Κρίσιμες αλλαγές για να …ανεβάσει στροφές ο Εξωδικαστικός μηχανισμός, καταργείται το «όλα ή τίποτα», μένουν εκτός ρυθμισμένα δάνεια, ενώ θα μπορεί και μία μόνο οφειλή να ρυθμιστεί μέσω της πλατφόρμας.

Το υπουργείο Οικονομικών, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τράπεζες και servicers έχουν συνεργαστεί σε μία σειρά θεμάτων με έναν και μοναδικό στόχο, να διευρυνθεί η βάση των δανειοληπτών που θα μπορούν να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι θα μπορούν να εντάσσονται στον Εξωδικαστικό και οι δανειολήπτες με μία και μοναδική οφειλή, ενώ μπορούν να μένουν εκτός μηχανισμού ρυθμισμένες οφειλές που εξυπηρετούνται. Καταργείται δηλαδή η «αρχή» που ίσχυε μέχρι τώρα του όλα ή τίποτα

Οι αλλαγές αφορούν στα εξής:

– Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μια και μοναδική οφειλή

– Θα μπορούν να εξαιρούνται από τη ρύθμιση του εξωδικαστικού τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά (συνήθως ρυθμισμένα στεγαστικά)

-Μειώνεται στο 3% από το 5% σήμερα το επιτόκιο για οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, δήμους κ.λπ.

– Θα είναι πλέον υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο για τις τράπεζες και τους servicers, όσο και για τους οφειλέτες και θα πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα.

Υπενθυμίζεται ότι για τα χρέη προς το δημόσιο η ρύθμιση προβλέπει έως 240 δόσεις και για τις οφειλές προς τράπεζες και servicers έως και 420 δόσεις. Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού μπορούν να ρυθμιστούν οφειλές άνω των 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικώνων στον Εξωδικαστικό μηχανισμό έχουν ενταχθεί 3.320 οφειλέτες και ρύθμισαν οφειλές ύψους 1,08 δις ευρώ, ενώ στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο οι ρυθμισμένες οφειλές να διαμορφωθούν στο 1,8δις ευρώ.

Στις ρυθμίσεις που έχουν υλοποιήσει αναφέρονται και οι servicers υπογραμμίζοντας πως έχουν ρυθμίσεις δάνεια ύψους 27 δις ευρώ 700 χιλιάδων δανειοληπτών και έχουν στόχο να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις για οφειλές 3,2δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο φέτος.

Διαβάστε ακόμη: