την Εύβοια.  Ως άτυπη «επιτροπή υποδοχής» ιδιοκτήτες ταξί έχουν σταθμεύσει τα οχήματά τους στο ύψος της Σπύρου Πάτση επί της λεωφόρου Αθηνών με την τροχαία να έχει διακόψει την κυκλοφορία στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

Δείτε αποκλειστικά  βίντεο από την… θορυβώδη είσοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, τη διέλευση τους από κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας με τελικό προορισμό το Σύνταγμα και την υποδοχή τους από τους πολίτες…

Τα τρακτέρ ανέβηκαν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας:

Τα κονβόι των τρακτέρ από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα μπήκαν στην Αθήνα σε τρία γκρουπ- το πρώτο από την Εύβοια με 9 αγροτικά μηχανήματα και ακολούθησαν το 2ο και 3ο γκρουπ με τα 78 τρακτερ και τα 50 τρακτέρ αντίστοιχα.

Κίνηση στους δρόμους: Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται πορεία κονβόι τρακτέρ προς την Αθήνα και συγκεκριμένα προς την πλατεία Συντάγματος όπου στις 18:30 το απόγευμα οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο προϊστάμενος Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ), αστυνομικός υποδιευθυντής Θεοφάνης Αναγνώστου με δήλωσή του προτρέπει τους οδηγούς να αποφύγουν να μετακινηθούν στο κέντρο της Αθήνας ενώ, όπως επισήμανε, θα υπάρξουν κατά περίπτωση διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της κίνησης.

metamorfosi-kinisi-agrotes

Δείτε live την κίνηση εδώ

Ήδη, το πρώτο γκρουπ με τα εννέα τακτέρ βρίσκεται στο Σύνταγμα. Αναμένεται από ώρα σε ώρα να φτάσουν και άλλα δύο γκρούπ.

Αυτή την ώρα παραμένουν σε ισχύ οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν είναι οι εξής:

– Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

– Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

– Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.

– Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ)

Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου:

«Λόγω της κίνησης των αγροτών προς το κέντρο της Αθήνας, σας ενημερώνουμε ότι μέσα στην επόμενη ώρα η Τροχαία συμπληρωματικά θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια τόσο η μετακίνηση των αγροτών όσο και η κίνηση των υπόλοιπων πολιτών στην περιοχή.

Ειδικότερα, θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μετά τη Λεωφόρο Αθηνών και στον οδικό άξονα που περιλαμβάνει τις οδούς Δεληγιώργη, Πειραιώς, Σταδίου, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος.

Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου.

Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων».

Ποιοι βουλευτές και από ποια κόμματα θα κατέβουν στο αγροτικό συλλαλητήριο

Δίπλα στους αγρότες που βρίσκονται με τα τρακτέρ τους στο Σύνταγμα θα βρεθούν λίγο μετά τις 18:30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς αλλά και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Από το ΠΑΣΟΚ, θα είναι μεταξύ άλλων οι βουλευτές Μανόλης Χνάρης, Χριστίνα Σταρακά καθώς και ο Ανδρέας Πουλάς, ενώ θα τους συνοδεύει και ο αρμόδιος τομεάρχης.

Κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Αριστερας με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΟ Αλέξη Χαρίτση θα παρευρεθεί στην Πανελλαδική συγκέντρωση των αγροτών στο Σύνταγμα στο πανό της Νέας Αριστεράς, Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου στις 18.30.

Και τέλος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα κατέβει στους αγρότες ενώ θα έχει συνάντηση στο γραφείο της στη Βουλή και με εκπροσώπους των μπλόκων.

Τα αιτήματα των αγροτών

«Θα δώσουμε τον τόνο και την απαίτηση από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα μας», λέει για το σημερινό συλλαλητήριο ένας από τους αγρότες που θα συμμετέχουν σε αυτό, ο πρόεδρος ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.

Οι αγρότες ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας άμεση αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, μείωση του κόστους του ρεύματος, άμεση βελτίωση στους όρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μείωση του κόστους του αγροτικού πετρελαίου.

Από τα παραπάνω, το ουσιαστικό αίτημα που απομένει, μετά από τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό (καθώς έλαβαν ικανοποιητικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, προτάσεις για τα υπόλοιπα, με χαρακτηριστικότερο το σχέδιο για το ρεύμα), είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.

Η κυβέρνηση απάντησε σε αυτό το αίτημα με επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ και δέσμευση ότι η προκαταβολή ύψους 40 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΕΦΚ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου. Οι αγρότες, όμως, δεν ικανοποιήθηκαν με τον ΕΦΚ και διεκδικούν αφορολόγητο, ζήτημα που χαρακτηρίζουν «άμεσο και επιτακτικό».

Μεταξύ άλλων, αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, με κυριότερο το γάλα, στο 6% από 13% (με το σκεπτικό ότι θα βοηθήσει τους καταναλωτές και θα τονώσει την απορρόφηση των αγροτικών και ζωικών προϊόντων), άμεση πληρωμή των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ, αλλά και προστασία των τιμών παραγωγού από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ολοκλήρωση από το ΥΠΑΑΤ της δικασικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Επίσης ζητούν ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων με διαγραφή 80% του κεφαλαίου και των τόκων και αποπληρωμή του υπολοίπου 20% σε 15 χρόνια, άμεση υλοποίηση των μέτρων για πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από φωτιές και πλημμύρες, σχέδιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου, εξασφάλιση ρευστότητας των αγροτοκτηνοτρόφων κ.α..

 

Διαβάστε ακόμη: