Το όνομα «Κασσάνδρα» θα φέρει η κακοκαιρία, που θα «χτυπήσει» τη χώρα από αύριο (04/10) με τα κύρια χαρακτηριστικά της να είναι οι βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες που θα «δώσουν», σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, πολλούς τόνους νερού.

Για αρχή, η Κασσάνδρα στην ελληνική μυθολογία υπήρξε κόρη του βασιλιά της Τροίας, Πριάμου και της Εκάβης, δίδυμη αδελφή του Έλενου και φέρεται να την πρόσεξε ο Απόλλωνας όταν αποκοιμήθηκε στον ναό του.

Η Κασσάνδρα φέρεται να «κέντρισε» το ενδιαφέρον του Απόλλωνα και ο Θεός της ελληνικής μυθολογίας, για να την αποπλανήσει, της έδωσε το χάρισμα της μαντείας, το οποίο δέχθηκε η πριγκίπισσα, αλλά αρνήθηκε το κάλεσμά του.

Ο Απόλλων εξοργίστηκε και αποφάσισε να την τιμωρήσει. Έτσι έπεισε την Κασσάνδρα να του δώσει ένα μόνο φιλί, κατά το οποίο μετέδωσε μια κατάρα στο στόμα της νεαρής γυναίκας. Αν και η Κασσάνδρα ήταν σε θέση να προβλέψει το μέλλον, κανείς δεν θα πίστευε ποτέ τις προφητείες της.

Κασσάνδρα: Οι πιο γνωστές προφητείες της

Οι περισσότερες από τις προφητείες της Κασσάνδρας αφορούσαν τον Τρωικό Πόλεμο, τον δεκεατή αγώνα μεταξύ Τροίας και της υπόλοιπης Ελλάδας που προκλήθηκε με την απαγωγή από τον Τρώα πρίγκιπα Πάρη της Σπαρτιάτισσας βασίλισσας, Ελένης.

Ο Πάρις ήταν ο μικρότερος αδελφός της Κασσάνδρας, αλλά όταν γεννήθηκε εκείνη ικέτευε τον πατέρα της να σκοτώσει το μωρό γιατί είχε ένα προαίσθημα ότι θα οδηγούσε στην καταστροφή της πόλης. Ο Πρίαμος δεν ακολούθησε τις συμβουλές της κόρης του. Αντ ‘αυτού διέταξε ο Πάρις να οδηγηθεί και να εγκαταλειφθεί στην άγρια φύση.

Η Κασσάνδρα και ο Λαοκόων προσπάθησαν με κάθε τρόπο να πείσουν τους Τρώες να μη βάλουν μέσα στην πόλη τον Δούρειο Ίππο γιατί είχε προφητεύσει την καταστροφή της πόλης. Η Κασσάνδρα τους είπε μάλιστα «καθαρά και ξάστερα» ότι το ξύλινο εκείνο άλογο ήταν γεμάτο με οπλισμένους εχθρούς, αλλά και πάλι δεν έγινε πιστευτή.

Μετά την άλωση της Τροίας, η πριγκίπισσα κατέφυγε στον ναό της Αθηνάς. Εκεί έφθασε ο Αίας ο Λοκρός με κακές διαθέσεις. Η Κασσάνδρα αγκάλιασε το άγαλμα της θεάς και ικέτευε έλεος. Ο Αίας την τράβηξε από τα μαλλιά, οπότε το άγαλμα σείσθηκε από τη βάση του.

Βιάστηκε μέσα στο ναό. Οι άλλοι Έλληνες που το είδαν αυτό αγανάκτησαν από τη φοβερή ιεροσυλία, τόσο ώστε είχαν σκοπό να λιθοβολήσουν τον Αίαντα. Τότε ο Αίας βρήκε καταφύγιο στον βωμό της ίδιας θεάς την οποία πριν από λίγο είχε προσβάλει με τη συμπεριφορά του.

Διαβάστε ακόμη: