Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα είναι «οτιδήποτε άλλο εκτός από ένας έντιμος μεσολαβητής» στις προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία και «πολύ ξεκάθαρα» έχει πάρει το μέρος της Ρωσίας.

«Η Κίνα παρείχε στη Ρωσία «διπλωματική υποστήριξη, πολιτική υποστήριξη, οικονομική υποστήριξη, ρητορική υποστήριξη», τόνισε ο Πράις σε συνέντευξη Τύπου.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη της Γέλεν στο Κίεβο

Η Αμερικανίδα Υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, πραγματοποίησε σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, για να επιβεβαιώσει εκ νέου την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Η κυρία Γέλεν θα προωθήσει την αμερικανική οικονομική βοήθεια που ενισχύει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας. Η υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους λίγες μέρες μετά την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, επαναδιατυπώνοντας τις διαβεβαιώσεις της Ουάσινγκτον που έδωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πριν από μια εβδομάδα από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Η Τζάνετ Γέλεν, περιβαλλόμενη από σάκους άμμου στο γραφείο του υπουργικού συμβουλίου και απευθυνόμενη στον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ, τόνισε ότι «η Αμερική θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί».

Ο Σμίχαλ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι οι δυο τους συζήτησαν περαιτέρω κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Ρωσία με στόχο την αποδυνάμωση της οικονομίας και του στρατού της και «την κατάσχεση ρωσικών παγωμένων περιουσιακών στοιχείων και αυτά να διατεθούν για την ανάκαμψη της Ουκρανίας».

ΗΠΑ: Σημαντικά τα νομικά εμπόδια για την πλήρη κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Όμως, η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε σε δημοσιογράφους ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά νομικά εμπόδια για την πλήρη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχουν παγώσει λόγω κυρώσεων.

Ακόμη, η Γέλεν ανακοίνωσε τη μεταφορά της πρώτης δόσης 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την τελευταία δόση, ύψους 9,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οικονομικής και δημοσιονομικής βοήθειας από την Ουάσινγκτον.

Σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ζελένσκι αργά το απόγευμα, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η Γέλεν τον επαίνεσε «για την ηγεσία και την αποφασιστικότητά του απέναντι στον παράνομο και απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας».

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι η υπουργός χαιρέτισε τις ενέργειες του Ζελένσκι για την ενίσχυση της διακυβέρνησης και την αντιμετώπιση της διαφθοράς – ενέργειες που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ δαπανάται με υπευθυνότητα.

Διαβάστε περισσότερα