search

PICK POST

Στο κάδρο Τράπεζες, Πετρέλαια, Ενέργεια: Στο ΧΑ των 15-20 μετοχών, πρωταγωνιστούν ΔΕΗ, Μότορ Όιλ, ΕΛΠΕ, Alpha bank, Πειραιώς, Εθνική & Eurobank – Κλείνει το deal της Τέρνα Ενεργειακής, στο επίκεντρο ΟΠΑΠ, ΟΤΕ!

H οικονομική και ενεργειακή κρίση που εκτινάσσει τα επιτόκια και το κόστος του χρήματος, ευνοεί το τραπεζικό σύστημα που μετά την εξυγίανση του παράγει κέρδη, αλλά και τις μετοχές Πετρελαίων - Ενέργειας!

Χρηματιστήριο Αθηνών

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι βιώνουμε ένα χρηματιστήριο περιορισμένων αξιόπιστων επιλογών, που μπορεί να προσφέρουν σοβαρή προοπτική και υψηλές μελλοντικές αποδόσεις σε Έλληνες και ξένους επενδυτές!

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι μια αγορά των Τραπεζών και άλλων 10-15 περίπου μετοχών που εμπεριέχουν τα στοιχεία της πιστοληπτικής ικανότητας, της ταμειακής ευρωστίας, των καλών οικονομικών αποτελεσμάτων αλλά και των προσδοκιών που δημιουργούν λόγω κλάδου, «μόδας» ή συγκυρίας!

Και κακά τα ψέματα, την ώρα τούτη η οικονομική και ενεργειακή κρίση, ως απόρροια της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, που εκτινάσσει τις τιμές στην ενέργεια και ωθεί στα ύψη επιτόκια και κόστος χρήματος, διαμορφώνουν μια εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία πρώτα από όλα για τις τράπεζες οι οποίες μετά την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους από τα κόκκινα δάνεια, αλλά και την κεφαλαιακή ενίσχυση που πραγματοποίησαν μέσω ΑΜΚ μαμούθ (Alpha, Πειραιώς) βλέπουν πια υψηλή κερδοφορία όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν, καθώς και την προοπτική διανομής μερισμάτων!

Την ίδια ώρα τα Πετρέλαια, δηλαδή η Μότορ Όιλ και τα ΕΛΠΕ εμφανίζουν μια πρωτοφανή δυναμική σε όλα τα επίπεδα, από οικονομικά στοιχεία και προμερίσματα που δημοσιοποιούνται έως και επιθετικές κινήσεις στην ενέργεια και πλήρη καθετοποίηση!

Αντίστοιχα εντυπωσιακή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η ΔΕΗ, που με την εξαγορά της Enel Romania καθίσταται κυρίαρχη στα Βαλκάνια και ολοκληρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το turn around story, που πραγματοποίησε η διοίκηση Στάσση και την οδήγησε από την απαξία και τον σχεδιαζόμενο κατακερματισμό, στην κορυφή!

Ταυτόχρονα η ολοκλήρωση του deal της Τέρνα Ενεργειακή με το κορυφαίο fund First, έρχεται να πιστοποιήσει την δυναμική των ελληνικών εταιριών ενέργειας, αλλά και τις υψηλές αποτιμήσεις και κεφαλαιοποιήσεις, καθώς όπως καταδεικνύεται, όλες οι συμφωνίες πραγματοποιούνται με premium σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία!

Σε αυτό το περιβάλλον είναι προφανές πως ευνοούνται όλοι οι όμιλοι που σχετίζονται με την Ενέργεια, τις Υποδομές και τα δημόσια έργα, όπως ο Μυτιληναίος, η ΓΕΚ Τέρνα, ο Ελλάκτωρ, η Αβαξ και η Ιντρακάτ!

Ασφαλώς σε μια αγορά περιορισμένων επιλογών κυρίαρχη θέση κατέχει η υψηλή κεφαλαιοποίηση όπου οι παρουσίες του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ και της Jumbo δεσπόζουν!

Διαβάστε ακόμη: