Με τους πλειστηριασμούς να είναι από τα θέματα της σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα φέρει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τις βελτιώσεις στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό.

Οι αλλαγές που θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες έχουν ένα και μοναδικό στόχο, να διευρύνουν τη βάση των οφειλετών που θα μπορούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα του μηχανισμού και να σώσουν το σπίτι τους.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι οι εκλογές είναι κοντά, η κυβέρνηση θέλει να ελαχιστοποιήσει το ενδεχόμενο ότι ευάλωτο νοικοκυριό θα βρεθεί ανέστιο λόγω πλειστηριασμού. Και έχει στόχο να ενταχθούν το επόμενο διάστημα στο Εξωδικαστικό περισσότεροι από 20.000 οφειλέτες.

Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης σηκώνουν το θέμα πλειστηριασμοί προτάσσοντας την προστασία των ευάλωτων.

Και μπορεί να μην βγουν στο σφυρί 700 χιλιάδες ακίνητα, ωστόσο οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί στην πλατφόρμα e auction είναι 172 χιλιάδες.

Την ίδια ώρα οι servicers προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τον τρόπο που χειρίζονται και διαχειρίζονται τα χαρτοφυλάκια των «κόκκινων» δανείων, υπογραμμίζοντας πως έχουν ρυθμίσει δάνεια ύψους 27 δις ευρώ.

Υπενθυμίζουν ότι προχωρούν σε «κούρεμα» οφειλής ανάλογα με την πραγματική ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη και την αξία των περιουσιακών του στοιχείων. Για παράδειγμα στα στεγαστικά δάνεια, οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν σε πολλές περιπτώσεις άφεση χρέους που κυμαίνεται μεταξύ 35% – 40%, στα καταναλωτικά 50% – 65%, στα δάνεια μικρών επιχειρήσεων 55% και στα μεγάλα εταιρικά δάνεια (Wholesale) περίπου 40%.

Που σημαίνει ότι ο «φουκαράας» με στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ μπορεί να μην πάρει «κούρεμα» ή να πάρει χαμηλότερο ποσοστό άφεσης χρέους σε σχέση με τον επιχειρηματία που έχει μεγάλο δάνειο….

Και φυσικά αναφέρουν πως οι πλειστηριασμοί αποτελούν πάντα το έσχατο μέσο σε μια διαδικασία είσπραξης, διότι είναι μια διαδικασία κοστοβόρα και χρονοβόρα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αλλαγές στη λειτουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού αφορούν μεταξύ των άλλων στα εξής:

– Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μια και μοναδική οφειλή

– Να εξαιρούνται από τη ρύθμιση του εξωδικαστικού τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά (συνήθως ρυθμισμένα στεγαστικά)

– Θα είναι πλέον υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο για τις τράπεζες και τους servicers, όσο και για τους οφειλέτες και θα πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα.

Διαβάστε περισσότερα