Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο έβδομο podcast της ΝΔ, απαντά στον Νίκο Παπουτσή, αναπληρωτή γενικό διευθυντή ΝΔ, για τα μέτρα στήριξης της Οικονομίας, τη διαφορά φόρων και φορολογικών εσόδων, καθώς και για την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου σχετικά με τους πλειστηριασμούς και τα «κόκκινα» δάνεια. «Το είπατε. Το κάνατε;», αυτή είναι η ερώτηση στην οποία απαντούν οι συμμετέχοντες στον κύκλο συνεντεύξεων της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρει: «Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, είμαστε στις τρεις πρώτες χώρες σε βοήθεια το 2022. Η καινούργια κριτική που ασκείται, είναι ότι τα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά, δηλαδή ήταν για τους λίγους. Και αναρωτιέμαι, αν ήταν για τους λίγους, γιατί η Οικονομία ανέκαμψε τόσο ισχυρά και φαίνεται ότι θα έχει ανάπτυξη 5,5% το 2022;
Αν δεν ήταν αποτελεσματικά, γιατί η ενέργεια μειώθηκε κατά 5,5 με 6 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία; Αν δεν ήταν αποτελεσματικά, γιατί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, ακόμα και το πραγματικό, εξαιρώντας τον πληθωρισμό, στηρίχθηκε; ‘Αρα τα μέτρα ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά, ήταν στοχευμένα, κυρίως για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, τα οποία έχουν την πιο μεγάλη ανάγκη στήριξης».
Αναφορικά με τη μείωση των φόρων που δεσμεύτηκε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία και την αύξηση των φορολογικών εσόδων, ο Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνει: «σε ό,τι αφορά τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών «το είπαμε, το κάναμε». Η φορολόγηση όλων των επιχειρήσεων, από το 29% μειώθηκε στο 22%. Η προκαταβολή φόρου από το 100% μειώθηκε στο 80% και για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%. Καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, αρχικά στον ιδιωτικό τομέα και πλέον μόνιμα για όλη την κοινωνία, και για τους δημοσίους υπαλλήλους και για τους συνταξιούχους. Και μειώθηκαν μόνιμα ασφαλιστικές εισφορές».
Απαντώντας στο ερώτημα του τι αλλάζει η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει: «Ό,τι ίσχυε από το 2015 και μετά, θα εξακολουθεί να ισχύει. Τότε ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ η δυνατότητα των διαχειριστών των δανείων, των servicers, των funds, των «κορακίων» όπως λένε κάποιοι, να κάνουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Αυτό γίνεται από το 2015 και μετά. Και μάλιστα οι πλειστηριασμοί γίνονται και με ηλεκτρονικό τρόπο από το 2017 και μετά. Από τις αρχές του 2019, πάλι επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει και προστασία της πρώτης κατοικίας. Γι’ αυτό και έγιναν χιλιάδες πλειστηριασμοί επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα αν ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι αυτοί «δεν είναι και πολλοί», οι 25.000 όπως λέει, που τελικά ήταν και περισσότεροι».
- Οι προνομιακές σχέσεις των μεγαλοξενοδόχων με το Σύστημα
- Έτοιμα τα 10 νέα μονοθέσια της Formula 1
- Η κόρη του Μάλκολμ Χ ζητά από το FBI 100 εκατ. δολάρια
- Ιρίνα Σάικ: Ολόγυμνη, μόνο με ψηλοτάκουνα