Κάτοικος Ντουμπάι θα είναι για τα επόμενα δύο χρόνια ο Κώστας Μανωλάς. Με συμβόλαιο στη Σάρζα έως το 2024 και συνολικές καθαρές αποδοχές κοντά στα 4.500.000 ευρώ! Ουσιαστικά και σε σχέση με τις ετήσιες αποδοχές του στον Ολυμπιακό, ο 31χρονος στόπερ πήγε με καλύτερα λεφτά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (δηλαδή… αύξηση 500 με 600 χιλιάρικα τον χρόνο)!
Πάει μάλιστα με τη λάμψη της μεταγραφής «σούπερ σταρ» για τους πρωτοπόρους της UAE Pro League, η οποία είναι η τρίτη για το εν λόγω κλαμπ μέσα στον Σεπτέμβριο (κι από την στιγμή που απαλλάχθηκε από το συμβόλαιο του Μπερνάρ, ο οποίος ήρθε στα μέρη μας για τον Παναθηναϊκό).
Μέσα στον μήνα και πριν από την απόκτηση του Μανωλά, η Σάρζα του Ρουμάνου κόουτς Κοσμίν Ολαρόιου (άσπονδος φίλος κι… ανταγωνιστής του Ραζβάν Λουτσέσκου στην πατρίδα τους) dealαρε με τους Πιάνιτς (ως ελεύθερος από τη Μπαρτσελόνα) και Πάκο Αλκάθερ (από τη Βιγιαρεάλ), αμφότεροι με χρηματιστηριακή αξία στα 9.500.000 ευρώ και τεράστια προσωπικά συμβόλαια.
Σύμφωνα πάντως με την πιάτσα agents θα υπάρξει και fee για τον Ολυμπιακό κοντά στα 2.000.000 ευρώ. Πάλι καλά δηλαδή αφού πριν από εννιά μήνες είχε πληρώσει 2.500.000 ευρώ στη Νάπολι για να… επαναπατρισθεί ο Κώστας Μανωλάς.
Για πολλούς εκτός Οργανισμού Ολυμπιακού αυτή η αποχώρηση μπορεί να αποτέλεσε έκπληξη (λόγω και της άριστης προσωπικής επαφής / σχέσης που είχε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη), όχι όμως, για τους… εντός και για την ενημερωμένη πιάτσα agents, που ήξεραν εδώ και περίπου ένα μήνα πως κάπου είχε «ραγίσει» το γυαλί και εφόσον ερχόταν η κατάλληλη πρόταση μπορεί να έφευγε. Όπως ακριβώς και συνέβη, παρότι χρειάστηκε να φτάσουμε στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.
Με αυτά και με αυτά ο Κώστας Μανωλάς κατέχει δύο… ιστορικά ρεκόρ, που δεν είναι και τόσο εύκολο να σπάσουν τα επόμενα χρόνια. Είναι ο Έλληνας ποδοσφαιριστής που έχει πάρει το πιο ακριβό συμβόλαιο στην ιστορία (στην Νάπολι) και ο νούμερο 1 Έλληνας σε transfer fee.
Συνολικά για τις μεταγραφές του Μανωλά έχουν πληρωθεί 55.000.000 (μόνο οι «παρτενοπέι» έσκασαν 36 εκατ. τον Ιούλιο του 2019 και τον αγόρασε από την Ρόμα)! Βέβαια στη δεύτερη θητεία του στο λιμάνι είχε τραυματισμούς αλλά και έτσι αποτέλεσε μία ακόμη… επιστροφή πρώην που δεν βγήκε στους «ερυθρόλευκους».
Ο Παναθηναϊκός πήγε για τρεις μεταγραφές στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί πως στην Ελλάδα το εν λόγω παράθυρο είχε μείνει ανοικτό έως 15 Σεπτεμβρίου, αλλά τελικά έκανε deals τους δύο χαφ. Τον διεθνή Αλβανό Τσοκάικαι τον Γάλλο Τρουιγιέ. Η τρίτη περίπτωση που ήταν εξτρέμ και επιχείρησε να τον αποκτήσει με τη μορφή του δανεισμού, τελικά δεν του… έκατσε. Ίσως επειδή έπαιξε και με τον χρόνο…
Ο λόγος για τον 25χρονο διεθνή Νιγηριανό Σαμουέλ Καλού, παίκτη της Γουότφορντ ο οποίος παρότι πήγε μόλις τον περασμένο Γενάρη στην λονδρέζικη ομάδα με αγορά 3.000.000 ευρώ από τη Μπορντό (η οποία, με τη σειρά της, είχε πληρώσει 8.5 εκατ. το 2018 και τον πήρε από την Γάνδη), δεν είναι στα πλάνα του κόουτς Ρομπ Έντουαρντ, δεν έχει συμμετοχή στην εφετινή Τσάμπιονσιπ και μπήκε επίσημα στην τράνσφερ λιστ του κλαμπ του την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Και είναι πολύ πιθανό το προσεχές διάστημα ή να πάει δανεικός για λίγους μήνες σε άλλη αγγλική ομάδα ή να καταλήξει στην… αραβική χερσόνησο!
Ο Καλού… προέκυψε για τον Παναθηναϊκό όταν πλέον είχαμε μπει στην τελική ευθεία για να πέσει η αυλαία στο μεταγραφικό παζάρι. Ο Γιοβάνοβιτς τον ήθελε αρχικά για μπακ–απ του Παλάσιος (εκεί, ως δεξιό εξτρέμ, που τώρα υπολογίζει τον Γιώργο Βαγιαννίδη), αλλά ο Νιγηριανός παίζει και στην απέναντι πτέρυγα, με ανάποδο πόδι. Με τον άσο να «καίγεται» για να πάει σε ομάδα που θα έπαιζε λόγω… Εθνικής Νιγηρίας.
Η υπόθεση Καλού – Παναθηναϊκού είχε πάντως και το δικό του… μανατζερικό ενδιαφέρον υπόβαθρο. Ο Νιγηριανός εξτρέμ είναι στο Γραφείου του γνωστού και στην Ελλάδα Γάλλου δικηγόρου – ατζέντη Γουίλιαμ Νταβιλά.
Ο τελευταίος έκανε δουλειές με Ολυμπιακό (Ονιεκούρου, Γκάρι Ροντρίγκες) και ΠΑΟΚ (πωλήσεις Πρίγιοβιτς κι Άντερσον Εσίτι) αλλά εσχάτως άνοιξε παρτίδες και με τον Θόδωρο Καρυπίδη. Πελάτης του είναι ο επίσης Νιγηριανός Πίτερ Ετεμπό, που επίσης αγωνιζόταν σε ομάδα Τσάμπιονσιπ (Στόουκ) και επίσης τον έφερε με ετήσιο δανεισμό στον Άρη στις 15 Σεπτεμβρίου. Μόνο που η… καρμπόν υπόθεση Καλού στον Παναθηναϊκό δεν είχε down deal. Συμβαίνουν συχνά αυτά όταν παίζεις με τις μεταγραφικές προθεσμίες…
«Μεταγραφές» παικτών δεν κάνουν μόνο τα ποδοσφαιρικά κλαμπ αλλά και τα μανατζερικά γραφεία. Μια τέτοια που έγινε στα μέρη μας, μάλλον πέρασε το προηγούμενο διάστημα στα… ψιλά, παρόλο που το τάιμινγκ και η σημειολογία της… σηκώνει μεγαλύτερη κουβέντα και ντόρο. Για να μην το κουράζω, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Κουρμπέλης, είναι πλέον μέλος της Prosport, του κορυφαίου, για πολλούς, ελληνικού μανατζερικού γραφείου, με ιδιοκτήτη τον agent Πασχάλη Τουντούρη.
Επισήμανση πρώτη: Ο Κουρμπέλης δεν είχε κάποιο σταθερό ατζέντη τα προηγούμενα χρόνια. Όταν πήγε στον Παναθηναϊκό από τον Αστέρα Τρίπολης ήταν στο γραφείο του Ευαγγελόπουλου και όταν ανανέωσε με τους «πράσινους» (το 2019) κι ενώ προηγουμένως είχε αρνηθεί τον ΠΑΟΚ και ένα συμβόλαιο ζωής που του έδινε ο Σαββίδης, ο «Κούρμπε» συνεργαζόταν με τον agent Aντώνη Αποστολόπουλο (προσμένοντας πως θα του… άνοιγε την πόρτα του Καμπιονάτο)…
Επισήμανση δεύτερη: Ο Κουρμπέλης μπήκε στο τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του με τον Παναθηναϊκό, από τον Γενάρη μπορεί να υπογράψει σε όποια ομάδα θέλει και ο Παναθηναϊκός μέχρι πρότινος δεν έδειχνε την… ευαισθησία / αντανακλαστικά που βγάζει σε μία αντίστοιχη περίπτωση ανανέωσης συμπαίκτη του, όπως είναι του Αϊτόρ. Λογικό, λοιπόν, ο άσος που τον Νοέμβριο θα κλείσει τα 29 του χρόνια, να θέλει σε αυτό το κρίσιμο διάστημα της καριέρας του να επιδιώξει την συνεργασία και την… ασφάλεια ενός έμπειρου ατζέντη…
Επισήμανση τρίτη: Ο Κουρμπέλης επέλεξε τον Πασχάλη Τουντούρη και έγινε έτσι «ομόσταυλος» των Τσιμίκα, Αλεξανδρόπουλου, Γούτα, Δουβίκα, Χατζηγιοβάνη, Κίτσιου, Αθανασιάδη, Βρουσάι, Κολοβού, Ανέστη, Κολοβέτσιου, Κωνσταντόπουλου. Από την 12άδα αυτή του πελατολογίου του Τουντούρη οι οκτώ (8) παίζουν στο εξωτερικό ενώ και οι υπόλοιποι 4 επέστρεψαν από ομάδες του εξωτερικού (οι οποίες αποδείχθηκαν εύστοχες επιλογές καριέρας). Δηλαδή είναι με ένα ατζέντη που έχει όλο το «know how» για μεταγραφή σε ξένη ομάδα (ειδικά σε συγκεκριμένες αγορές), αλλά και την… εμπειρία του Παναθηναϊκού αφού ο Τουντούρης τα τελευταία χρόνια διαχειρίστηκε τις υποθέσεις / ανανεώσεις Χατζηγιοβάνη / Αλεξανδρόπουλου…
Μαρτίνς / Κορμπεράν – Μπούργος – Τανσό – Ταουσιάνης είναι τα μέχρι τώρα «προπονητικά θύματα» στη Super League, μετά την συμπλήρωση 5 αγωνιστικών. Πέντε προπονητές δηλαδή ήδη… χαιρέτησαν σε τέσσερις πάγκους, με τον Ολυμπιακό να έχει προλάβει ήδη να αλλάξει δύο και να έχει πλέον τρίτο (Μίτσελ).
Ποιος έχει σειρά κι ενώ βρισκόμαστε σε break λόγω εθνικών ομάδων; Σύμφωνα με την πιάτσα αλλά και τους… books, νούμερο 1 υποψήφιος προς αποχώρηση από σουπερλιγκάτο πάγκο είναι ο Δημήτρης Σπανός του Ιωνικού! Άλλωστε για τους «μύστες», οι Νικαιώτες έχουν προσεγγίσει (όχι μόνο μία φορά) τον Μιχάλη Γρηγορίου , χωρίς όμως, να τον πείσουν να τους αναλάβει…
Πολλές, ενδιαφέρουσες ακόμη και ακριβές περιπτώσεις ελεύθερων ποδοσφαιριστών βρίσκεις στην λίστα με τους free agents. Και μάλιστα σε όλες τις θέσεις. Ακόμη και στους τερματοφύλακες, όπου άλλωστε αναμεσά τους συναντάμε (ακόμη, από τον Ιούλιο) τον Αντώνη Πασχαλάκη.
Ήδη στα ελληνικά ΜΜΕ και μετά την αποχώρηση του Μανωλά γράφεται μία short list με ελευθέρους στόπερ για τον Ολυμπιακό, όπως οι Ντεναγιέρ – Ίκε – Κολοτζετζιάκ – Μαξίμοβιτς – Μανγκαλά – Έκτορ. Ειδικότερα για τον εν ενεργεία διεθνή 28χρονο στόπερ Ντεναγιέρ, ισχύει πως είναι ο πιο ακριβός αυτή την στιγμή free agents (ανεξαρτήτου θέσης), με χρηματιστηριακή αξία 14.000.000 και απαιτήσεις για ετήσιες αποδοχές που δεν πέφτουν κάτω από τα 2.200.000 ευρώ ενώ έχει απορρίψει 4 σούπερ αραβικές προσφορές.
Η στήλη σήμερα κάνει focus στους free γκολκίπερ κι αυτό γιατί έφτασε στα αυτιά της η πληροφορία πως ένας τέτοιος προτάθηκε κι απασχόλησε Ολυμπιακό κι Άρη μέσα στον Σεπτέμβρη.
Ο λόγος για τον τερματοφύλακα της Εθνικής Νορβηγίας, Οριάν Νίλαντ. Στα 32 του χρόνια, με χρηματιστηριακή αξία 700.000 ευρώ, κυκλοφορεί ελεύθερος από τον Ιούλιο, όταν κι αποχώρησε από τη Ρέντινγκ (Μπόρνμουθ, Άστον Βίλα, Νόριτς, Ίνγκολσταντ οι προηγούμενες ομάδες του). Το θέμα με τον Νίλαντ είναι πως θέλει να πάει σε ομάδα ως πρώτος…
Όσον αφορά στη λίστα με τους free agents τερματοφύλακες, στην κορυφή βρίσκεις τον Κολομβιανό Αρμπολέντα (πρώην της Βαγιεκάνο) με χρηματιστηριακή αξία 1.800.000 ευρώ, μετά τον διεθνή Μαυροβούνιο Πέτκοβιτς και στην 6η θέση (με Χ.Α. 800.000) τον Πασχαλάκη.
Διαβάστε ακόμη: