Μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ώστε να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Οι αλλαγές που έρχονται για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό έχουν στόχο να διευκολύνουν τους «κόκκινους» δανειολήπτες να ρυθμίσουν με αποτελεσματικό τρόπο τις οφειλές τους και να διασώσουν την περιουσία τους, ενώ ανοίγει το δρόμο να δραστηριοποιηθούν και εταιρείες πιστώσεων, προκειμένου να χρηματοδοτούν τους «αποκλεισμένους» από τον τραπεζικό δανεισμό.

Βελτιώσεις όμως προβλέπονται στο νόμο και για τη ρύθμιση χρεών εταιρειών που έχουν βάλει λουκέτο.

Με διάταξη θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τις οφειλές τους τα συνυπεύθυνα πρόσωπα σε εταιρείες που έχουν κλείσει. Δηλαδή για εκείνες τις εταιρείες που δεν υφίστανται πλέον, και που έχουν κινηθεί διαδικασίες κατασχέσεων έναντι των εταίρων, θα τους δοθεί η ευκαιρία να ρυθμίσουν αυτά τα χρέη μέσω του εξωδικαστικού. Αυτό δεν συνέβαινε μέχρι τώρα, επειδή οι οφειλές δεν βεβαιώνονται στο δικό τους ΑΦΜ, αλλά στο ΑΦΜ της εταιρείας..

Σημαντικές είναι οι τροποποιήσεις στο νόμο που αφορούν τους servicers.

Και μάλιστα θα υπάρχει «ποινολόγιο» σε ότι αφορά τη μη έγκαιρη ενημέρωση – περαίωση της οφειλής από τον servicer στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού εντός 60 ημερών ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ρύθμισης της οφειλής.

Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2023 είχαν πραγματοποιηθεί 7.948 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 3 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Σε ότι αφορά τώρα το ύψος του «κουρέματος» αυτό διαμορφώνεται στο 14% για τα στεγαστικά δάνεια, στο 30% για τα επιχειρηματικά δάνεια και στο 33,4% για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, ενώ το μέσο «κούρεμα» οφειλής για χρέη προς το Δημόσιο διαμορφώνεται στο 18%.

Επίσης το 92% των οφειλών που πάνε σε ρύθμιση μέσω του Εξωδικαστικού είναι σε καθυστέρηση και ο μέσος χρόνος αποπληρωμής για χρέη προς το Δημόσιο είναι τα 17 χρόνια, για τα στεγαστικά δάνεια τα 26 έτη, για τα επιχειρηματικά δάνεια τα 19 χρόνια και για τα καταναλωτικά τα 14 έτη.

Διαβάστε ακόμη: