Τράπεζες και servicers έχουν προβληματιστεί ιδιαίτερα για τα ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια, καθώς η συνεχής άνοδος των επιτοκίων έχει αυξήσει, μέχρι και διπλασιάσει σε ορισμένες περιπτώσεις τις μηνιαίες δόσεις, με συνέπεια οι δανειολήπτες να εμφανίζουν τα πρώτα ισχυρά δείγματα μη ανταπόκρισης στη πληρωμή των δόσεων τους.

Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εφεξής, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούλιο.

Οι δόσεις των στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί σημαντικά και εφόσον το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ ξεπεράσει το 3%, τότε η επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη…

Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών, η μείωση των επιτοκίων θα καθυστερήσει ένα έτος.

Ακόμη κι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταματήσει την ανοδική πορεία του επιτοκίου αναφοράς του ευρώ τον προσεχή Ιούνιο, η μείωση στα επιτόκια των στεγαστικών, αλλά και του συνόλου των δανείων, θα ξεκινήσει το πρώτο 3μηνο του 2024!

Βλέπετε, η άνοδος των επιτοκίων περνά πολύ γρήγορα στα δανειακά χαρτοφυλάκια, σε αντίθεση με την πτώση, που καθυστερεί κάποιους μήνες.

Διαβάστε περισσότερα