Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε για 11ο συνεχόμενο μήνα, με τον ετήσιο ρυθμό να υποχωρεί από 4,9% σε 4%, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Εργασίας σήμερα Τρίτη.

Αυτό αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις σταθερές τιμές των τροφίμων, το μειωμένο κόστος για ορισμένα καταναλωτικά αγαθά, όπως οι συσκευές, και τη μείωση των τιμών της ενέργειας κατά 11,7% από έτος σε έτος, όπως μετράται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI).

Ο ΔΤΚ παρακολουθεί τις τιμές για μια ποικιλία αγαθών και υπηρεσιών που συνήθως αγοράζουν οι Αμερικανοί και παρακολουθείται στενά από την Federal Reserve.

Ενώ ο ρυθμός του πληθωρισμού μειώνεται, δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα πέσει στον στόχο του 2% της Federal Reserve σύντομα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο βασικός πληθωρισμός — ο οποίος αποκλείει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και του φυσικού αερίου — παραμένει υψηλός με ρυθμό 5,3% σε ετήσια βάση. Τον Μάιο, ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4%, μετά από σταθερές μηνιαίες αυξήσεις κατά μέσο όρο 0,4% μέχρι στιγμής το 2023.

Σημειώνεται ότι ο βασικός πληθωρισμός (core inflation) είναι ένα πολύ ευρύ μέτρο των περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών στον ΔΤΚ. Θεωρείται επίσης ότι είναι ένα βαρόμετρο «κολλώδους (sticky)» πληθωρισμού, καθώς οι βασικές τιμές αλλάζουν πιο αργά, όπως οι τιμές του φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου, τείνει να είναι ένας καλύτερος υποκείμενος μετρητής για το πού κατευθύνεται ο πληθωρισμός.

Και αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι ο συνολικός πληθωρισμός δεν πάει πουθενά.

Η επόμενη απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια είναι το απόγευμα της Τετάρτης και δεν αναμένεται ευρέως αύξηση.

Ωστόσο, είναι πιθανό ότι μια άλλη αύξηση θα είναι στο τραπέζι κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο, ειδικά εάν ο βασικός πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια πτώσης.

Διαβάστε περισσότερα