Με ρεκόρ χαιρετίζει το σχέδιο Build Back Better του Μπάιντεν η Wall Street. Ποιος είναι όμως ο πραγματικός λόγος για τον οποίο χαίρεται η αγορά, και ποιοι είναι οι κερδισμένοι του τριμήνου; Όχι αυτοί που θα φανταζόμασταν ίσως (τεχνολογίες). Ωστόσο ο Musk πήρε το “δωράκι” του καθώς το σχέδιο Μπάιντεν ευνοεί τα αμερικανικά ηλεκτροκίνητα, κάτι που με τη σειρά του ευνοεί Tesla, άρα και Nasdaq και κάπως έτσι S&P στις 4000 μονάδες! “Συγκυριακός” (!) ο πληθωρισμός λένε οι Ευρωπαίοι…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Ούτε ραντεβού να είχαν… Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υποδέχτηκε η Wall Street το σχέδιο “Build Back Better” της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις.

Ο S&P 500 ξεπέρασε τις 4.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία, δίνοντας ένα πανηγυρικό “οκ” στο $2,25 τρις. επενδυτικό σχέδιο υποδομών, “ανοικοδόμησης” της Αμερικής που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Αμερικανικός Πρόεδρος.

Στις 4.000 μονάδες ο S&P για πρώτη φορά στην ιστορία!

Build Back Better = Tesla = Nasdaq = S&P 500 = 4000 (!)

Η πρώτη φάση του προγράμματός «Build Back Better» (Χτίζουμε Ξανά Καλύτερα) αναφέρει λεπτομερώς αυτές τις επενδύσεις που θα απλωθούν σε μια περίοδο οκτώ ετών, και θα περιλαμβάνουν έργα κυρίως στον τομέα των μεταφορών και σε υποδομές που σχετίζονται με τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Γέφυρες και δρόμοι, ταχύτερο Ίντερνετ, βελτιωμένες δημόσιες συγκοινωνίες και περαιτέρω ώθηση των ηλεκτροκίνητων στο ευρύ κοινό. Για την ακρίβεια ο Μπάιντεν σκοπεύει να γεμίσει τη χώρα με σταθμούς φόρτισης (χαρές ο Elon Musk…) Η μετοχή της Tesla έκλεισε με σημαντικά κέρδη, στον απόηχο της ανακοίνωσης.

Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς τη συσχέτιση εδώ… Το αναπτυξιακό σχέδιο ευνοεί τα μέγιστα την αμερικανική αγορά ηλεκτροκίνητων, ήτοι την Tesla. Η Tesla αποτελεί το “καμάρι” του Nasdaq που στην ουσία ανεβοκατεβάζει τον S&P 500 πλέον, αφού οι τεχνολογίες είναι η βαριά βιομηχανία των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Η Tesla είναι το βαρίδι της Wall Street, και οι 4.000 μονάδες λοιπόν δεν συμπέφτουν τυχαία με το σχέδιο Build Back Better.

Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει να δοθούν 620 δισ. δολάρια στις μεταφορές, επιτρέποντας τον εκσυγχρονισμό τουλάχιστον 32.000 χλμ δρόμων και αυτοκινητοδρόμων κατά μήκος των ΗΠΑ. Ο «Sleepy Joe» (ο Κοιμισμένος Τζο) όπως συνήθιζε να τον αποκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ, φιλοδοξεί να καταστήσει τον φάκελο αυτόν έναν από τα ορόσημα της θητείας του.

Πως αντιδρούν οι αγορές στο σχέδιο Μπάιντεν

Ενέργειες και βιομηχανικά λυικά οι κερδισμένοι του τριμήνου

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,52% στις 33.153 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +1,18% ξεπερνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία του το όριο των 4.000 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 4.019,9 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +1,76% στις 13.480 μονάδες

Οι δείκτες έκλεισαν με ισχυρά κέρδη το α’ τρίμηνο του 2021, με τον βιομηχανικό Dow να κερδίζει +7,8%, τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται +5,8%, και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει συνολικά κέρδη +2,8%. Ο δείκτης Russell 2000 των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άλμα άνω του +12%. Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις χθεσινές ανακοινώσεις Biden για ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε έργα υποδομών που θα ξεπερνά τα 2 τρισ. δολ.

Πως αντιδρούν οι αγορές στο σχέδιο Μπάιντεν

Ο πραγματικός λόγος που χαίρεται η Wall Street

Υπεραποδίδουν οι μετοχές που συνδέονται με έργα υποδομών καθώς και οι εταιρίες φόρτισης ηλεκτροκίνητων. Σε υψηλό 14μηνου έχει εκτοξευθεί στο μεταξύ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, ενώ ενέργεια, τράπεζες και βιομηχανικά υλικά είναι οι κερδισμένοι του τριμήνου, με τελευταίες τις τεχνολογίες, έτσι για αλλαγή…

Στην πραγματικότητα πάντως, δεν είναι το σχέδιο αυτό καθ’ αυτό που αρέσει στη Wall Street. Άλλωστε σε μια άλλη εποχή (λογικής και όχι παραλογισμού που ζούμε), η αγορά θα είχε πέσει τώρα, εφόσον θα είχε «πουλήσει στα νέα» που θα χε προεξοφλήσει καιρό τώρα, ελλείψει νέων θετικών καταλυτών. Στην ουσία αυτό που κινεί την αγορά υψηλότερα, είναι η επίσημη πλέον επιβεβαίωση πως «θα συνεχίσουμε να τυπώνουμε εις το διηνεκές», επομένως συνεχίστε να ποντάρετε».

Ποιος θα πληρώσει τη νύφη

Το νέο δημοσιονομικό πακέτο θα καλυφθεί από νέα φορολογικά έσοδα, τα οποία θα περιλαμβάνουν την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 28% από 21%. Η νέα πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έγκριση του γιγαντιαίου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης 1,9 τρισ. δολ. για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.

Η τεράστια δημοσιονομική ώθηση από τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν αναζωπυρώσει το τελευταίο διάστημα τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο μεγάλης ανόδου του πληθωρισμού, κάτι που θα μπορούσε να υποχρεώσει την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) να εγκαταλείψει νωρίτερα από το αναμενόμενο την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής της πολιτικής. Οι ανησυχίες αυτές οδήγησαν πρόσφατα σε υψηλό άνω των 14 μηνών την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, η οποία σήμερα κινείται κοντά στο 1,72%. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η πληθωρισμός είναι στη φαντασία μας…

Πως αντιδρούν οι αγορές στο σχέδιο Μπάιντεν

Η εικόνα σε Ευρώπη-Ασία

Επιστροφή στα κέρδη για τις ασιατικές αγορές, με όχημα τα ανέλπιστα ισχυρά οικονομικά στοιχεία σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα και το σχέδιο Μπάιντεν.

Στην Ιαπωνία το βιομηχανικό κλίμα βελτιώθηκε, με τον δείκτη Tankan να επιστρέφει σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2019. Στη Νότια Κορέα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν στο 16,6% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, έναντι 9,5% τον Φεβρουάριο. Στην Κίνα, ο δείκτης PMI της Caixin/Markit υποχώρησε τον Μάρτιο στις 50,6 μονάδες, έναντι των 50,9 τον Φεβρουάριο.

Συγκυριακός (!) ο πληθωρισμός λένε οι Ευρωπαίοι

Ήπια άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα εντυπωσιακά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία του κλάδου της μεταποίησης στην Ευρώπη. Σε παροδικούς παράγοντες αποδίδει την άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, ο οποίος ταυτόχρονα επισημαίνει ότι στο μέτρο που οι υποκείμενες τάσεις (σ.σ. για την άνοδο των τιμών) παραμένουν αδύναμες η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει την ισχυρή στήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σταθερά εντός του 2021 και είναι πιθανό να υπερβεί τον στόχο της ΕΚΤ για χαμηλότερο ύψος αλλά κοντά στο 2% στους επόμενους μήνες, κυρίως εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους, μίας αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης, μιας πιθανής ανόδου στην κατανάλωση των νοικοκυριών, αλλά και τεχνικούς παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία.

Τυχαία λοιπόν συμπέφτει η διαφαινόμενη έκρηξη πληθωρισμού με το ανεξέλεγκτο τύπωμα της Fed και ΕΚΤ και το δήθεν έκτακτο QE (ουδέν μονιμότερον του προσωρινού). Τυχαία μας λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες… Δεν τρώμε όλοι κουτόχορτο, απαντάμε εμείς.

Συνεχίζοντας, για τους κινδύνους στην οικονομία της ευρωζώνης λόγω της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό προειδοποίησε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος της ΕΚΤ, Jens Weidmann. Όπως δήλωσε, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνης βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς οι κυβερνήσεις καθυστερούν το άνοιγμα των οικονομιών λόγω της ραγδαίας διασποράς του κορωνοϊού. Ο Weidmann προειδοποίησε ότι οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για το ΑΕΠ του 2021, οι οποίες αναθεωρήθηκαν στις 11 Μαρτίου, ίσως να μην υλοποιηθούν εάν παραταθούν οι περιορισμοί για την καταπολέμηση της πανδημίας. «Εξαιτίας της ισχυρής αύξησης στον αριθμό των κρουσμάτων, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τη χαλάρωση των προστατευτικών μέτρων από ό,τι αναμενόταν τον Μάρτιο» ανέφερε ο ίδιος.

Ταμπλό

Στο ταμπλό, οι ευρωπαϊκές εταιρίες μικροκυκλωμάτων, όπως η ASML, η ASMI , η Infineon Technologies και η BE Semiconductor, κατέγραψαν άνοδο μεταξύ 1,8% και 4,4% αφού η αμερικανική εταιρία μικροκυκλωμάτων Micron Technology εξέδωσε θετικές προβλέψεις για τα έσοδά της. Οι μετοχές γαλλικών εταιριών λιανικής πώλησης και ταξιδίων δέχθηκαν πιέσεις μετά το νεότερο lockdown. Η μετοχή του ομίλου ξενοδοχείων Accor σημείωσε οριακή άνοδο 0,3% ενώ των εταιριών κέτερινγκ Sodexo και Elior υποχώρησαν σχεδόν κατά 2%.

Στις 4.000 μονάδες ο S&P για πρώτη φορά στην ιστορία!

Στις 4.000 μονάδες ο S&P για πρώτη φορά στην ιστορία!

ΜΑΚΡΟ

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό η μεταποίηση τον Μάρτιο 2021 – Ο PMI στις 62,5 μονάδες

Σε ιστορικό υψηλό ενισχύθηκε στη μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit. Η μεταποίηση αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 24 χρόνια. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών PMI της IHS Markit ενισχύθηκε στις 62,5 μονάδες από 57,9 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο η ισχυρή επέκταση συνοδεύτηκε από σημαντικές καθυστερήσεις. Οι αναλυτές ανέμεναν ελαφρώς μικρότερη αύξηση του δείκτη στις 62,4 μονάδες. Η ενίσχυση του δείκτη πάνω από το όριο των 50 μονάδων καταδεικνύει ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερα συρρίκνωση.

ΗΠΑ: Στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία του ο μεταποιητικός δείκτης PMI

Η δραστηριότητα του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου εκτινάχθηκε τον Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτη PMI να σκαρφαλώνει στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της έρευνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 59,1 μονάδες τον Μάρτιο από 58,6 μονάδες το Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η IHS Markit. Αυτή είναι η δεύτερη υψηλότερη μέτρηση από την έναρξη καταγραφής στοιχείων τον Μάιο του 2007. Ο Μάρτιος είδε τις μεταποιητικές επιχειρήσεις να αγωνίζονται να καλύψουν το άλμα στις νέες παραγγελίες, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Στις 4.000 μονάδες ο S&P για πρώτη φορά στην ιστορία!

ΗΠΑ: Νέα άνοδος στις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας – Έφτασαν τις 719.000 – Αυξήθηκαν κατά 61.000 σε μια εβδομάδα

Νέα άνοδος σημειώθηκε στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας από τους Αμερικανούς, καθώς 719.000 πολίτες αιτήθηκαν νέες παροχές για την εβδομάδα που έληξε στις 27 Μαρτίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων πάντως έκαναν λόγο για 675.000. Την ίδια ώρα, συνολικά 18.2 εκατ. επωφελούνται στις ΗΠΑ από κάποια μορφής παροχή/ επίδομα που σχετίζεται με την πανδημία.

Στις 4.000 μονάδες ο S&P για πρώτη φορά στην ιστορία!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα  και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.