Ο George Karlaftis είναι ο δεύτερος Έλληνας που καταφέρνει να βρεθεί στην κορυφή του NFL και η ομάδα του να κατακτήσει Super Bowl.
Στην πρώτη του χρονιά στο NFL, το πρωτάθλημα του αμερικανικού ποδοσφαίρου, ο George Karlaftis έγραψε ιστορία για τον ίδιο και την Ελλάδα. Ο αθλητής, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, κατάφερε να κατακτήσει το Vince Lombardi Trophy, με τους Kansas City Chiefs στο Super Bowl 2023.

Ο, θα μπορούσαμε να πούμε, «Greek Freak» του NFL δεν έβαλε απλά το όνομα του στη λίστα με τους Έλληνες που έχουν παίξει στο Super Bowl, αλλά έφθασε μέχρι και το μεγάλο έπαθλο. Ο Karlaftis έφτασε ως το φινάλε του δρόμου με τους Kansas City Chiefs, έχοντας ενεργό ρόλο στην άμυνα της ομάδας.

Το Νο30 του Draft το 2022 διαδέχθηκε τον Κρις Μαραγκό, ο οποίος κατέκτησε το τρόπαιο το 2014 και το 2018 με τους Philadelphia Eagles. Η ομάδα του George Karlaftis κέρδισε (38-35) στο συγκλονιστικό Super Bowl 2023 τους Philadelphia Eagles. Ο αγώνας κρίθηκε με ένα field goal, 11 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Η διαφορά, ωστόσο, με τον Κρις Μαραγκό είναι πως ο Karlaftis είναι ο πρώτος Έλληνας που στέφθηκε πρωταθλητής στο NFL και έχει γεννηθεί στη χώρα μας. Παράλληλα, η διάκριση αυτή ήρθε στην πρώτη του χρονιά στο NFL και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι «ακατέργαστο διαμάντι» και έχει το μέλλον μπροστά του, για να σημειώσει μια σπουδαία καριέρα.

Ποιος είναι ο George Karlaftis

Ο George Karlaftis (ή στα ελληνικά Γιώργος Καρλαύτης) είναι 21 ετών και γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 2001. Ο αθλητής του NFL μεγάλωσε στην Ελλάδα μέχρι τα 13 του. Ο πατέρας του ήταν Έλληνας και η μητέρα του Αμερικάνα. Ο ίδιος προέρχεται από οικογένεια αθλητών, αφού ο Μαθιός Καρλαύτης ήταν ακοντιστής της ομάδας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι ενώ ο αδερφός του έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής του τζούντο στην ηλικία των 11 ετών. Πριν την ενασχόλησή του με το αμερικάνικο ποδόσφαιρο, ο George Karlaftis έπαιξε στην εθνική Ελλάδος πόλο νέων.

Η οικογένειά του μετακόμισε στις ΗΠΑ όταν ήταν 13 ετών. Η μητέρα του Amy πήρε την οικογένεια και πήγαν να μείνουν εκεί, μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2014. Οι γονείς του γνωρίστηκαν όταν ο Μαθιός σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Περντιού, παντρεύτηκαν και έμειναν στην Αθήνα.

Στο Πανεπιστήμιο του Περντιού σπούδασε και ο Γιώργος. Ο νεαρός αθλητής συμμετείχε και στην κολεγιακή ομάδα του Αμερικανικού Ποδοσφαίρου. Πριν το Super Bowl 2023, μιλώντας στη βρετανική Mirror είχε δηλώσει:

«Μετακομίσαμε από την Ελλάδα όταν ήμουν 13 ετών, αφού πέθανε ο πατέρας μου.

Μετακομίσαμε για να είμαστε πιο κοντά στην οικογένεια της μαμάς μου και στο σύστημα υποστήριξης που υπάρχει εδώ. Πιθανότατα ήταν κάτι που επρόκειτο να συμβεί σε κάθε περίπτωση γιατί υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες εδώ. Η ζωή είναι λίγο πιο εύκολη στην Ιντιάνα παρά σε μια μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα.

Το Αμερικανικό Ποδόσφαιρο ξεκίνησε για μένα όταν μετακομίσαμε στις ΗΠΑ. Δεν ήθελα να παίξω στην αρχή. Ήμουν λίγο διστακτικός γιατί συνέβησαν πολλά πράγματα, αλλά είχα προπονητές και συμπαίκτες που κάπως με έπεισαν να το κάνω περισσότερο για να κοινωνικοποιηθώ. Άρχισα να πιστεύω ότι ήμουν μεγαλύτερος, πιο δυνατός και πιο γρήγορος από αυτά τα παιδιά και σκέφτηκα ότι δεν θα μπορούσα να είμαι κακός σε αυτό το παιχνίδι. Απλώς συνέχισα να βελτιώνομαι από εκεί και έπειτα»

Η πορεία του George Karlaftis μέχρι στιγμής στο NFL έχει δείξει πως η απόφασή του ήταν σωστή!

Ήδη, στην πρώτη του χρονιά, μετράει 33 tackles, 6 sacks και 7 pass deflections. Δηλαδή, 33 φορές έχει σταματήσει επιτυχημένα την επίθεση της αντίπαλης ομάδας, 6 φορές έχει ρίξει τον αντίπαλο quarterback πριν καν ξεκινήσει την επίθεση και 7 φορές έχει επέμβει και «χαλάσει» την επίθεση των αντιπάλων.

Διαβάστε ακόμη: