Ισχυρό άλμα καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες ξεπερνούν το 3,3%, καθώς τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Απριλίου προλειαίνουν το έδαφος για μια ταχύτερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. 

Είναι ενδεικτικό ότι το μεσημέρι της Παρασκευής η απόδοση του 10ετούς κρατικού τίτλου κατέγραφε άνοδο 15 μονάδων βάσης και καθαριζόταν στο 3,309%, φθάνοντας νωρίτερα ακόμη και στο 3,411% -το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019. 

Αντίστοιχη επιδείνωση εμφανίζει και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώνεται στο +7 μονάδες βάσης και το 2,27%, το οποίο ισούται με υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών. 

Όσον αφορά τα 10ετή spreads (δηλαδή η απόκλιση της απόδοσης του ελληνικού ομολόγου από το αντίστοιχο γερμανικό), αγγίζει τις 241 μονάδες βάσης.  

Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, καθώς σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού παρατηρείται σε όλη την Ευρωζώνη. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας επανέρχεται στο 0,9%, της Γαλλίας στο 1,4%, της Κύπρου στο 2,3%, της Ιρλανδίας στο 1,56%, της Ιταλίας στο 2,74%, της Πορτογαλίας στο 1,97% και της Ισπανίας στο 1,92%.  

Στις 12.00 το μεσημέρι, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 7,5% τον Απρίλιο, σημειώνοντας ακόμη ένα ιστορικό υψηλό. Μάλιστα, η πρόβλεψη για την Ελλάδα ήταν ακόμη δυσμενέστερη, φθάνοντας το 9,4% (από 8% τον Μάρτιο). 

Τα εν λόγω στοιχεία, όπως είναι εύλογο, ασκούν πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία δείχνει να χάνει το «παιχνίδι» με τον πληθωρισμό. Στην τελευταία δημόσια τοποθέτησή της, η Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε τον τερματισμό των αγορών ομολόγων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η Bank of America έσπευσε να αναθεωρήσει σήμερα τις προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022, αρχής γενομένης τον Ιούλιο. Ακόμη δύο γύρους αυξήσεων περιμένει και για το 2023.

Η επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 8-9 Ιουνίου, όταν οι χαράκτες της νομισματικής πολιτικής θα παρουσιάσουν τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, στη βάση των οποίων θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.