Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τον ερχόμενο Ιούνιο μεταστεγάζεται για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και θα λειτουργήσει σε δύο ανεξάρτητα κτίρια της Αθήνας, με υψηλότατα μισθώματα και υπέρογκες δαπάνες μεταστέγασης, που θα ξεπεράσουν το κόστος των επισκευών που θα γίνουν στο Αρσάκειο Μέγαρο, ιδιοκτησίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Η μεταστέγαση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να γίνουν επισκευές στο Αρσάκειο, το οποίο έχει μισθώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για να στεγαστεί το ΣτΕ. Την ίδια στιγμή, λόγω της μεταστέγασης και του αναγκαίου χρόνου προσωρινής παύσης λειτουργίας του, το ήδη βεβαρυμένο κλίμα των μεγάλων καθυστερήσεων και οίκοθεν αναβολών θα επιφέρει αυξημένα προβλήματα στη λειτουργία του ΣτΕ και τον χρόνο έκδοσης των αποφάσεων.

Και όλα αυτά τη στιγμή που, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι εκκρεμείς υποθέσεις στο ΣτΕ ανέρχονται τουλάχιστον σε 12.000 και μετά επιμονής ζητάει τη μεταφορά ύλης στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ανέθεσε στην Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία εξειδικεύεται στην αξιολόγηση δικαστικών συστημάτων, την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τις καθυστερήσεις και αναβολές στο ΣτΕ.

Το ΣτΕ ι μεταστεγάζεται και πάλι προσωρινά για τουλάχιστον τέσσερα έτη, κατά ένα μέρος του στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου και κατά άλλο στην οδό Ιπποκράτους.

Το κτίριο στη γωνία των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου (παλιά στεγαζόταν η Εμπορική Τράπεζα και σήμερα η Alpha Bank), απέναντι από το παλιό Χρηματιστήριο, θα νοικιαστεί με μηναίο μίσθωμα 200.000 ευρώ. Δηλαδή το ετήσιο μίσθωμα θα ανέλθει σε 2,4 εκατ. ευρώ και για μία τουλάχιστον τετραετία -στην καλύτερη περίπτωση- που θα απαιτηθεί για τις επισκευές του Αρσακείου το συνολικό μίσθωμα θα ανέλθει σε 9,6 εκατ. ευρώ.

Στο ποσό αυτό των μισθωμάτων πρέπει να προστεθούν οι δαπάνες προς ιδιωτική εταιρεία για τη μεταστέγαση των γραφείων, ερμαρίων, υπολογιστών κ.λπ., από την Πανεπιστημίου στη Σοφοκλέους και το αντίστροφο, αφού ολοκληρωθούν τα έργα. Ακόμη, στο κτίριο της Σοφοκλέους θα απαιτηθούν πρόσθετες δαπάνες διαμόρφωσης του εσωτερικού χώρου (αίθουσες συνεδριάσεων, διασκέψεων, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, διαχωριστικά χώρου κ.ο.κ.).

Ενα δεύτερο τμήμα του ΣτΕ για πέντε χρόνια θα λειτουργήσει στον 1ο όροφο του κτιρίου που βρίσκεται επί της Ιπποκράτους, μέσα στη στοά που έχει έξοδο στην Πανεπιστημίου. Παλιότερα στο κτίριο αυτό στεγαζόταν το υπουργείο Γεωργίας και έως πρόσφατα το κατάστημα «Hondos Center».

Στο κτίριο της Ιπποκράτους θα στεγαστούν οι περίπου 70 επίκουροι δικαστές, οι οποίοι για πρώτη φορά θα συνδράμουν στο έργο των συμβούλων Επικρατείας.

Η έκταση του ορόφου αυτού είναι 650 τ.μ. και το μηνιαίο μίσθωμα είναι 10.000 ευρώ, δηλαδή ετησίως 120.000 ευρώ και στην πενταετία 600.000 ευρώ. Συνολικά και για τα δύο αυτά κτίρια τα μισθώματα θα ανέλθουν στο ποσό των 10,2 εκατ. ευρώ, πλέον των άλλων αναγκαίων δαπανών.

Εκτός από τη δαπάνη των ενοικίων για το κτίριο της Ιπποκράτους θα απαιτηθούν κονδύλια για αγορά γραφείων, υπολογιστών κ.ά. για τους 70 επίκουρους δικαστές.

Με άλλα λόγια, οι δαπάνες για τα ενοίκια, τη μεταστέγαση κ.λπ. θα ξεπεράσουν το ύψος των επισκευαστικών έργων (13,2 εκατ. ευρώ).

Διαβάστε ακόμη: