Ο οίκος S&P Global «έκρουσε» εκ νέου τον… κώδωνα του κινδύνου, για το γεγονός πως οι αυξήσεις των επιτοκίων σε ολόκληρο τον κόσμο, μπορεί να ασκήσει πιέσεις στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις σε αρκετές χώρες που αντιμετωπίζουν ήδη οικονομικά προβλήματα.

Ο οίκος εστιάζει ειδικότερα στην Ιταλία, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την υψηλότερη αναλογία χρέους ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν από το 2012, δίχως τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί τις Ουκρανία, Βραζιλία, Αίγυπτο, Γκάνα και Ουγγαρία ως τις πιο ευάλωτες χώρες από τον αναδυόμενο κόσμο.

«Τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να φέρουν δημοσιονομικά προβλήματα σε έναν μικρό αριθμό ανεπτυγμένων χωρών και σε τουλάχιστον έξι από δεκαεννέα αναδυόμενες οικονομίες», προειδοποιεί ο S&P Global, που υπολογίζει ότι το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 300 μονάδες βάσης, τα επόμενα τρία χρόνια.

Με πολλά κράτη να αυξάνουν ήδη τα επιτόκιά τους με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και δεκαετίες, το κόστος δανεισμού των πλουσιότερων –το οποίο, αποτυπώνεται στις ομολογιακές τους αποδόσεις– έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους κατά 200 μονάδες βάσης ή 2%.

Μία επιπλέον αύξηση των 300 μονάδων βάσης από τα σημερινά επίπεδα θα μεταφραζόταν, ωστόσο, σε αύξηση 1% του ΑΕΠ και έντοκες δαπάνες έως το 2025, συγκριτικά με τον σημερινό μέσο όρο του 2.2%.

«Μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε σημαντική πίεση των δημοσίων δαπανών στις περισσότερες περιπτώσεις», υπογράμμισε ο οίκος, παρότι θεωρεί και πάλι «διαχειρίσιμη» την κατάσταση, χάρη στη μείωση του κόστους την τελευταία δεκαετία.

Η Ιταλία αποτελεί δυνητικά πιθανή εξαίρεση, το χρέος της οποίας κυμαίνεται στο 140% του ΑΕΠ, παρότι ο S&P Global αναμένει ότι η ΕΚΤ θα συγκρατήσει την άνοδο του κόστους δανεισμού.

Σε διαφορετική περίπτωση, τότε θα ωθούσε το έντοκο κόστος της Ιταλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 5.5%· επίπεδο, που την τελευταία φορά επαναλήφθηκε το 2012, προτού ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ και νυν Πρωθυπουργός της γείτονος, Μάριο Ντράγκι, δεσμευθεί να κάνει «ό,τι είναι εφικτό».

Για την Ισπανία, ο οίκος «βλέπει» να αυξάνεται στο 3% του ΑΕΠ, στον υψηλότερο δείκτη από το 2015. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, προβλέπει στο 4.6%, για τη Μεγάλη Βρετανία στο 3.5%, ενώ για την Ιαπωνία, που έχει την υψηλότερη αναλογία χρέους / ΑΕΠ στο 223%, θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και το 5.4%.