Άλλο ένα σημαντικό βήμα αναμένεται να επιτευχθεί άμεσα για το έργο της ανάπλασης της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με δικαιούχους φορείς υλοποίησης την Περιφέρεια Αττικής και το ΤΑΙΠΕΔ και είναι προϋπολογισμού περίπου 25 εκατ. Ευρώ.

Το βήμα αυτό επιτυγχάνεται με την υποβολή του σχετικού τεχνικού δελτίου το οποίο θα υπογράφεται από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο ΤΑΙΠΕΔ Π. Σταμπουλίδη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος μιας συνολικής δράσης προϋπολογισμού περίπου 475 εκ. € η οποία αναμένεται να αλλάξει μορφή στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Αφορά την αναδιαμόρφωση του παραλιακού μετώπου σε μήκος άνω των 10 χιλιομέτρων από την Καλλιθέα έως και τη Βουλιαγμένη και περιλαμβάνει δημιουργία ποδηλατοδρόμων, ενοποιήσεις χώρων, πεζοδρόμους και άλλες εγκαταστάσεις.

Ενιαίος ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος

Ήδη η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής ενέκρινε τη σύναψη της σχετικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και τους όρους της. Αντικείμενο του επιλέξιμου έργου είναι η ενοποίηση της ακτογραμμής από τον Δήμο Καλλιθέας έως το Δημαρχείο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Καλύπτει έξι Δήμους (Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης). Πρόκειται να δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκτυο με ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο. Υπολογίζεται ότι το έργο θα καλύψει περί τα 13,5 χιλιόμετρα.

Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε σχετικά:

«Πρόκειται για μια εμβληματική και στρατηγική παρέμβαση η οποία με την συμβολή και των στελεχών της Περιφέρειας Αττικής θα συμβάλει στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου και της Αττικής μας στο σύνολό της. Το παραλιακό μέτωπο είναι ανάγκη να αποκτήσει ενιαίο «πρόσωπο» με αναπτυξιακό πρόσημο. Στόχος του έργου είναι να αναβαθμιστεί ένα από τα πιο σημαντικά και δημοφιλή κομμάτια του δημόσιου χώρου της Αττικής μας, και να αποδοθεί σε όλους τους πολίτες, πεζούς, ποδηλάτες, επισκέπτες και τουρίστες. Η παρέμβαση θα  ελτιώσει με ουσιαστικό τρόπο την εικόνα αλλά και την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και θα συμβάλει στην αναπτυξιακή προοπτική του Λεκανοπεδίου».

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 24.713.200 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας). Δικαιούχος του έργου είναι η Περιφέρεια Αττικής. και σύμφωνα με το σχεδιασμό η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.