Τις προηγούμενες ημέρες, η Federal ανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024 που θα φτάσουν τις 75 μ.β.

Η ΕΚΤ όμως προαναγγέλλει μόνο μία μείωση κατά 25 μ.β. επιφυλασσόμενη για τη συνέχεια.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας δεν μετέβαλε τα παρεμβατικά της επιτόκια, όπως και εκείνη της Νορβηγίας, ενώ η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα τα μείωσε κατά 25 μ.β. στο 1,5% διαφοροποιούμενη από τις υπόλοιπες.

Στην Ιαπωνία, η BoJ διαμόρφωσε τα παρεμβατικά της επιτόκια στο 0,1% βάζοντας τέλος στην περίοδο 17 ετών αρνητικών επιτοκίων.

Τέλος, στην Τουρκία με τον πληθωρισμό επισήμως στο 67% ουδείς εξεπλάγη από τη διαμόρφωση των επιτοκίων ακόμη ψηλότερα, στο 50%.

Το παραπάνω σκηνικό και ιδιαίτερα η ρητορική του Τζέρομ Πάουελ στις ΗΠΑ προκάλεσε ευφορία στις διεθνείς αγορές, και ιδιαίτερα στη Wall Street και στην Ευρώπη, αλλά και σκεπτικισμό καθώς είναι φανερή η αδυναμία των Κεντρικών Τραπεζών να εκτιμήσουν τα επερχόμενα στην παγκόσμια οικονομία εν μέσω ενός σκηνικού χαμηλής ορατότητας και υψηλών αβεβαιοτήτων.

Με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα να προσθέτει ένα ακόμη «μαύρο κύκνο» στο ήδη βεβαρημένο σκηνικό εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των εχθροπραξιών στη Μ. Ανατολή.

Σαν αποτέλεσμα, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο καθώς οι συνθήκες μεταφοράς του παραμένουν δύσκολες λόγω της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα με τη ζήτηση να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Την ίδια ώρα, αρκετές αναπτυσσόμενες οικονομίες, από κοινού με την Κίνα, αυξάνουν τις αγορές χρυσού εκτιμώντας ότι στην παρούσα φάση αποτελεί το κατάλληλο μέσο αποθήκευσης πλούτου και για άλλους πρόσφορο επενδυτικό καταφύγιο με την τιμή να εκτιμάται ότι εντός του 1ου εξαμήνου θα φτάσει τα $2.300 ανά ουγγιά.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, κινείται μάλλον νωχελικά από την Παρασκευή με τις συναλλαγές να υποχωρούν, χάνοντας την ευκαιρία να καταγράψει νέο υψηλό έτους λίγο πριν το κλείσιμο του 1ου τριμήνου, καθώς οι συνεδριάσεις είναι μάλλον διεκπεραιωτικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, η δημοσιοποίηση των θετικών επιδόσεων συνεχίζεται (E-Net, Austrian Card, Μοτοδυναμική) πιστοποιώντας τις ευοίωνες προοπτικές και πολλών εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ το management της Σαράντης έδωσε αισιόδοξο guidance για τις προοπτικές της επόμενης 5ετίας και η ΕΥΔΑΠ επιβεβαίωσε τα του επενδυτικού της σχεδιασμού που περιλαμβάνουν και την Ψυττάλεια.

Παράλληλα, καταγράφεται συνωστισμός επενδυτικών οίκων για να αναφερθούν στις αναβαθμίσεις των τιμών στόχων των μετοχών των συστημικών τραπεζών (Optima Bank, Deutsche Bank, Euroxx και BoFA) με το περιθώριο ανόδου να φτάνει ακόμη και το 39% !

Ωστόσο, ο πήχης των προσδοκιών για νέα ανοδική κίνηση του Γ.Δ. μετατίθεται πιθανότατα για τον Απρίλιο, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διακοπές των διαχειριστών λόγω των ημερών του Καθολικού Πάσχα, καθώς οι ξένοι επενδυτές επηρεάζουν καθοριστικά το Χ.Α. λαμβάνοντας υπόψη ότι διενεργούν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών.

Εκτός απροόπτου, αφού ένα mini window dressing δεν μπορεί να αποκλειστεί στο τέλος του 3μηνου για τον επιλεκτικό καλλωπισμό των αποτιμήσεων.

Διαβάστε ακόμη: