Η αυριανή συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου Σολτς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα γίνει υπό τις καλύτερες συνθήκες. Το Bloomberg αποκάλυψε σήμερα ότι ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς θα επιμείνει στο βέτο του στην πώληση Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, απορρίπτοντας το νέο αίτημα που προτίθεται να υποβάλει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή στο Βερολίνο. Κάτι τέτοιο θα σημάνει τη σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων Γερμανίας – Τουρκίας που δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ερντογάν θα ζητήσει από τον Σολτς να αποσύρει το βέτο του στην πώληση του υπερσύγχρονου μαχητικού Eurofighter Typhoon, υποβάλλοντας αίτημα για αγορά 20+20 μαχητικών, τα οποία είναι συμπαραγωγή με την Ιταλία, την Βρετανία και την Ισπανία.

Όμως γερμανικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι ο καγκελάριος θα απορρίψει το αίτημα του Ερντογάν τόσο λόγω του κλίματος που έχει δημιουργήσει η στάση του υπέρ της Χαμάς, αλλά και οι βομβαρδισμοί κουρδικών στόχων, οι αμυντικές σχέσεις με την Ρωσία και το συνεχιζόμενο βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΆΤΟ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτήσει το κλίμα στις σχέσεις των δυο χωρών, καθώς στο Βερολίνο υπάρχει ήδη σφοδρή ενόχληση για τον αυτόνομο ρόλο που διεκδικεί έναντι της Δύσης και του ίδιου του ΝΆΤΟ η Τουρκία του Ερντογάν, αλλά και για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία.

Ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας Γ. Γκιουλέρ δήλωσε χθες ότι η Άγκυρα είναι σε συνομιλίες με την Βρετανία και την Ισπανία (η οποία υποστηρίζει μια σειρά εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας) για την πώληση των Eurofighter Typhoon και υποστήριξε ότι οι δύο χώρες καταβάλουν προσπάθειες για να πείσουν την Γερμανία να άρει το βέτο της.

Οι στόχοι του Ερντογάν με τα Eurofighter

Ο Ερντογάν με το αίτημα για τα Eurofighter έχει δυο στόχους: να συνεχίσει τον στυγνό εκβιασμό στους Αμερικανούς δηλώνοντας ότι εάν καθυστερήσει κι άλλο η έγκριση πώλησης των F-16 η Τουρκία θα αναζητήσει άλλες λύσεις. Κάτι που έκανε με την υπόθεση των Patriot, όταν μετά την άρνηση των Αμερικανών να υποκύψουν στην πίεση για παροχή και του λογισμικού του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος, στράφηκε στην Ρωσία και αγόρασε τους S400, με συνέπεια να ενεργοποιηθούν σε βάρος της Τουρκίας κυρώσεις και να αποκλειστεί η χώρα από το πρόγραμμα των F-35 που ήταν συμπαραγωγός.

Όμως το μεγάλο πρόβλημα του Ερντογάν είναι ότι αυτή την στιγμή η Τουρκία διαθέτει τον πιο γερασμένο στόλο μαχητικών από όλες σχεδόν τις χώρες του ΝΆΤΟ, την ώρα που η Ελλάδα με τις προμήθειες των Rafale και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 αποκτά την υπεροπλία στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ότι «η Τουρκία επιδιώκει να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τα Eurofighter για να απαντήσει στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα».

Νέος τουρκικός «πάγος» στο ενταξιακό της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στην Άγκυρα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης διέκοψε για την άλλη εβδομάδα τη συζήτηση για την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΆΤΟ, σε ένα ακόμη δείγμα της πρόθεσης του Ερντογάν να οδηγήσει στα όρια του το παζάρι με τους Αμερικανούς και το ΝΆΤΟ.

Την ίδια ώρα, το Στειτ Ντιπάρτμεντ δήλωνε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να παρουσιάσει στην Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΆΤΟ, στις 28-29 Νοεμβρίου, το επικυρωμένο Πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας επισημαίνοντας όμως πως «εναπόκειται στην Τουρκία εάν με τις εσωτερικές διαδικασίες της θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτό το χρονοδιάγραμμα», με Αμερικάνους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι συνεχίζουν την προσπάθεια και τις συζητήσεις με την τουρκική πλευρά.

Διαβάστε ακόμη: