Οι αγορές κινδυνεύουν να περιδινιστούν σε κρίση από τον συνδυασμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και της αυξανόμενης ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως τονίζει ο Στίβεν Ρόουτς, ανώτερος συνεργάτης του Paul Tsai China Center της Νομικής Σχολής του Yale.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκε την Τρίτη, με το Ιράν να εξαπολύει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και ενός Ιρανού διοικητή στο Λίβανο.

Οι περισσότερες ασιατικές αγορές υποχώρησαν την Τετάρτη, ακολουθώντας τις απώλειες στη Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για την αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

«Οι αγορές πραγματικά δεν θα ξέρουν πού να στραφούν», δήλωσε ο Ρόουτς, προσθέτοντας ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή αυξάνουν τους πληθωριστικούς κινδύνους σε μια εποχή που οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να χαλαρώνουν τη νομισματική τους πολιτική.

«Είναι πιθανό να δούμε σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας και αγορές που πραγματικά καταγράφουν απότομες κινήσεις», δήλωσε ο Ρόουτς στην εκπομπή «Squawk Box Asia» του CNBC.

Αγορά πετρελαίου

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι τα στρατεύματά τους άρχισαν να εξαπολύουν νέα πλήγματα εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν το βράδυ της Τρίτης.

«Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν μόνιμες επιπτώσεις στον πληθωρισμό», δήλωσε ο Στίβεν Στάνλεϊ, επικεφαλής οικονομολόγος της Santander, προσθέτοντας ότι η αγορά πετρελαίου θα «επηρεαστεί πιο σημαντικά» αν η ένταση κλιμακωθεί.

Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, αντλώντας σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με την Energy Information Administration. Οι τιμές του πετρελαίου είχαν σημειώσει άλμα άνω του 5% μετά την πυραυλική επίθεση, προτού περιοριστούν σε άνοδο 1%.

Μεταβλητότητα

Το κατά πόσον η κίνηση των αγορών θα συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εξαρτάται από διάφορους βασικούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι η απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις του Ιράν, όπως δήλωσε ο Κέλβιν Τέι, της UBS Global Wealth Management.

«Εάν πρόκειται για μια μετρημένη απάντηση, που δεν αποσκοπεί σε ευρύτερο πλήγμα, τα πράγματα στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν πραγματικά να ηρεμήσουν λίγο. Δεν θα έχουμε αυτή την κλιμάκωση των φόβων για έναν πόλεμο σε όλη την περιοχή», συμπλήρωσε.

Ο Ρόουτς, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή προκαλεί ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές του πετρελαίου και τον πληθωρισμό. «Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει σίγουρα να το σκεφτούν καλύτερα πριν συνεχίσουν την πορεία περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής τους πολιτικής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προέβλεψε μείωση των επιτοκίων κατά μισή επιπλέον μονάδα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις πολιτικής φέτος, σύμφωνα με το λεγόμενο dot plot της κεντρικής τράπεζας.

Οι επενδυτές και οι αναλυτές αναμένουν επίσης τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις μισθοδοσίες στις ΗΠΑ, για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας μετά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

Ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed να επιταχύνει τον κύκλο χαλάρωσης για να επιτύχει μια ήπια προσγείωση.

Το ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης του Reuters για την LSEG, αμετάβλητο σε σχέση με το ποσοστό του Αυγούστου. Το ποσοστό ανεργίας είχε εκτοξευθεί κοντά σε υψηλό τριών ετών στο 4,3% τον Ιούλιο, μια δραματική αύξηση από το χαμηλό πέντε δεκαετιών του 3,4% τον Απρίλιο του 2023.

Ένα άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να ενισχύσει την περαιτέρω μεταβλητότητα της αγοράς είναι το πόσο θα διαρκέσουν οι απεργίες των λιμενεργατών στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού, όπως δήλωσε ο Τέι.

Οι λιμενεργάτες σε λιμάνια που εκτείνονται από το Μέιν έως το Τέξας έχουν προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας απεργία λόγω διαφορών για τους μισθούς και των απειλών που υπόκεινται λόγω της ευρείας χρήσης της αυτοματοποίησης.

Αυτό αναμένεται να διαταράξει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και έχει σταματήσει η ροή σχεδόν της μισής ναυτιλίας της χώρας, όπως ανέφερε το Reuters.

«Οποιαδήποτε διαταραχή στα λιμάνια, οποιαδήποτε στάση εργασίας, θα έχει πολύ σημαντικές οικονομικές συνέπειες και πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Πίτερ Τίρσγουελ της S&P Global Market Intelligence, προειδοποιώντας ότι «όσο περισσότερο διαρκεί αυτό το πρόβλημα, τόσο πιο γρήγορα θα αυξάνεται η οικονομική ζημία».

Διαβάστε ακόμη: